StoryEditorOCM
4 kantunaODLIČNE VIJESTI

Roditelji zadarskih "palčića" mogu odahnuti: KBC Split će s milijun kuna kupiti lijek i sva će djeca na vrijeme dobiti terapiju!

Piše Ivica Marković
2. veljače 2022. - 19:56

KBC Split će, iz svojih ionako nedovoljnih novčanih sredstava, ako to bude potrebno, kupiti 150 doza lijeka Synagis, vrijednih oko 975 tisuća kuna, koji se u injekciji daje djeci koja su rođena prije vremena (nedonoščad), a kojeg trenutačno nema u splitskoj bolnici, odnosno u cijeloj Hrvatskoj.

Nadamo se da će Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) ili netko treći "namiriti" splitskoj bolnici potrošena sredstva za ovaj lijek, ako ga bolnica bude morala kupovati, budući da ga ni do sada KBC Split nije morao kupovati, nego bi ga dobivao iz županijskoga NZJZ-a.

Svi će ga dobiti

Ako se zna da je mjesečni bolnički limit oko 67 milijuna kuna, s kojim KBC Split jedva "drži glavu iznad vode", jasno je koliko bi opterećenje za splitsku bolnicu bio dodatni trošak od gotovo milijun kuna.

– U stalnom smo kontaktu s Ministarstvom zdravstva, županijskim NZJZ-om i HZJZ-om i mogu reći da će lijek biti na raspolaganju, odnosno dat ćemo sve od sebe da sa 17. veljače ove godine, kada ga djeca koja ga po planu moraju tada primiti, doista tada i prime – rekla nam je dr. sc. mag. pharm. Marija Stipić, voditeljica ljekarne KBC-a Split.

Ovaj put KBC Split nije ustanova u koju treba "upirati" prstom zbog trenutačne nestašice ovog lijeka.

– Mi smo taj lijek, odnosno cjepivo, uredno dobivali od županijskoga NZJZ-a, kao i ostala cjepiva koja su nam oni isporučivali. U prosincu 2021. godine smo na vrijeme napravili plan narudžbe za Synagis, no naručeni lijek nismo dobivali. Kontaktirali smo NZJZ i HZJZ i dobili smo odgovor kako su isporučene sve količine lijeka i kako je njegova nestašica.

Također nam je rečeno kako tada ne možemo dobiti nikakve dodatne doze. I zbog toga je bolnica odlučila, ako to bude potrebno, sama kupiti spomenuti lijek kako nijedno dijete ne bi bilo zakinuto za terapiju – kazuje dr. sc. Stipić.

Nijedno dijete koje je trebalo primiti Synagis, prema riječima naše sugovornice, neće biti zakinuto.

– Kako mi uvijek prije vremena naručujemo sve potrebne lijekove, tako smo naručili i Synagis, te smo s onim količinama koje smo imali u bolničkoj ljekarni, kako su mi rekli oni koji provode cijepljenje, cijepili djecu koja su ga trebala primiti 20. i 27. siječnja ove godine. Sljedeće cijepljenje je po rasporedu 17. veljače, i sva djeca koja ga trebaju primiti tog datuma trebala bi dobiti uredno terapiju – kazuje dr. sc. Marija Stipić.

Svakako umirujuće informacije iz KBC-a Split s obzirom da je slučaj "Synagis" s pravom na noge podigao roditelje koji imaju djecu rođenu prije vremena.

Injekcija lijeka Synagis zaštićuje nedonoščad kako ne bi razvila RSV (respiratorni sincicijski virus) koji može izazvati upale dišnog sustava, odnosno upalu pluća.

Zaštita najosjetljivijih

– Zapravo je riječ o gotovim protutijelima koja se u organizmu zadrže četiri tjedna, pa Synagis treba svaka četiri tjedna primati u idealnim, bolničkim uvjetima. To se cjepivo daje od početka studenoga do početka travnja i svaki mjesec bi dijete trebalo primiti jednu dozu – kazuje dr. Ante Omazić, poznati splitski pedijatar.

Radi se o jako skupom lijeku, čije je cijena po dozi oko 6500 kuna, pa ispada da se za svako dijete koje ga mora primiti, pet mjeseci zaredom, svaku sezonu potroši lijeka u vrijednosti 32.500 kuna. No, to ni u kojem slučaju ne bi trebala biti otegotna okolnost za "zdravstveni sustav 21. stoljeća", kakav je ovaj hrvatski, jer je riječ o lijeku za najmlađe i najosjetljivije. A i logika nam nalaže, ako RH ima novca za kupnju vojnih zrakoplova Rafale i oklopnih vozila Bradley, morala bi stvoriti i sredstva za kupnju lijeka Synagis.

– Ukoliko djeca u ovoj dobi ne dobiju Synagis, imaju osjetljivije bronhe i mogu dobiti bronhiolitis (upale malih najsitnijih bronha) koji dovodi do otežanog disanja. Kada pedijatar sluša pluća tako bolesnog djeteta, može imati dojam da dijete ima bronhiolitis ili upalu pluća i u tom slučaju se dijete šalje u bolnicu na daljnju obradu.

Lijek Synagis je zaštita najmlađih i najranjivijih kako ne bi razvili težu ili tešku kliničku sliku, koja može dovesti i do smrtnog ishoda – kaže dr. Omazić.

Dakle, radi se o prevenciji najosjetljivije populacije, za koju RH jednostavno mora stvoriti dovoljna novčana sredstva, kako se više nikada ne bi dogodilo da dođe do nestašice toga lijeka. Možda je rješenje u stvaranju nekog fonda u koji bi se slijevala sredstva za ovako skupe lijekove.

Ivica MARKOVIĆ

24. travanj 2024 07:49