StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON 12 GODINA

Pravomoćno oslobođeni vlasnik i posada pašmanskog broda: Nije bilo pljačke nasukane "Serine", spašavali su brod i njegov teret!

Piše Predrag Opačić
4. kolovoza 2020. - 21:23

U siječnju 2008. godine kod Rta Lokunji u akvatoriju Unija nasukao se brod „Serine” u vlasništvu „Anomyio Maritime CO.S.A” iz Panama Cityja, a tek je nedavno Županijski sud u Slavonskom Brodu donio pravomoćnu presudu kojom je pet ljudi oslobođeno od optužbi da su u akciji spašavanja „Serine” izvršili tešku krađu opljačkavši nasukani brod i vlasnika oštetili za 350.000 kuna. Uz prvooptuženog Antu Jureška, vlasnika broda „Pašman” koji je angažiran za spašavanje havariranog broda i iskrcaj tereta, na optuženičkoj su se klupi našli i S.J., A.P., I.R. i P.R. i svi su oni pravomoćno oslobođeni.

-Na napola potopljenom brodu su bila drva, to je bio njegov teret. Mi smo imali ugovor o spašavanju broda i tereta, a rečeno nam je i da s broda pokupimo sve: teret, naftu, pa čak i hranu. Dakle, nismo mi bili ni u kakvoj krađi, nego smo u dogovoru s vlasnikom spašavali stvari s potopljenog broda, ustvrdio je Jureško na suđenju i podsjetio da su cijelo vrijeme višednevne operacije na licu mjesta bili i policajci i predstavnici Lučke kapetanije koji nisu imali nikakve primjedbe na ponašanje optužene petorke koja je pokupljene stvari i teret u nekoliko navrata prevezla do Rijeke.

U oslobađajućoj presudi stoji da su sve pokretne stvari spašene s broda optuženici čuvali i to po nalogu vlasnika broda i sukladno ugovoru o spašavanju. Po mišljenju suda, došlo je do „nesporazuma i uhićenja optuženika zbog slabe komunikacije između vlasnika i zapovjednika broda ”Serine” Mohameda Abuelwata El Gezirya koji je i podnio kaznenu prijavu.

Za oslobađajuću presudu ključnim se pokazalo svjedočenje Aleksandra Saše Lukića, direktora pomorske agencije „Alianca”, koji je i sam sudjelovao u akciji spašavanja.

-Lukić je jasno i nedvosmisleno iskazao da je predstavnik brodara Youssef Hijjawi usmeno optuženiku Jurešku u njegovom prisustvu rekao da optuženici mogu uzeti hranu i druge pokvarljive stvari i da mogu ispumpati naftu ako mogu prići tankovima, stoji u presudi.

Navodi se i da je Lukić bio na sastanku na kojemu se dogovaralo spašavanje broda, tereta i brodske opreme, pri čemu je posada koja je odsukavala i spašavala brod na licu mjesta trebala procijeniti razinu opasnosti. Po Lukiću, zapovjednik nasukanog broda nije izvijestio brodara o podnošenju kaznene prijave jer s brodarom nije bio ni u kakvoj komunikaciji.

Na koncu, sudac Nenad Vlašić je u presudi naveo da su optuženici „sasvim opravdano smatrali da se kod spašavanja broda od potapljanja pod teretom trebaju smatrati sve pokretne stvari na brodu”.

Nafta ili Coca Cola?

-Tamo je bilo 30-40 tona nafte, pa da smo imali namjeru krasti, više bi se isplatilo uzeti tu naftu nego sve ono što smo tamo navodno uzeli. Bačva nafte košta 2-3.000 kuna, a bilo ih je oko 800, naveo je u svojoj obrani jedan od optuženih.

A optužnicom im je na teret stavljeno otuđivanje stotina predmeta među kojim čak i tri pakiranja vode marke „Guizza” i jedan paket Coca Cole.

25. travanj 2024 15:32