StoryEditorOCM
4 kantunaCJEPIVO DIŽE AVIONE

Putnici čekaju u niskom startu: Ryanair će Zadar vezati s Berlinom, Dublinom, Krakowom, Londonom, Manchesterom, Napuljom, Parizom, Pragom, Bečom...

Piše Mirela Goreta/SD
16. veljače 2021. - 13:18

Putnici u niskom startu. Aviokompanije također, poput ostalih dionika u turističkom sektoru, koji je pandemija koronavirusa zamrznula i stavila na čekanje. Spasonosno cjepivo trebalo bi mu dati vjetar u leđa...

Iz procijepljenih država krenut će prvi putnici, pa se valja fokusirati na zemlje iz kojih dolaze. Tako, primjerice, u Dubrovniku ovoga ljeta očekuje goste iz Izraela, ali i Amerikance i Britance, kako je najavio dubrovački gradonačelnik Mato Franković govoreći o nadolazećoj turističkoj sezoni.

Prema biseru hrvatskoga juga ovu sezonu će, između ostalih aviokompanija, letjeti EasyJet, British Airways i Jet2Com, baš kao i prema Splitu.

Letimičnim pregledom ponude zrakoplovnih tvrtki da se zaključiti kako se cijene letova nisu mijenjale u odnosu na one prije pandemije, a kompanije poput EasyJeta i Volotee proteklih su tjedan dva, za zagrijavanje uoči ljetnog odmora, zasipale inboxe korisnika mailovima o ponudi povoljnih letova već u travnju i svibnju.

Stečeni slotovi

Niskobudžetni Ryanair i njegova malteška podružnica Lauda namjeravaju u ovogodišnjem ljetnom redu letenja jedan zrakoplov A320 bazirati u Zračnu luku Zadar. Bilo je to planirano u ljetnoj sezoni 2020., no odustalo se nakon izbijanja pandemije koronavirusa.

Posljednjih nekoliko dana službena web-stranica Ryanaira bogatija je za sve veći broj međunarodnih odredišta prema i iz Zračne luke Zadar, a veći broj letova bit će operiran upravo od strane Laude. Tako će Ryanair Zadar vezati s Berlinom, Dublinom, Krakowom, Londonom, Manchesterom, Napuljom, Parizom, Pragom, Bečom...

Avioni španjolske niskotarifne zrakoplovne tvrtke Volotea i ove će godine letjeti iz Splita i Dubrovnika u nekoliko gradova u Francuskoj i Italiji i obrnuto, te ujedno oba grada na Jadranu povezivati s Atenom.

- U Zračnoj luci Split u 2021. očekuju početak postupnog oporavka zračnog prometa čiji intenzitet podjednako ovisi o epidemiološkoj situaciji kako u RH, tako i u našim emitivnim tržištima. Svi avioprijevoznici koji su do sada letjeli u Zračnu luku Split žele zadržati svoje povijesno stečene slotove, čime nedvojbeno iskazuju interes za buduću suradnju - kaže Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita, uz napomenu kako je najavljena izmjena Uredbe EU-a 95/93, koja bi potaknula avioprijevoznike da donesu odluke za sezonu 2021., a bez posljedica na stečena prava iz vremena prije pandemije.

Zdravstvena sigurnost

- Očekivanja su da bi se sredinom ožujka 2021. godine mogla dobiti jasnija informacija od avioprijevoznika po pitanju konkretnih destinacija i broja letova. Zračna luka Split je u svom poslovnom planu za 2021. godinu predvidjela promet od 1,3 mil. putnika, što je dvostruko više od prometa u 2020., a što čini 40 posto prometa od rekordne 2019.

Do korekcije plana može doći u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, problema s cijepljenjem stanovništva, te nedostatka zajedničkog protokola o testiranju putnika u zračnom prometu na razini EU-a i globalno. Prema podacima Lučke uprave Split, najavljen je početak uplova kruzera 2. travnja, ali kontinuirano dolazi do otkazivanja najava - govori Vukšić.

Kako je zdravstvena sigurnost glavni preduvjet za ostvarenje turističkog prometa, Ministarstvo turizma i sporta na nacionalnoj razini kreira sigurnosne protokole koji će biti usklađeni s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Prati ih kampanja "Safe stay in Croatia" s naglaskom na primjenu zdravstvenih i sigurnosnih protokola.

- Turistička zajednica grada Splita podržat će spomenutu kampanju, koja je u skladu s našom lokalnom kampanjom "TogetherInSplit" kroz koju smo, od samog početka pandemije, pozivali turiste na pridržavanje mjera kako bismo zajedno očuvali vlastitu i zdravstvenu sigurnost destinacije.

Predviđa se da će do značajnijeg porasta broja turista doći u ljetnim mjesecima, ali vjerujem da nam je svima jasno da početak sezone ovisi isključivo o epidemiološkoj situaciji u RH, tako i u našim emitivnim tržištima, te odgovornom ponašanju svakog pojedinca – apostrofira direktorica TZ-a Split.

Stižu i vlakovi iz Češke

Nakon odličnih lanjskih rezultata češki RegioJet najavio je da će i ove godine njegovi vlakovi povezivati Prag sa Zagrebom, Rijekom i Splitom.

Prva vožnja planirana je za petak 28. svibnja 2021. godine, a prometovat će na novoj relaciji Prag - Brno - Bratislava - Budimpešta - Zagreb - Rijeka ili Split. Brojnim će putnicima biti dostupna i druga hrvatska odredišta jer će sa željezničkog kolodvora u Rijeci, Splitu i Gračacu prometovati posebne autobusne linije, koje će povezivati sve glavne odmorišne destinacije na hrvatskoj obali, od Istre do Dubrovnika.

'Velik interes Čeha za nove linije iz Praga, Brna i Bratislave za Hrvatsku već je iskazan kroz prve predbilježbe. Putem lanjske linije od Praga do Rijeke u nepuna tri mjeseca prevezeno je više od 60 tisuća putnika u oba smjera, a prosječna popunjenost linija iznosila je odličnih 90 posto, dok je sama Rijeka u prošloj godini više nego udvostručila broj dolazaka čeških turista, čemu je zasigurno pridonio i ovaj vlak', izjavio je Dubravko Miholić, direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice za Češku i Slovačku.

‘Covid putovnice‘

Island je već uveo prve potvrde o cijepljenju za građane koji žele putovati te omogućio njihovo dobivanje preko interneta, a priznaje i sve potvrde o cijepljenju zemalja Europske unije.

Velika Britanija neće uvesti 'COVID putovnice', ali će cijepljene osobe od svog liječnika u svrhu putovanja moći zatražiti potvrdu o cijepljenju.

Švedska do ljeta planira uvesti digitalnu 'COVID putovnicu' pod pretpostavkom da će do tada biti uspostavljen međunarodni standard za taj dokument, dok je Danska najavila kako će njezinu prvu verziju uvesti do kraja veljače.

Španjolska također priprema uvođenje potvrde o cijepljenju, a u Poljskoj se planira uvođenje putovnica kako bi se onima koji su primili cjepivo omogućila veća sloboda. Portugal i Slovačka trenutno samo izražavaju podršku državama koje planiraju njihovo uvođenje.

19. travanj 2024 19:28