StoryEditorOCM
4 kantunaNEMA MILOSTI

Pokrenuta ovrhe protiv najpoznatijih hrvatskih ubojica: od zadarskog taksista Zlatka Svirčića i Smiljane Srnec HRT traži 480 kuna za tv pretplatu!

Piše Piše Božana Sviličić
13. siječnja 2021. - 20:51

HRT je ovih dana protiv zadarskog taksista Zlatka Svirčića, koji od 2017. godine služi 18-godišnju zatvorsku kaznu zbog ubojstva i dva pokušaja teškog ubojstva, zatražio pokretanje ovrhe na Općinskom sudu u Zadru zbog duga od 480 kuna za televizijsku pristojbu.

Tvrde da nije platio ukupno šest rata, svaku u iznosu od 80 kuna, od srpnja do prosinca 2019. godine dok je bio u zatvoru, za prijamnik u stanu u Vukovarskoj ulici u Zadru, gdje je živio sam.

Svirčić služi dugogodišnju kaznu nakon što je 23. prosinca 2015. godine oko 11 sati ispred obiteljske kuće u Zadru ispalio dvanaest hitaca iz pištolja marke Beretta prema suprugu bivše žene M.O. koji je u naručju držao dijete. Pet metaka pogodilo je M.O.-a: jedan u glavu i četiri u predjelu abdomena. Kad je htio staviti novo punjenje i krenuti prema bivšoj supruzi, Svirčića je zaustavio 35-godišnji susjed. Skočio je na njega, te ga šakom u potiljak oborio na zemlju.

Osim iznosa dugovanja HRT sada od Svirčića traži i zakonsku zateznu kamatu, a tu je i trošak ovršnog postupka u iznosu od 300 kuna, dok je u zatvoru.

Iako je situacija bizarna, u HRT-u obrazlažu kako postupaju sukladno odredbama Zakonom o Hrvatskoj radioteleviziji koje propisuju da svatko tko ima u vlasništvu ili posjedu radijski ili televizijski prijamnik odnosno drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa na području Republike Hrvatske koje je pokriveno prijenosnim signalom dužan HRT-u plaćati mjesečnu pristojbu.

Pojašnjavaju kako Zakon o HRT-u propisuje da je obveznik plaćanja mjesečne pristojbe dužan u roku od 15 dana obavijestiti HRT o promjeni adrese, mjestu stanovanja, kao i da je u obvezi podmirivati pristojbu dok prijamnik ne odjavi sukladno zakonskim uvjetima.

- Budući da obveznik nije podmirivao mjesečne pristojbe nastala su dugovanja, za koja je Hrvatska radiotelevizija pokrenula ovršne postupke.Također ističemo da niti jedan račun ili opomena upućena na adresu obveznika nije vraćena kao neuručena. Navedeni obveznik je u međuvremenu odjavljen.Iz navedenog je vidljivo da Hrvatska radiotelevizija postupa sukladno zakonskim propisima – navode u Hrvatskoj radioteleviziji.

U ožujku je HRT podnio ovršni prijedlog i protiv Smiljane Srnec, tada najpoznatije optuženice u Hrvatskoj, koja je u lipnju osuđena na 15 godina zatvora zbog ubojstva sestre Jasmine Dominić, čije je tijelo nakon 19 godina pronađeno u obiteljskoj kući u Palovcu. Smiljana je letvom ubila svoju sestru i potom sakrila njezino tijelo u zamrzivač i pokraj leša živjela 20 godina.

image
Varazdin, 240620.
Na Zupanijskom sudu nastavljeno je sudjenje Smiljani Srnec za ubojstvo sestre Jasmine Dominic.
Na fotografiji: Smiljana Srnec u velikoj raspravnoj dvorani Zupanijskog suda u Varazdinu.
Foto: Zeljko Hajdinjak/CROPIX
Zeljko Hajdinjak/Cropix

I Smiljana je kao i Svirčić imala nepodmirene troškove za televizijsku pristojbu u razdoblju od šest mjeseci u iznosu od 480 kuna. Ukupan iznos predvidivih troškova koje HRT kao ovrhovoditelj potražuje od Smiljane iznosio je 806 kuna. Rješenje o ovrsi je također iz 2019. godine, a Smiljana je, kao i Svirčić na njega mogla prigovoriti u roku osam dana od primitka.

I ona i Svirčić "zaboravili" su uputiti prigovore zbog neplaćene televizijske račune jer su bili u zatvoru i sada su zbog toga ovršeni.

OKVIR/Krvavi pohod
Svirčićev krvavi pohod jedan je od najstrašnijih koji Zadar i hrvatska pamti. Svirčić je kobnog dana na Bilom brigu čekao u kombiju sve dok se ispred kuće u automobilu nije pojavio M.O. Kad je držeći sina u naručju krenuo prema ulazu ispred njega se stvorio Svirčić i započeo pucnjavu iz ilegalne Berette. Zaustavljen u svom naumu Svirčić je otrčao do auta i otišao na policiju. "Dobar dan. Ja sam Zlatko Svirčić. Pucao sam na Bilom brigu. Ima ranjenih" kazao je tada dežurnom operativcu. Četiri metka M.O. je primio u leđa koja je instinktivno, htijući zaštiti dijete, okrenuo prema Svirčiću. Jedan od tih metaka prošao mu je kroz tijelo i pogodio dijete. Iako mu je metak prošao kroz mozak i lubanju, dijete je uspjelo preživjeti. M.O. je nakon šest dana vegetativne kome izdahnuo u zadarskoj bolnici. Presudan je bio pogodak u glavu koji mu je uništio mozak.

23. travanj 2024 19:07