StoryEditorOCM
4 kantunaA GDJE JE CARLA?

Sjećate li se one Šeksove rečenice ‘locirati, identificirati, uhititi, transferirati‘? Prije točno 15 godina uhićen je heroj i general Ante Gotovina

Piše Davor Krile/PSD
7. prosinca 2020. - 17:23

Prošlo je čak 15 godina od svojedobnoga uhićenja Ante Gotovine na španjolskim Kanarskim otocima.

Policija u civilu prišla mu je oko 9 sati navečer, dok je u društvu australskog Hrvata Joze Grgića Jablana večerao u hotelu Bitácora, u turističkoj zoni Playa de Las Americas na otoku Tenerife. Jozo je odbjeglom generalu donio novac za skrivanje što je prikupljen u dijaspori.

Uzeli su nešto hrane sa švedskog stola, otvorili bocu vina Marqués de Caceres i sjedeći ćakulali o nadolazećim božićnim blagdanima, kad ih je odjednom okružilo devet španjolskih agenata, snimajući akciju sve vrijeme kamerom. Pitali su ga je li on Ante Gotovina, a on im je mirno odgovorio da jest. Stavili su mu lisice i sproveli ga u zatvor Soto del Real kod Madrida, da bi ga nakon toga prebacili u pritvor u Scheveningenu. Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte bila je presretna, jer je završila njezina četverogodišnja agonija: Gotovina se skrivao od haaške optužnice od srpnja 2001. sve do toga 7. prosinca 2005.

image
AFP

General je netragom nestao u vrijeme vlade SDP-ova premijera Ivice Račana, koji je i zaprimio optužnicu Carle Del Ponte. Haaška tužiteljica nikad nije prestala sumnjati u mogućnost da je Račan namjerno „žmurio“ dok se Gotovina nije sklonio na sigurno: tu tezu ponovila je nekoliko puta kasnije i u svojoj knjizi.

Gotovina je, kao što je poznato, uhićen u mandatu HDZ-ova premijera Ive Sanadera i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Samo koji mjesec prije uhićenja na Kanarima, HDZ-ov patrijarh Vladimir Šeks javno je sažeo zaključke sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost na temu razrješenja tzv. slučaja Gotovina: „locirati, identificirati, uhititi, transferirati!". Kasnije se nemušto pravdao da nije on bio autor toga plana, nego samo njegov glasnogovornik.

image
AFP

Haag je Gotovinu teretio po zapovjednoj odgovornosti za brojne zločine u oslobodilačkoj akciji „Oluja“: prvi put je proglašen krivim 15. travnja 2011. godine te mu je određena kazna od čak 24 godine zatvora. Nakon žalbenoga procesa, pravomoćnom presudom od 16. studenog 2012. oslobođen je svih optužbi i nakon sedam godina pritvora pušten je na slobodu.

„Rat pripada povijesti, okrenimo se budućnosti“ – poručio je naciji nakon trijumfalnoga povratka u zemlju bivši general, pustolov i legionar. Premda su ga mnogi i otvoreno i suptilno vabili na politički angažman, Ante Gotovina prema svima je zadržao razumnu distancu, realiziravši se primarno kao ribar u biznisu s tunama.

„Sad sam samo običan ribar i gospodar svoga vremena“ – objašnjavao je novinarima tajnu svog mira i sreće, pomalo na tragu antologijskoga citata Meše Selimovića: „Lovi ribu, Ahmete Šabo!“

image
Tužiteljica Carla del Ponte
AFP

Tvrtka "Pelagos net farma", čiji je umirovljeni general suvlasnik, podnijela je nedavno zahtjev Hrvatskom registru brodova da pod njihovu zastavu prebace talijanski tegljač „Levanto primo“, izgrađen 1977., čija je matična luka trenutno La Spezia u Ligurskome moru. Vremešni remorker što je donedavno bordižao rutama od Genove do Livorna ubrzo će dobiti ime „Pelagos V“ i postati sastavni dio flote za opskrbu Gotovininih tunogojilišta na širem zadarskom području.

24. travanj 2024 07:13