StoryEditorOCM
4 kantunaNEZAVISNI U SABORU?

Roko bi na parlamentarne izbore s Ričardom, Meštrović odbija stranačke ponude, Žuvela želi u utakmicu, Jeliću je rano za donošenje odluke

Piše Predrag Opačić
18. siječnja 2022. - 22:28

Nezavisni gradski vijećnik iz Dubrovnika Ivica Bobo Roko prije deset dana je, po svemu sudeći prerano, otvorio priču o mogućem zajedničkom izlasku brojnih nezavisnih lista na parlamentarne izbore 2024. godine. Pred prošlogodišnje lokalne izbore između nezavisnih lista s područja dalmatinskih županija uspostavljani su kontakti, letjele su međusobne potpore i najavljivala postizborna suradnja, ali su se od tada stvari promijenile jer su se promijenili i njihovi politički prioriteti, pogotovo kod onog dijela nezavisnih lista koje su izbornim rezultatima došle u situaciju da mogu upravljati lokalnim sredinama ili u tome upravljanju participirati.

A to onda znači da se u narednih više od dvije godine do parlamentarnih izbora nezavisne strategije i taktike mogu višekratno mijenjati ili nadopunjavati.

Ivica Bobo Roko je u jednom razgovoru rekao ovo:

-Najdraža čestitka ovog mi je Božića stigla od mog kolege Ričarda Nezavisnog iz Zadra i još ti mogu reći da ti Ričard i ja zajedno idemo na državne izbore! Tu su još pojedine kolege s nezavisnih lista iz cijele županije, pa i države, od Prevlake do Dunava, s Malog Lošinja. Neću još otkriti adute, zakopčao se dubrovački vijećnik u predposljednji trenutak.

U Zadru je njegova izjava popraćena šutnjom Enija Meštrovića, a kako Dubrovnik i Zadar nisu u istoj izbornoj jedinici, Enijev i Rokov izlazak na parlamentarne izbore pod istom kapom moguć je samo ako u sljedeće dvije godine formiraju političku stranku. A to trenutno nije izgledno.

Meštrović nije želio komentirati izjavu svog dubrovačkog kolege, ali je jasno da bokanjački performer ne isključuje mogućnost izlaska na parlamentarne izbore:.

-Ne mogu reći ništa osim da ću na sve, pa i na parlamentarne izbore izaći samo i jedino kao nezavisni kandidat. S kim i kako, tek ćemo vidjeti, prerano je o tome govoriti. Mogu samo reći da sam već odbio dvije ponude za parlamentarne izbore. I nisu došle ni iz HDZ-a ni iz SDP-a, kaže Enio Meštrović.

Da je prerano, misli i Ivo Žuvela, zadarski županijski vijećnik i prvi čovjek Nezavisne liste, blizak i Meštroviću, ali i šibensko-kninskom županu Marku Jeliću.

-Da, namjeravam se pojaviti na parlamentarnim izborima s nezavisnom listom i mimo svih političkih stranaka. Ali, konstelacija ne ovisi samo o meni, voli bih na te izbore ići s Enijom, Markom Jelićem, Grubelićem iz Tribunja, Mišlovim iz Kali i ljudima koji vode neke druge nezavisne liste. Mi i sada surađujemo, u kontaktu smo, pomažemo jedni drugima, ali još nisam imao konkretnijih razgovora na tu temu, pa čak ni s Enijem, kaže Žuvela.

Marko Jelić: Razgovora je bilo, ali konkretnih planova nema

-Ja još uvijek nemam takvih planova, jer mislim da je rano o tome govoriti i letjeti pred rudo. Razgovaralo se o tome, to je točno, ali konkretnih planova nema, tek treba vidjeti što će budućnost donijeti. Načelno, moguć je zajednički izlazak nezavisnih iz različitih dalmatinskih županija na parlamentarne izbore, jer ljudi imaju zajedničke interese i žele ih zajednički provoditi. Ipak, sačekajmo jer je prerano za konačne odgovore, kaže šibensko-kninski nezavisni župan Marko Jelić.

16. travanj 2024 23:55