StoryEditorOCM
4 kantunaŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Renata Peroš: "Ne znam tko mi je htio oduzeti ovlasti ravnateljice NMZ-a!"; Bez Rađenovićke pao rebalans proračuna

Piše Iva Ivanac
22. rujna 2022. - 16:13

Sjednica Skupštine Zadarske županije u četvrtak nije mogla proći bez spominjanja afere Ledana, ugostiteljskog objekta u gradskom perivoju gdje je početkom srpnja nesretno pao 20-godišnji Irac i na licu mjesta poginuo. Mediji su nakon toga otkrili da Ledana od prvog dana, punih 11 godina, radi protuzakonito, zbog čega je i policija podnijela dvije kaznene prijave protiv jednog od suvlasnika.

Vijećnik Akcije mladih Marko Pupić Bakrač (Akcija mladih) kazao je kako se Ledana nalazi na krajnje neprimjerenom mjestu za zabavu, u Perivoju kraljice Jelene Madijevke, te kako gotovo nijedan vanjski sadržaj tog noćnog kluba nema odobrenje konzervatora.

- Objekt ne zadovoljava minimalne uvjete već zadovoljava samo jedan uvjet, a to je političko zaleđe. Ne trebaju čisti dokumenti i nisu bitni životi dok god netko ima zaleđe da na protuzakonit način radi i bogati se, kazao je Pupić Bakrač dodajući kako netko kad ima političko zaleđe ima i zaštitu institucija sistema u Zadru.

- Budući da je županijski ured protuzakonito izdao rješenje o minimalnim uvjetima za rad noćnog kluba, zanima me što ste napravili po tom pitanju, upitao je Pupić Bakrač.

Župan Božidar Longin kazao je kako je navedeni ugostiteljski objekt dobio minimalne uvjete od bivšeg Ureda državne uprave i od njihovih djelatnika jer je izdan 2012. godine te kako Zadarska županija nije u tome sudjelovala.

SDP je na sjednici izrazio želju da se Perivoj kraljice Jelene Madijevke proglasi spomenikom kulture. Jure Zubčić (SDP) je napomenuo kako su sami htjeli napisati prijedlog za proglašenjem Perivoja povijesnim parkom, ali da to nisu mogli napraviti iz proceduralnih razloga.

- Zakonom o zaštiti prirode definirano je kako su županije nadležne za proglašenje nekog perivoja spomenikom parkovne arhitekture. Također, tim je zakonom definiran cijeli postupak kao i upravljanje nakon proglašenja spomenikom parkovne arhitekture. Mi u klubu SDP-a smo namjeravali uputiti u proceduru zahtjev za proglašenjem spomenikom parkovne arhitekture. Međutim, u postupku se traži prethodna suglasnost Ministarstva za takav postupak. Stoga moje pitanje glasi kad će Zadarska županija pokrenuti postupak proglašenja Perivoja kraljice Jelene spomenikom parkovne arhitekture?, upitao je Zubčić dodajući kako bi nakon proglašenja perivoja spomenikom kulture njime trebala upravljati javna ustanova za zaštitu prirode Natura Jadera.

- Trebamo prvo dobiti suglasnost Ministarstva, a onda ćemo dalje postupati, kazao je župan Longin.

Zubčić je dopunio svoje pitanje i kazao hoće li županija proglasiti Perivoj spomenikom parkovne arhitekture i ako hoće, kada?

Brojne oporbene vijećnike je na Skupštini iznenadio i dolazak ravnateljice Narodnog muzeja Zadar (NMZ), Renate Peroš, koja se nebrojeno puta dosad nije pojavljivala na obrani programskog i financijskog izvješća te županijske ustanove.

Vijećnica Vedrana Mišković (SDP) upitala je tko je u ime NMZ-a tražio promjenu osobe ovlaštene za zastupanje u sudskom registru, kritizirala je izgleda i sadržaj izvješća govoreći kako je sličan prošlogodišnjem, nečitak, zbrčkan i nepregledan, ali i internetsku stranicu ustanove.

Njen stranački kolega Zubčić kazao je kako se zbog promjene ovlaštene osobe netko poigrava s ustanovom.

- Taj zahtjev za izmjenom govori da se netko igra ispod žita. Ne znam tko je to i ne krivim nikoga, ali moramo to znati, kazao je Zubčić.

Pupić Bakrač je kazao kako godinama nije dobio odgovore za osam tužbi zbog spornih zapošljavanja u NMZ-u te ga je zanimalo u kojoj su fazi ti sudski postupci te koliku je štetu NMZ zbog toga pretrpio. Upitao je i tko je platio troškove koje su ravnateljica i David Ricov podigli protiv Slobodne Dalmacije te kako jedna institucija može tužiti novinare.

Tražio je i da se dostave svi troškovi reprezentacije, a također je upitao zašto je postavljena dodatna mreža iznad dvorišta Čistoće u kojoj je smještena izložba dinosaura te je li to napravljeno u dogovoru s vlasnicima Ledane.

Joso Nekić (HDZ) kazao je kako je izvješće pregledno i opsežno s jasnim financijskim pokazateljima i kako se ravnateljicu, zbog političkog angažmana "iz kamenog doba", previše politički napada.

Ravnateljica Peroš odgovorila je kako ni ona nije upoznata s izmjenama koje su se htjele napraviti te kako će zatražiti od Trgovačkog suda informaciju o tome tko je predao zahtjev za njeno razvlaštenje, a vijećnike će o tome pismeno obavijestiti.

Kazala je kako izvješće NMZ-a zbog skeniranih stranica nije moglo biti čitkije, ali i kako će se internetska stranica u budućnosti popraviti. Napomenula je kako je mreža iznad dvorišta Čistoće postavljena jer su se na nju planirale postaviti ukrasne ptičice.

- Kada je u pitanju šteta koja je nastala presudama, za 2017. godinu 15 tisuća kuna, 2018. iznosi 23.125, za 2019. godinu 72.832., za 2020. godinu 66.322, 2021. godinu 13.015 kuna (ukupno 190 tisuća kuna, op.a.), a za Slobodnu Dalmaciju smo Ricov i ja platili troškove, kazala je Peroš dodajući kako će pismeno dostaviti troškove reprezentacije.

Na jučerašnjoj sjednici nije usvojen rebalans proračuna Zadarske županije. Prilikom utvrđivanja kvoruma bilo jasno da na Skupštini nema Rajke Rađenović iz redova SDSS-a koja je dio neformalne vladajuće većine. Prethodne točke su usvajane s 19 glasova "za", međutim prema Zakonu o proračunu, proračun i rebalans moraju biti usvojeni s većinom glasova svih vijećnika, a ne prisutnih. Kako Skupštinu čini 38 članova, 20 glasova je bilo potrebno za usvajanje rebalansa. Iako je proračun za 2022. imao daleko više ruku od potrebnih 20, sada kod rebalansa to nije bio slučaj...

 

20. travanj 2024 06:17