StoryEditorOCM
4 kantunaADRENALINSKA SMRT

Policija im oduzima auta, Grad postavlja uspornike, ali nema koristi. Utrke se i dalje održavaju, a broj mrtvih je sedam puta veći nego 2019.!

Piše Iva Ivanac
24. svibnja 2020. - 19:56
Ispred gimnazije Franje Petrića na Trpimirovoj obali postavljeni uspornici iščupani su i bačeni u more samo dan nakon postavljanjaJure Miskovic/Cropix

Prometna nesreća na Poluotoku u kojoj su život izgubila tri mladića zgrozila je javnost ali i postavila pitanje zašto je do nesreće došlo, odnosno jesu li mladi životi izgubljeni zbog noćnih jurnjava koje se već duže vrijeme, poglavito za vrijeme korona krize, događaju zadarskim ulicama.

Iako je policija već sutradan demantirala špekulacije o nesreći kao posljedici utrkivanja, u Zadru je javna tajna da mladi vozači u nabrijanim automobilima noću jurcaju po gradskim prometnicama. Najmiliji đirevi su im krug oko Poluotoka, krug oko Borika, te utrke na Bulevaru, što najbolje znaju stanovnici tih dijelova grada, pogotovo Bulevara, gdje gotovo svaku večer svjedoče visokim decibelima friziranih automobila.

Grad Zadar i policija pokušavaju takvim pojavama stati na kraj, ali nekada to jednostavno nije moguće. Uz sav njihov trud i napore te ulaganja u prometnu infrastrukturu, prometna pravila se ne poštuju, a nesreće se nažalost događaju. Štoviše, prometna signalizacija koja bi trebala onemogućiti takvo divljanje na cesti namjerno se uništava kako ljubitelje adrenalina ne bi ometala u postizanju brzinskih rekorda.

Primjer takve uzastopne devastacije su ležeći policajci ispred MIOC-a na Obali kneza Trpimira. Prvi put su postavljeni u veljači ove godine jer je Trpimirova, uz Krležinu ulicu te ulice Denisa Špike i Put Dikla, sastavni dio staze 'đir oko Borika'. No već drugi dan nakon postavljanja uspornika dio njih je netko namjerno iščupao i bacio u more. Policija ne zna tko je to napravio, ali opravdano sumnja da bi to mogao biti netko od sudionika noćnih utrka. Nakon što su postavljeni novi, uspornici su prošli vikend ponovno uklonjeni od strane nepoznatog počinitelja.

Trpimirova obala je inače mjesto na kojoj već godinama u more upadaju automobili, najčešće zbog brzine „neprilagođene stanju i uvjetima na cesti”. Policijska fraza pritom ne otkriva da prometnica u niti jednom dijelu nema ogradu koja bi sprječavala izlijetanja sa ceste, čak ni na njenim crnim točkama, što bi sigurno smanjilo broj incidenata.

Uspornici nisu bili smetnja samo kod MIOC-a, i na drugom dijelu dionice „đira oko Borika”, kod restorana 'Rafaelo', postavljeni su ležeći policajci, ali su također oštećeni kako bi se papučica gasa na toj ravnini mogla do kraja stisnuti.

- Uspornici na dvije izdvojene lokacije na Trpimirovoj obali postavljeni su na pravocrtnim dionicama ceste iz razloga sprječavanja razvijanja većih brzina vozila od prometnom signalizacijom dozvoljene. Postavljeni su na inicijativu naših sugrađana uz elaborat struke i suglasnost policije. Dodatno smo naglasili i nailazak na zavoje postavljajući svjetlosne treptače na dvije lokacije. Neposredno po postavljanju uspornika na dionici pored MIOC-a, oštećeni su. Otuđenje je prijavljeno policiji, nedostajali segmenti vraćeni su na mjesto, da bi ponovno, unatrag nekoliko dana, evidentirali još jedno oštećenje kod MIOC-a. Ugovorenom koncesionaru dan je nalog da vrati segmente koji nedostaju, kazao nam je Robertino Dujela, pročelnik gradskog odjela komunalnih djelatnosti koji u održavanje prometne signalizacije ulaže velika sredstva.

- UO za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša je u 2019. godini u održavanje vertikalne signalizacije uložio 1,3 milijuna kuna te 2,7 milijuna kuna za održavanje horizontalne signalizacije. U ovoj godini za vertikalnu signalizaciju planirano je ulaganje od 650 tisuća kuna, a za horizontalnu 2,35 milijuna kuna, ističe pročelnik Dujela kojemu čupanje ležećih policajaca nije prvo oštećenje prometne gradske imovine u ovoj godini. Uz uspornike na Trpimirovoj obali stradala je i signalizacija u još dvije ulice.

- U vremenu od 31. siječnja do 3. veljače u Mostarskoj ulici u Zadru, nepoznati počinitelj je otuđio tri prometna znaka s treptačima, dok je u ulici Nikole Šopa otuđio šest prometnih znakova s treptačima, također u vlasništvu grada Zadra, kazali su nam iz PU zadarske dodajući kako je protiv nepoznatog počinitelja nadležnom državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog krađa u vrijednosti od oko 13 tisuća kuna.

No to očito nije dovoljno da se utrke zaustave. Policija je zato od nesreće 5. svibnja značajno pooštrila mjere nadzora prometnica, a u fokusu su tzv. nabrijana vozila, automobili i motori s tehničkim prepravkama koje im omogućuju veću brzinu. U samo nekoliko dana policija je s prometnica uklonila desetak takvih vozila, među kojima i vrijedni Ferrari 26-godinjeg Zadranina. Vlasnicima je privremeno oduzeto deset automobila i jedan motocikl, a tablice će im biti vraćene tablice tek kada prođu tehnički pregled, odnosno kada uklone preinake 'kao stvorene' za utrkivanje.

Od trenutka stravične nesreće do sredine prošlog tjedna policija je imala čak 38 dojava za objesnu vožnju na zadarskom području.
- Od 5. svibnja ove godine evidentirano je 38 postupanja policijskih službenika povodom zaprimljenih dojava za objesnu vožnju. Od navedenih postupanja, do sada policija je kod četiri slučaja vozače prekršajno sankcionirala zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a u šest slučajeva vlasnici vozila su upozoreni dok su kod ostalih slučajeva provjere i postupanja u tijeku, izvijestili su nas iz PU zadarske dodajući kako policijski službenici na svaku zaprimljenu dojavu reagiraju slanjem policijske ophodnje, a isto tako zbog ugrožavanja sigurnosti u prometa policijski postupaju i samoinicijativno.
Kako bi još više povećali sigurnost zadarskih cesta Grad Zadar je, u suradnji s PU zadarskom najavio i postavljanje čak deset kamera za nadzor brzine.

- Milijun kuna planirano je upravo za postavljanje kamera za nadzor brzine kretanja vozila. Svjesni smo činjenice da uspornici nisu najsretnije rješenje, no ukoliko smo spriječili i najmanju nezgodu, prihvatljiva je naša namjera. UO za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša je inicijativu postavljanja kamera na deset lokacija unutar administrativnog područja grada, u suradnji s PU zadarskom, među prvima pokrenuo tako veliku inicijativu u RH te vjerujemo da ćemo je u potpunosti realizirati. U tijeku je finaliziranje elaborata koji bi bio sastavni dio natječaja. Unatoč korona ugrozi vjerujem da ćemo od deset lokacija do konca ove godine 'riješiti' barem postavljanjem triju kamera od kojih će jedna zasigurno biti na Trpimirovoj obali – kaže pročelnik Robertino Dujela.

18. travanj 2024 17:22