StoryEditorOCM
4 kantunaPADA BROJ ĐAKA

Škola na Olibu nakon dugo godina ponovno otvara svoja vrata zbog dva prvašića! Većina škola u županiji upisala je manje učenika nego lani...

Piše AVŠ
18. rujna 2020. - 14:30

Nakon niza godina koje je dočekivala praznih hodnika i zatvorenih vrata, osnovna škola na otoku Olibu ovu jesen dočekuje s čak dva prvašića! Velika je to vijest za ovaj zadarski otok čija se populacija zadnjih desetak godina svela na jedva stotinjak stanovnika, mahom starije životne dobi, zbog čega je i školska zgrada godinama zjapila prazna.

Sada će prvašići Adrijana i Roko nastavu slušati u velikoj i prostranoj učionici obnovljene školske zgrade, a mlada učiteljica Barbara Perica zahvaljujući ovom poslu postala je prava otočanka koja preko tjedna živi na Olibu, a vikendom putuje u Zadar. 
Velika to vijest i za osnovnu školu Zadarski otoci pod koju spadaju male područne škole zadarskih otoka koji su administrativno pod Gradom Zadrom:  Iž, Silba, Olib, Premuda, Molat, Ist i Rava.  Sve do lani, na svih sedam otoka otvorene su bile tek dvije škole, one na Silbi te Iž.

Na Silbi imamo sedam učenika, a na Ižu njih šestoro od čega imamo i jednog prvašića, zbog čega smo uvijek posebno sretni. Područne škole na tim manjim otocima već su godinama bez učenika, polako propadaju i uvijek je velika vijest kad  imamo učenike u prvom razredu- kaže ravnatelj OŠ Zadarski otoci Davor Barić.

Što se tiče osnovnih škola kojima je osnivač Zadarska županija, od njih ukupno 23 svega u sedam ove je godine upisan veći broj prvašića nego prošle godine. Najveći porast od čak 14 đaka u prvom razredu imaju u Pakoštanima pa ih sada ukupno 47, a slijedi Pridraga s osam prvašića više.

I u Stankovcima ih je sedam više nego lani, u Škabrnji i Jasenicama po šest, u Novigradu pet, dok je u Polači upisan jedan prvašić više u odnosu na prošlu godinu. Škole u Zadarskoj županiji koje tradicionalno imaju najveći broj učenika, ove školske godine imaju generacije s manje djece. Bibinjska škola, primjerice, ima 12 prvašića manje nego lani pa ih je sada ukupno 44. U Zemuniku ih je također 12 manje, u Benkovcu13, u Privlaci 10, a u Biogradu čak 19, što je gotovo cijeli jedan razred manjka u odnosu na lanjsku generaciju.

U tri matične škole otočne škole - u Preku na Ugljanu, u Salima na Dugom otoku te u Neviđanima na Pašmanu-  godinama po broju učenika prednjači škola u Preku. I ove su godine upisali 36 prvašića, pet manje nego lani, u Salima 12, a u Neviđanima sedam.  

17. travanj 2024 11:37