StoryEditorOCM
4 kantunaOSRAMOTIO SE STUDENT ZADARSKOG SVEUČILIŠTA:

Preko Facebooka tražio pomoć pri rješavanju zadatka

Piše Srednja.hr
23. prosinca 2016. - 15:24
Apple-iPhone6-test-recenzija_2_740x492

Prepisivanje i varanje na ispitima postalo je napretkom tehnologije i smartphoneima puno lakše nego ranije, no s druge strane lakše ih je i otkriti. Posebice kada se dokazi objave na društvenim mrežama. Jedan je student tako na prilično lakomislen način pokušao pronaći osobu koja će mu za novac riješiti ispit, prenosi Dnevnik.hr portal Srednja.hr.

U jednoj je Facebook grupi ovaj student, koji pohađa Sveučilište u Zadru, objavio fotografiju po svemu sudeći ispitnog lista i tražio osobu koja bi u sat vremena mogla riješiti barem dva zadatka. "Prilika za brzu dnevnicu, satnicu, tko ima znanje ima moć... imate otprilike sat vremena, bar 2 zadatka...", napisao je u grupi, i to pod punim imenom i prezimenom.

Reakcije su uglavnom bile pozitivne, samo je jedna djevojka osudila ovakav potez. "Ljudi, dobro koji vrag? Dakle, vi ste na fakultetu. Razumijem da netko prepisuje u srednjoj, ako želi studirati matematiku, pa prepisuje likovni, al' doć ' na fakultet i prepisivat' gradivo koje ti sutra treba za obavljanje posla – e to ne razumijem. I onda se pitate što nije u redu s državom? Pa upravo to što nitko ne zna svoj posao jer je prepisivao da bi došao do diplome. Ajmo za promjenu sjesti i nešto naučiti. Ako nisi spreman, j**i ga, padni, ponovi i prođi k'o i svi ostali. Najlakše je platit'", napisala je ona u komentar objave.

Objava je ubrzo uklonjena, no portal Srednja.hr, koji je prenio priču, prijavio je čitav slučaj fakultetu na kojemu mladić studira.

Koliko je pošast prepisivanja uzela maha pokazuje i drugi primjer, također s Facebooka, u kojem je jedna studentica nudila 300 kuna onome tko joj do sutra napiše esej o pripovijetki "Preobražaj" Franza Kafke, koja ima samo tridesetak stranica. U komentarima je kasnije napisala da esej nije za nju, već za prijateljicu, ali nepobitna je činjenica da je do eseja htjela doći na nepošten način.

18. travanj 2024 09:43