StoryEditorOCM
4 kantunaOBROVAČKI SIR OLIVER

Poznanici o bjeguncu Anti Vrkiću: On bi provalio vrata vrijedna 10.000 kuna da bi ukrao felgu od 400 i prodao je za 100 kuna! Takav je bio lopov...

Piše Ivica Nevešćanin
20. veljače 2020. - 21:52

- Stvarno mi nije jasno da se cijela zemlja digne na noge oko jednog sitnog lopova koji je pobjegao iz pritvora, a pravi lopovi, teški kriminalci, koji su ovu državu oštetili za desetak milijuna eura, suci istrage u roku 24 sata puštaju na slobodu je ne vide razloga zašto bi ih zadržavali u istražnom zatvoru – kaže nam jedan poznati Obrovčanin, komentirajući vijest da je policija u četvrtak ujutro u Vrkićima kod Obrovca uhitila Antu Vrkića (40) koji je prije osam dana pobjegao iz zatvora u Šibeniku. Vrkić je krenuo baciti kantu smeća u dvorište, ali je preskočio zid i pobjegao. Na sebi je imao bijelu majci kratkih rukava i bijele duge hlače.

Policajci su pratili Vrkića nekoliko dana, ali su ga uspjeli uhititi tek u četvrtak oko 9.50 ujutro, dok je boravio s majkom u obiteljskoj kući. Policija se smjestila na obližnjem brdu i čekala zgodnu priliku kako bi ga zaskočila jer se Vrkić u bijegu ponašao jako oprezno. Odmah nakon uhićenja prevezen je u Zadar odakle je 14.30 sati prepraćen u šibenski zatvor gdje izdržava četverogodišnju kaznu za niz teških krađa.

- Poznajem ga cijeli život. Gotovo svako jutro smo pili kavu u istom kafiću u Obrovcu. On je bio jedan od onih koji su uvijek pričali o „velikom poslu”, a zapravo su živjeli o sitnih krađa – opisuje Vrkića naš sugovornik.

- Bio je tih, povučen. Nikad se ni po čemu nije isticao. Nije stvarao probleme, nije se tukao, nije imao oružje. Više je bio luzer u stilu Sir Olivera nego neki veliki lopov o kojem danas bruji cijela država. Zapravo ne znam što je veća sramota, takvog lika nazivati lopovom ili to što je takav kakav je uspio pobjeći policiji iz zatvora – dodaje.

- Mene je on stvarno podsjećao na one likove iz Alan Forda. On bi kao lopov napravio štetu od 10 tisuća kuna na vratima kuće da bi ukrao felgu vrijednu 400 kuna koju bi onda prodao za 100 kuna. Jednom je, sjećam se, ukrao Boshovu bušilicu vrijednu dvije tisuće kuna da bi je prodao za 500 kuna. Eto, takav je to bio „strašan lopov”. Krao je da bi imao manje – ironičan je naš sugovornik koji Vrkića u danima bijega nije vidio, ali je čuo po Obrovcu priču kako su ga neki vidjeli u rodnim Vrkićima.

Među onima koji su Vrkića vidjeli na obrovačkom području bio je i jedan od čitatelja Zadarskog.hr koji nam se javio dan nakon Vrkićevog bijega iz šibenskog zatvora. „Eno vam ga u Vrkićima. Sjedi ispred kuće.. „ napisao je ispod vijesti o njegovom bijegu, a da je bio u pravu govore i neslužbene informacije iz zadarske policije koje su Vrkića nakon bijega vrlo brzo locirale, ali ga nisu uspjele odmah uhititi.

„Jako je vješt u bijegu. Pazio je kuda ide i s kim se nalazi, nije se isticao, znali smo da je viđen, ali nitko nije mogao reći gdje točno, jer je često mijenjao mjesta. Zato je bilo najlakše motriti njegovu obiteljsku kuću gdje mu živi majka. Otac mu je umro prije nekoliko godina i bili smo sigurni da će joj se doći javiti. Ona je cijeli život vodila brigu o njemu, pa i kad je dospio u zatvor” govore nam izvori bliski istrazi.

- To vam samo govori o kakvom se kalibru lopova radi – kaže naš sugovornik iz Obrovca.

- Pobjegao je iz zatvora i došao doma. Čuo sam da se po danu skrivao u staroj obiteljskoj kući u starom selu, a onda bi se, kad bi pao mrak, spustio u drugu kuću, u novom naselju, na večeru. Ako su takvi likovi zaslužili toliku pažnju javnosti, onda smo stvarno u ozbiljnom problemu i kao država i društvo – zaključuje.

17. travanj 2024 18:45