StoryEditorOCM
4 kantunaAFERA "PREBIVALIŠTE"

Saljani vjeruju Zvonimiru Frka Petešiću: "On ti je poštenjačina na kvadrat", "krivoga razapinju", "ovo s prijavom je možda nekakva greška u koracima"

Piše Predrag Opačić
20. siječnja 2022. - 14:36

Andrej Plenković u petak će biti u Zadru, ali nitko od njegovih domaćina ne očekuje da će se u premijerovoj pratnji naći i šef njegovog kabineta Zvonimir Frka Petešić. Predstojnik Ureda predsjednika Vlade se proteklih dana našao usred najnovije afere koja se zakotrljala zbog brze obnove potresom oštećenog stana u kojemu Frka Petešić živi, dok „obični” Zagrepčani na obnovu još čekaju, a nastavila se otkrićem prijave lažnog prebivališta u Salima na Dugom otoku.

Zbog te prijave iz 2017. godine, Frka Petešić je i stekao „pravo na stambeno zbrinjavanje” u državnom stanu u Zagrebu od 96 četvornih metara. Da nije smješten u državni stan u Jurišićevoj ulici, Frka Petešić bi, izračunali su mediji, podstanarstvo za tolike kvadrate dosada platio oko 400.000 kuna. Što mu, vjerojatno, ne bi bio problem s obzirom da mu je neto plaća oko 16.000 kuna. Istodobno, obitelj mu je od 2014. godine prijavljena u Zagrebu.

Zvonimir Frka Petešić je rođen u Francuskoj, a na Dugom otoku je prijavio prebivalište jer mu je otac iz Sali. Šef premijerovog kabineta u Sali dolazi samo povremeno, uglavnom za vrijeme godišnjeg odmora, mještani ga poznaju i – vjeruju mu!

„Krivoga razapinju, potpuno pogrešnog čovjeka su našli”, „On je jedan od najpoštenijih ljudi u državi”, „Pa što da se prijavio u Salima?! Ovdje mu je djedovina, gdje bi se prijavio”. To su samo neke od reakcija Saljana koji nerado pristaju na razgovor o aferi svog sumještanina. Za njih, on je obrazovani idealist koji „ne skuplja materijalna dobra, nego knjige i ima ih 3.000”.

-Poznajem ga cijeli život i kada sam pročitao prvu vijest o toj aferi, u sekundi sam odlučio da ću mu vjerovati! To je poštenjačina na kvadrat. Kad god je tu, živi sa svojim mjestom i ljudima, član je i naše „Tovareće mužike”, ima normalne, ljudske odnose sa svima, pristupačan je i voli pomoći, ako može, kaže jedan od pričljivijih Saljana.

-Ma on ti je poštenjačina na kvadrat, kao i cijela ta obitelj. Ovo s prijavom je možda nekakva greška u koracima, ništa ozbiljno tu nema. Njegov otac u Salima ima prastaru kuću, ili je tu ili u Francuskoj, a koliko znam, sljedeće se godine namjerava za stalno vratiti u Hrvatsku. Nije mi jasno gdje se svi smjeste kada su zajedno tu u Salima, jer on ima petero djece, pita se stariji Saljanin.

Frka Petešić nije član HDZ-a, pa je nepoznanica u političkim krugovima u Zadru, opisuju ga kao „karijernog diplomatu” i „birokratskog tipa” koji je, otkako je postao šef Plenkovićevog kabineta, „na raspolaganju Zadranima”. Primjer za to, tvrdi jedan od naših sugovornika, je i izgradnja lukobrana u Salima, za što je snažno lobirao, pa mu se pripisuju velike zasluge za taj projekt važan cijelom Dugom otoku.

24. travanj 2024 16:12