StoryEditorOCM
4 kantunaAPSURDISTAN

Preboljeli ste koronu i želite COVID putovnicu? E, ne može! Dobro pročitajte ovaj slučaj Ante Ivčevića, sutra se to može i Vama dogoditi..

Piše Ana Vučetić Škrbić
20. lipnja 2021. - 22:05

Izdavanje digitalne COVID putovnice trebala bi biti najjednostavnija stvar na svijetu. Cijepljeni ste, nema problema. Preboljeli ste koronu, također nema problema. Sve je to uredno i na vrijeme uneseno u sustav za koji kažu kako je jedan od najmodernijih u Europi, i od izdavanja digitalne potvrde kojom ćete neometano prelaziti državne granice dijeli vas tek par klikova.

A sada - stvarnost. 

Ante Ivčević, 32-godišnjak iz Splita, koronu je prebolio u travnju ove godine, a zbog prirode posla često putuje preko granice. U to vrijeme testovi na COVID provodili su se brzim, antigenskim testom. Dva mjeseca nakon toga uzaludno pokušava dobiti digitalnu potvrdu da je bolesti prebolio, ali to ne može jer- pazite sad- nije testiran PCR testom već ovim "običnim" koji sada više ne vrijedi. 

Da bi dobio COVID putovnicu mora privatno platiti PCR test koji, usput budi rečeno, vrijedi samo 72 sata ili se cijepiti. To, pak, ne može jer ima veliku količinu antitijela pa je preporuka liječnika da pričeka rujan, odnosno pet mjeseci otkako je koronu prebolio. Ukratko, apsurdistan.

– Epidemiologinja Splirsko-dalmatinske županije mi govori da je problem u tome što mi je COVID19 detektiran brzim, antigenskim testom, kakvo je tada bilo pravilo struke. Dakle, PCR test tada nisam imao pravo uraditi jer je takva bila odluka nadležnih službi. S druge strane, Ministarstvo zdravstva mi potvrđuje kako nemam pravo na COVID digitalnu potvrdu o preboljenju, jer se takva izdaje samo detektiranim PCR testom. Kad si bolestan nemaš pravo birati kako ćeš se testirati, a ne možeš niti znati buduće odluke. Ako su nadležne službe propisale korištenje antigenskog testa, valjda bi taj test trebao biti valjan za dobivanje potvrde. Ali u Hrvatskoj nije valjan. No to je tek početak- rezignirano govori Ivčević.

Idemo dalje, do novih adresa i novih apsurda.

- Obratio sam se Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje koji me uputio doktorici opće medicine. Doktorica opće medicine mi kaže kako je sve potrebne podatke o mom preboljenju unijela u sustav.  Ministarstvo unutarnjih poslova ima informaciju da sam prebolio COVID 19 jer sam granicu prošao bez problema, ali i dalje ne mogu dobiti svoju COVID 19 potvrdu, uz napomenu da "nema osnove za izdavanjem potvrde". I doktorica i epidemiologinja mi pritom kažu da sam ja prebolio virus i da sam zdrav, te da je ovo isključivo administrativa i nelogična odluka. Ali, ja od toga nemam ništa kad ne mogu preko granice. Štoviše, ministar Božinović u petak je najavio kako će digitalne COVID putovnice po novom omogućiti odlazak na svadbe, kina ili kazališta. Dakle, to će biti svojevrsna ulaznica u novom normalnom. A ja, koji sam prebolio koronu, mogu cijelo ljeto sjediti doma jer mi taj dokument neće izdati. Ako ovo nije diskriminacija, ne znam što je. I nisam samo ja u pitanju, brojni su ljudi u toj sivoj zoni jer su testirani na isti način. Dakle, onim što je bila službena preporuka, a sada odjednom više nije važeće- govori Ante.

Nema adrese na koju nije pisao, savjetovao se čak i s odvjetnicima koji potvrđuju kako je riječ o diskriminaciji. Međutim, HZZO, epidemiološke službe i Ministarstvo zdravstva pribjegli su dobro poznatoj metodi prebacivanja loptice. HZZO se proglasio nenadležnim, a Ministarstvo mu je na mail odgovorilo da "pročita upute o dobivanju COVID putovnice".

– To nije poanta! Činjenica je da ja ne mogu ni privatno ni poslovno putovati, a uskoro me čeka putovanje u Austriju i Francusku, zbog jedne ovakva diskriminacijske odluke koja se jednostavnim administrativnim ili političkim činom može izmijeniti. I to je, valjda, jasno svima osim onima koji to trebaju napraviti- zaključuje Ivčević. 

HZZO: U pravu ste, ovo je diskriminacija

"Ako su nadležne službe propisale korištenje antigenskog testa, bi li isti trebao biti valjan za dobivanje ove potvrde? Uočavate li diskriminatornost ovakve odluke- stoji u upitu koji je Ivčević poslao na adresu HZZO. Odgovor koji je od njih dobio najbolje potvruje apsurdnost situacije u kojoj su tisuće hrvatskih građana. Naime, krovna služba za osiguranike zdravstvenog sustava I crno na bijelo odgovara mu kako je u pravu!

- Uočavamo diskriminatornost i već smo ranije pisali nadležnima da bi predmetnu odluku trebalo ispraviti, odnosno uvažiti i brze antigenske testove. Svakako ćemo pravodobno informirati javnost čim budemo imali više informacija. Pravila za izdavanje EU digitalnih COVID potvrda utvrđena su na EU razini i usuglašena od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te ne obuhvaćaju sve one uvjete pod kojima se može ući u RH sukladno Odluci stožera, kao i u druge države prema njihovim nacionalnim pravilima- stoji u odgovoru iz HZZO. Ostaje samo pitanje tko su ti nadležni, ako oni već nisu...

19. travanj 2024 06:27