StoryEditorOCM
4 kantunaU IŠČEKIVANJU: GRAD ZADAR ZA 20 TISUĆA IZNAJMLJIVAČA ODREĐUJE NOVU CIJENU PAUŠALA PO KREVETU

Sa sadašnjih 300, cijena može 'odletjeti' na 1500 kuna!

Piše L.B.
3. siječnja 2019. - 22:22
8272380

- Svaka jedinica lokalne samouprave, pa tako i Grad Zadar, ima, s prvim danom ove godine, slobodu odlučivanja o visini paušala kojeg 'po krevetu' plaćaju iznajmljivači obiteljskog smještaja. Država im je sada dala odriješene ruke, pa cijenu od sadašnjih 300 kuna mogu dignuti i do 1500 kuna. To je potpuno suludo, uništit ćemo ono od čega opstajemo, naš turizam. Ja od Grada Zadra ne očekujem ništa dobro, mislim da će papreno povisiti paušal. Dok, s druge strane, imam informaciju da je Općina Tisno već odredila da neće mijenjati ništa, dakle nisu iskoristili mogućnost poskupljenja koju im je dala država novim zakonom – kaže Daniel Radeta, predsjednik  Udruge iznajmljivača privatnog smještaja Zadra i Zadarske županije.

Prema izmjenama Zakona o porezu na dohodak, sve jedinice lokalne samouprave moraju do kraja siječnja donijeti odluku o tome koliko će iznajmljivači obiteljskog smještaja plaćati paušal poreza na dohodak u 2019. godini, po svakom krevetu.

Sada je taj raspon od 150 do 300 kuna, no zakon dopušta povećanje čak do 1500 kuna po krevetu. Za one općine i gradove koji do kraja siječnja ne donesu odluku o visini paušala, on će automatizmom biti određen na iznos od 750 kuna.

- To se u Zadru neće dogoditi. Sigurno nećemo sjediti skrštenih ruku i dočekati paušal od 750 kuna. Uistinu vodimo računa o našim iznajmljivačima, pratimo sve, danas je objavljen Pravilnik u Narodnim novinama i mi ćemo već sutra, ili u najkraćem roku, objaviti na internetskim stranicama Grada Zadra naše prijedloge i time otvoriti javno savjetovanje. Svi građani će moći sudjelovati – kaže Mate Pinčić, pomoćnik pročelnika gradskog Odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka.

Pinčić je naglasio da konačnu odluku moraju donijeti gradski vijećnici.

- Prijedlog gradonačelnika ići će na odlučivanje na Gradsko vijeće, zbog čega će sjednica biti tijekom siječnja. Krajnji rok za odluku je 31. siječanj – kazao je Pinčić.

Pomoćnik pročelnika Ivice Katića nije htio spekulirati s iznosom paušala kojeg će od ove godine plaćati zadarski iznajmljivači, no rekao je da se ni u kojem slučaju neće raditi o maksimalnom iznosu od 1500 kuna.

Potpuno suprotnog mišljenja su u Udruzi iznajmljivača privatnog smještaja Zadra i Zadarske županije, čiji predsjednik Radeta kaže da „očekuju najgore.“

- Država je odluke jednostavno prepustila jedinicama lokalne samouprave, a povećanje paušala, koji je u cijeloj Dalmaciji iznosio 300 kuna po krevetu, nikome neće donijeti ništa dobro. Hoće Gradu, ali neće građanima. To je, koliko god da se poveća, udar na građane od kojih mnogi preživljavaju isključivo zahvaljujući turizmu i iznajmljivanju. Uz to, izostat će mogućnost ulaganja i poboljšanja obiteljskog smještaja. Sa tako viskom cijenama po jednom krevetu za očekivati je da mnogi i propadnu. Zadar ima više od 20 tisuća iznajmljivača, ljudi od toga žive, a sve ovo se događa kako bi se pogodovalo „velikima.“ Dovoljno je reći da hoteli plaćaju porez 13 posto, a privatni iznajmljivači 25 posto – rekao je Radeta.

Neslužbeno se ipak moglo saznati da se u Gradu Zadru razmatra da iznos paušala bude 500 kuna, te da bi navodno „sve ostalo bilo previše.“ Razmatra se i mogućnost da ta cijena ne bude jednaka za sve iznajmljivače, već bi u nekim dijelovima administrativnih granica Grada, vjerojatno na otocima ili na rubnim dijelovima, cijena mogla biti čak i manja.

19. travanj 2024 15:56