StoryEditorOCM
4 kantunaSVETI REBALANS

Sindikalisti traže veće plaće u "Liburniji", gradski direktori dolaze na razgovore s gradonačelnikom Dukićem - skaču li cijene komunalnih usluga?

Piše P.O.
7. lipnja 2022. - 22:22

U srijedu će u zadarskoj gradskoj upravi biti održan sastanak zainteresiranih strana o nastavku pregovora oko potpisivanja kolektivnog ugovora za radnike „Liburnije”. Pregovori su očigledno dobro tempirani: nedavno je Gradsko vijeće Liburniji odbilo dati suglasnost i jamstvo za podizanje kredita od deset milijuna kuna kako bi gradski prijevoznik prevladao poslovne teškoće u koje je zapao usljed opće inflacije i enormnog rasta cijena, pogotovo goriva.

Naredna sjednica Gradskog vijeća najavljuje se za 21. lipnja, ali bi kredit ovog puta mogao dobiti zeleno svjetlo jer bi ga, očekuje se, trebali podržati vijećnici Nezavisne liste Enija Meštrovića. S obzirom da su direktoru „Liburnije” Edvinu Šimunovu, među ostalim, zamjerene i niske plaće zadarskih vozača, sindikat je osjetio svoj trenutak za pritisak: žele pregovore s direktorom, ali i predstavnicima vlasnika.

Pokazuje to i neobično jak sastav koji će sjesti nasuprot direktoru Šimunovu i gradonačelniku Branku Dukiću. Sindikalisti su najavili da će „sastanku prisustvovati predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske Stjepan Lisičak, sindikalni povjerenik „Liburnije” Marin Sikirić, njegov zamjenik i tajnik Mate Kevrić, predsjednik Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske Anto Jelić, sindikalni povjerenik „Liburnije” Drinko Roglić ispred Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske, pravni povjerenik SSSH Goran Bulić te predsjednik SSSH Mladen Novosel. Od strane Grada Zadra sudjeluju pročelnica Mirjana Zubčić i najvjerojatnije gradonačelnik Branko Dukić.

Sindikalisti žele pregovarati oko povećanja vrijednosti bruto boda sa sadašnje vrijednosti na 35 kuna, definirati najniže osnovne plaće za koeficijent 1., uvećanju osnovne plaće po osnovi ostvarenog minulog rada i prekovremenog rada, rada noću, blagdanima, neradnim danima i nedjeljom. Predlažu i povećanje koeficijenta za radno mjesto vozač s dosadašnjeg 1,75 na 1,90. Može li uprava poduzeća prihvatiti te zahtjeve i u kojoj mjeri, više ne ovisi o „Liburniji” i njenom poslovanju: bez povećane dotacije iz gradskog proračuna, ovi bi se razgovori mogli pokazati besmislenima.

Naime, ako se i zanemari neprekidni rast cijena goriva i rezervnih dijelova, „Liburniji” je utrošak električne energije skočio s 220 na čak 960.000 kuna!

-Samo povećanje vrijednosti boda i koeficijenta znači dodatnih 227.000 kuna na mjesečnoj razini. Kada se zbroje svi sindikalni zahtjevi, radi se o iznosu od 4,3 milijuna kuna godišnje, kaže direktor Edvin Šimunov i dalje čvrsto uvjeren da nitko pametan ne bi uzeo kredit od deset milijuna kuna i onda ta sredstva kanalizirao prema povećanju plaća, ma koliko one bile niže od hrvatskog prosjeka.

A to onda znači, da bi kredit, ako ga bude, bio utrošen u redovno poslovanje gradskog poduzeća, dok bi opravdani zahtjevi sindikata, kako sada stvari stoje, morali biti dodatna financijska briga gradske uprave i Gradskog vijeća – bez rebalansom povećane dotacije, problemi u „Liburniji” bi mogli biti samo sve veći. A "Liburnija" nije jedina.

 

Slijedi li poskupljenje komunalnih usluga?

U posljednjih desetak dana u nekoliko navrata su direktori gradskih poduzeća dolazili u zadarsku gradsku upravu i iznosili svoje poslovne glavobolje. Svi oni, naravno, jedini razlog za trenutne probleme vide u poremećaju tržišta koje nepredvidljivo divlja  i očekuju . Na tim se sastancima govorilo i o mogućnostima za dizanje plaća zaposlenicima gradskih tvrtki, a svojim primanjima nisu zadovoljni ni neki direktori. Kada cijene nezaustavljivo rastu, pitanje je vremena kada će i komunalna poduzeća povući nepopularan potez i povećati cijene svojih usluga.

 

 

21. travanj 2024 14:34