StoryEditorOCM
4 kantunaSAŠA ELES:

Policija i lokalne vlasti Paga pogoduju nasilnicima koji me pokušavaju otjerati zbog legalnog izlova školjaka, jer pojedinci i sami imaju svoje interese u tome!

Piše M. Kalajžić
24. prosinca 2018. - 10:00
eles

Vlasnik ribarskog obrta „Polip“ Saša Eles koji se bavi izlovom školjaka u Paškoj uvali, prijavio je prošle noći policiji da mu je nepoznati počinitelj u moru prerezao konopac kojim je čamac s ulovom bio vezan za brod 300-tinjak metara uz obalu.

- To je još jedan u nizu napada na mene koje neprekidno doživljavam na paškom području. Radi se o pokušajima nekih mještana s Paga – mojih bivših suradnika s kojima sam zajedno radio na paškom području – da me, nakon što su odlučili samostalno nastaviti posao – otjeraju iz paškog akvatorija. Pri tome se služe zastrašivanjima, prijetnjama, pa čak i napadima na moj život kruženjem gliserom iznad mene dok ronim, bacanjem sidra, čak i repetiranjem pištolja. Sve sam to prijavio policiji, ali se bojim za svoj život i policiju jer zadarska policija vrlo mlako reagira na moje prijave, a imam saznanja da su pojedini policajci direktno involvirani u to, kao i dužnosnici paških vlasti koji također imaju svoje interese u svemu ovome. Ovo sve skupa traje već mjesecima, a sad je kulminiralo – ističe Eles.

U gumenjaku je bilo nekoliko stotina kilograma školjki čija vrijednost u izvozu iznosi 6,5 eura za kilogram. Tvrdi da su problemi počeli odmah nakon što su se njegovi suradnici „odvojili“, te da je potom počeo dobivati prijetnje, ali i stalne inspekcijske izvide iako radi legalno i po zakonu.

- Tjeraju me pod izlikom da se radi o njihovoj djedovini i da nemam što tu tražiti. Čak su me vrijeđali na osnovu mog židovskog podrijetla, iako sam ja odgajan u katoličkoj vjeri i borio sam se za svoju domovinu Hrvatsku u Domovinskom ratu. Najgore je što inspektori i policije ne rade svoj posao i pogoduju takvom ponašanju – kazao je Saša Eles.

Glasnogovornik PU zadarske Žodan u izjavi za Hinu potvrdio je da Eles s mještanima Paga ima probleme. Istaknuo je da je policija do sada na svaku njegovu prijavu reagirala, da rade u ovim slučajevima jednako kao i kod svake druge dojave, te kako su ovog ljeta i jeseni pisali nekoliko kaznenih prijava, osim kod dojava kada je ustanovljeno „da to nije bilo osnovano“.

„Saši Elesu lokalno stanovništvo osporava pravo na izlov školjaka. Policija je angažirala ribarsku inspekciju Ministarstva poljoprivrede, postupci su u tijeku, upoznata su o svemu i neka druga državna tijela, sve ide svojim tijekom, a tvrtka koja je registrirana za ribarenje, odnosno školjkarenje, koja ima legalnu dozvolu, ima i našu zaštitu i odrađujemo svaku osnovanu dojavu“, naglasio je glasnogovornik PU zadarske.

16. travanj 2024 21:58