StoryEditorOCM
4 kantunaPOČEO ŠTRAJK U MENZI

"Radimo tu godinama, a uopće nas se ne pita kako nam je, boli li nas kičma... Nikad ništa nismo dobili!"

Piše Božana Sviličić
16. listopada 2020. - 14:06

- Mi nismo niža klasa. Mi nismo bezvrijedni. Mi smo ljudi. Borimo se za pravo da možemo pregovarati o svojoj plaći, a ne da nam se ona određuje. U tome smo složni. Želimo svoja materijalna prava dogovorom, a ne određivanjem - rekla je Velida Matijević, sindikalna povjerenica Samostalnog sindikata studentskih centara RH u Zadru ispred studentske menze na Poluotoku gdje je u petak počeo štrajk 15 djelatnika Agencije za studentski standard koja se brine o studentskoj prehrani.

- Radimo tu godinama, a uopće nas se ne pita kako nam je, jeli nas boli kičma... Nikad ništa nismo dobili – rekla je Tanja Gulan, djelatnica u štrajku. U Agenciji za studentski standard koju je osnovalo Sveučilište u Zadru radi ukupno 37 djelatnika, a njih 15 je od petka u štrajku zbog neuspjeha u kolektivnim pregovorima i neprihvaćanju sindikalnih zahtjeva.

Radnici traže sistematizaciju i vrijednost boda u kolektivnom ugovoru. Sveučilište je odbilo njihove zahtjeve držeći da su njihova prava znatno veća i opširnija od onih koja su regulirana Kolektivnim ugovorom za znanost i visoko obrazovanje, a koji se odnosi na sve djelatnike Sveučilišta u Zadru.

Oko 1200 obroka koliko se dnevno isporuči studentima u petak su odradili preostali djelatnici Agencije, a dio hrane naručen je iz – kateringa. Ispred menze čekao se red.

- Evo ja sam plakala jutros, ali ne mogu u štrajk. Teško nam je svakako. Dio hrane smo naručili. Ne znam kako ćemo ovako dalje rekla je jedna od djelatnica Agencije za studentski standard koja je na dan štrajka odlučila raditi. Iako su na liniji za hranu radili i studenti koje je Sveučilište angažiralo preko student servisa, dio njih koji je svoju hranu čekao u redu podržao je štrajk.

- Podržavamo štrajk i naše kuharice. Smatramo da imaju pravo na borbu za svoja prava - rekli su dok su čekali red ispred studentske menze.

Angažiranje studenata u menzi "posebno gadljivim" smatra Tomislav Kiš, pravni zastupnik samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara.

- Studente se aktivno uvlači u sukob između radnika i uprave na način da se njih angažira da lome štrajk. Na liniji za hranu su umjesto radnika danas dijelom studenti. Kakva je to poruka mladim ljudima? Kaže im se: “Nemoj se boriti za svoja vlastita prava na častan način jer ima netko tko će raditi jeftinije”. Dvadesetak ljudi se suprostavilo jednoj moćnici u Zadru i ona to ne može sažvakati. Vraća nas 120 godina unatrag u sindikalnu povijest kada su se u Americi štrajkači tukli s batinašima da plaća bude dio kolektivnog ugovora. To nam u Hrvatskoj ne treba. Kao sindikat to nećemo dozvoliti – naveo je Kiš.

Poručio je kako će sa štrajk nastaviti do ispunjenja zahtjeva ili do nove odluke štrajkačkog odbora.
- Ne možemo odustati jer bi to bila izdaja radništva naših članova i izdaja sindikalizma kao takvog – rekao je Kiš.

Biserka Sertić, predsjednica Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara RH rekla je kako je Agencija za studentski standard u Zadru ogranak splitske podružnice ali da su ovoj situaciji svi - jedinstveni.

- Akcija se širi po cijeloj Hrvatskoj gdje god imamo članstvo. Spremni smo na štrajkove solidarnosti da bi radnici u Zadru kao i u Zagrebu mogli pregovarati za svoju plaću. Radnici ne traže kruha nad pogačom, nego pravo da mogu pregovarati o tome koliko njihov rad vrijedi - istaknula je, te dodala kako su spremni pristati i na lošije materijalne uvjete, ali uz pravo mogućnosti pregovora.

20. travanj 2024 06:36