StoryEditorOCM
4 kantunaOBUSTAVLJEN POSTUPAK

Šime Medanić naložio ubojstvo svoje sestre na Puntamici pa tražio progon krunske svjedokinje: "Majstorović mi je rekao da je za njega sredio sestru"

Piše Božana Sviličić
1. srpnja 2022. - 21:03

Šesnaest godina od ubojstva Slavice Medanić, čiju je likvidaciju zbog novca i nekretnine u Zadru 2006. naručio njezin brat Šime Medanić (65), Općinski sud u Zadru obustavio je kazneni postupak koji se protiv 62-godišnje Ljerke Damaške, tada 'krunske svjedokinje' ovog slučaja, vodio od prošle godine zbog davanja lažnog iskaza,

Ono što je bizarno je to da je protiv Damaške putem punomoćnika Velimira Došena odvjetnika iz Rijeke 23. veljače 2021. optužnicu zbog učina kaznenog djela protiv pravosuđa, davanjem lažnog iskaza, podnio upravo zbog naloga za ubojstvo sestre na 40 godina zatvora osuđeni Šime Medanić.

Medanić je preuzeo privatni kazneni progon protiv Damaške, no zadarski sud je na koncu odbacio prijavu držeći kako je podnošenje ove optužnice nedopušteno.

image


Perica Majstorović

Jure Miskovic/Cropix

Naime, pred Općinskim sudom u Puli, Stalne službe u Pazinu već je vođen kazneni postupak protiv iste okrivljenice zbog davanje lažnog iskaza. a činjenični opis kaznenog djela u bitnome se podudara i sa činjeničnim opisom kaznenog djela u optužnici koja je podnijeta ovom sudu.

- Pred Općinskim sudom u Puli-Pola, Stalna služba u Pazinu pod brojem K-261/16 postupak je pravomoćno obustavljen jer po motrištu tog vijeća u konkretnom slučaju nije bilo dovoljno dokaza u smislu osnovane sumnje da bi okrivljenica Ljerka Damaška počinila terećeno kazneno djelo, te se ista u tom postupku branila šutnjom - navodi se u obrazloženju.

Slavica Medanić likvidirana je 7. siječnja 2006., a za njezino ubojstvo, uz njezina brata, na dugotrajne zatvorske kazne od 40 godina, osuđeni su i sada pokojni Perica Majstorović i Nikola Grbić. Majstorović i Grbić su u stanu na zadarskoj Puntamici ispalili Slavici tri hica iz pištolja u glavu koju su omotali dekom. Nakon ubojstva, njezin brat Šime nesmetano je koristio njezinu imovinu koja je bila veća od milijun eura, te je došao na njezin sprovod na otoku Ižu.

Damaška je na sudu posvjedočila kako joj je Majstorović rekao da je za Medanića "sredio sestru".

image


Šime Medanić

Jure Miskovic/cropix/

Iako je svoj prvi iskaz dala pod zaštitom kao “ugroženi svjedok broj 4”, nakon prijetnji koje je u zadarskom zatvoru stalno dobivala od Medanića i Majstorovića u sudnici je na koncu otkrila identitet. Kako je tada kazala, postalo joj je jasno da je njezin identitet "procurio" u zadarskom zatvoru. Posvjedočila je da je kada je predala kuvertu, Perica upitao: "Što misliš, hoće li pristati?" Odgovorila mu je da ne zna o čemu se radi. Majstorović joj je priznao kako mu je Medanić platio da mu sredi sestru, ali da je kasnije shvatio da ima puno više novaca nego što je mislio, pa da će ga ucjenjivati. Navela je i kako su prijetili njoj i njezinom djetetu.

Sada je Medanić kao tužitelj obvezan naknaditi troškove kaznenog postupka, nužne izdatke okrivljenika, te nužne izdatke i nagradu njegovog branitelja s time da je na ime paušalne svote dužan platiti iznos od 1.500 kuna u korist državnog proračuna RH u roku od 15 dana od pravomoćnosti ovog rješenja pod prijetnjom ovrhe.

18. travanj 2024 11:30