StoryEditorOCM
4 kantunaNISU ODRŽAVALI CESTU

Sedam godina od tužbe, zadarski sud donio presudu protiv HC-a, no vozač koji je zapeo u lokvi vode ispod nadvožnjaka u međuvremenu je - preminuo

Piše Božana Sviličić
28. prosinca 2020. - 21:26

Ukoliko na državnoj cesti automobilom zapnete u lokvi nastaloj od kiše, Hrvatske ceste vam moraju nadoknaditi štetu, samo trebate poživjeti da to i dočekate.

Tako se, nažalost, pokazalo u presudi Općinskog suda u Zadru donesenoj ovih dana, tri godine nakon što je vozač preminuo.
Iako se pokazalo da je bio u pravu kada je zbog nesreće ispod nadvožnjaka u Biogradu na Moru gdje je 21. studenog 2013. uletio u veliku lokvu vode nastalu od kiše, zbog čega mu se pokvario automobil, tužio Hrvatske autoceste, presudu nije doživio.

Preminuo je 2017. godine kada je tužbu protiv Hrvatskih autocesta preuzela njegova supruga.

Sedam godina od nesreće Općinski sud u Zadru utvrdio je ovih dana da Hrvatske ceste d.o.o. nisu osigurale sigurno i neometano odvijanje prometa na toj dionici ceste, zbog čega vozačevoj supruzi na ime naknade imovinske štete moraju isplatiti 14.836,25 kuna, te parnični trošak od 6.145,00 kuna sa zakonskim zateznim kamatama.

- Kao pravna osoba koja obavlja djelatnost od javnog interesa odnosno, održavanje cesta, Hrvatske ceste d.o.o. u konkretnom slučaju nisu redovito obavljale svoju djelatnost kojom bi se osiguralo sigurno i neometano odvijanje prometa na predmetnoj dionici ceste - navodi se u dijelu obrazloženja presude suca Marka Barake.

Iako je očevidom i građevinskim vještačenjem nedvojbeno utvrđeno da je odvod oborinskih voda ispod nadvožnjaka spojen na mjesnu kanalizacijsku mrežu Biograda na Moru, odnosno Bošane d.o.o. kao pravne osobe zadužene za održavanje sustava odvodnje na spornoj dionici ceste, sud je bio stava kako su Hrvatske ceste suodgovorne za nastalu štetu zajedno s Bošanom d.o.o. i to po osnovi solidarne odgovornosti.

Vozač je u tužbi naveo kako je njegovo vozilo marke Opel Astra oštećeno 21. studenog 2013. na državnoj cesti D-8 u Biogradu na Moru. Dolaskom ispod nadvožnjaka u ulici dr. Franje Tuđmana, automobilom je uletio u veliku lokvu vode nastalu od kiše zbog čega se ugasio i oštetio. Ispod nadvožnjaka nije bilo svjetla, odnosno gradske rasvjete koja je nakon toga postavljana.

- Kada sam došao ispod nadvožnjaka preko haube me zapljusnula voda. Prešao sam još nekih par metara kroz tu vodu nakon čega mi se automobil ugasio i ostao u toj lokvi vode. Kad sam otvorio vrata automobila da izađem voda je polako ulazila u automobil, pa je moguće da je bila negdje do koljena – posvjedočio je nakon nesreće koja se dogodila oko 3.30 sati dok je vozio iz pravca Benkovca prema centru Biograda na Moru. Lokvu ispod nadvožnjaka nije vidio prije nego što je u nju ušao, jer je bilo mračno i padala je kiša, a iz klopke ga je izvukao konopom drugi automobil.

Prema nalazu vještaka prometne struke Daniela Sikirića, voda je kroz sistem usisa zraka ušla u unutrašnjost motora, što je izazvalo tzv. hidroudar koji je prouzročio oštećenja unutarnjih sklopova motora. Zbog nakupljene vode ispod podvožnjaka dio prometnice nije bio prohodan za motorna vozila, niti adekvatan za odvijanje sigurnog prometa. U takvim okolnostima upravljač prometnice je bio dužan zatvoriti taj dio ceste za sva vozila. Kako taj dio prometnice nije bio zatvoren, niti je bila postavljena bilo kakva signalizacija koja bi upozorila vozača na opasnost zbog nakupljene vode, vozač, prema njegovom nalazu, nije mogao imati saznanje da taj dio ceste nije prohodan za vozila.

23. travanj 2024 04:24