StoryEditorOCM
4 kantunaKANADERI STIGLI U GENOVU

Prvi odlazak protupožarne eskadrile u misiju gašenja požara u Italiju

Piše Zadarski.hr
29. listopada 2017. - 19:33

Dva protupožarna aviona Canadair CL-415 iz sastava Protupožarne eskadrile (PPE) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) stigla su u nedjelju 29. listopada, oko 12 sati u Genovu, u Republici Italiji gdje će biti bazirani tijekom pružanja međunarodne humanitarne pomoći u gašenju požara. Predviđeno područje djelovanja hrvatskih posada je u dolini Susa u regiji Lombardija u Sjevernoj Italiji.

Uz dva Canadaira, u Italiju su danas oko 10 sati iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika poletjeli i članovi posada i zrakoplovno-tehničkog osoblja predvođeni kapetanima, pukovnikom Davorom Turkovićem i bojnicima Tomislavom Slavicom, Ivicom Markačem  i Željkom Maljkom.

Voditelj hrvatskog tima i načelnik stožera 93. zb pukovnik Davor Turković prije polijatanja u Italiju rekao je kako je ovo njihov prvi odlazak u misiju gašenja požara u Italiju. "Dat ćemo sve od sebe kako bi pružili pomoć našim talijanskim susjedima, a uz humanitarnu dimenziju ova misija pridonosi i promociji ugleda i sposobnosti Oružanih snaga i Republike Hrvatske u svijetu”, poručio je pukovnik Turković.

Hrvatski Candairi upućeni su u Italiju temeljem zahtjeva Europskog mehanizma za sustav civilne zaštite i Državne uprave za zaštitu i spašavanje, te na prijedlog potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane i uz prethodnu suglasnost Predsjednice Republike Hrvatske, a sukladno Odluci o uporabi Oružanih snaga Republike Hrvatske u svrhu pružanja humanitarne pomoći Talijanskoj Republici radi gašenja požara koju je donjela Vlada Republike Hrvatske na telefonskoj sjednici, u subotu 28. listopada 2017. godine.

 

19. travanj 2024 08:00