StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKE PLAŽE

Pogledajte novo lice Kolovara, Punta Bajla, Jadrana, Dikla, Puntamike...Poznata zadarska kupališta bit će neprepoznatljiva!

Piše Piše Ana Vučetić Škrbić
11. veljače 2020. - 15:00

Nakon što je prošle godine Punta Bajlo zasjala u novom ruhu, Grad Zadar ove godine ozbiljno kreće s nastavkom velikog projketa uređenja gradskih plaža i kupališta. Ti vrijedni javni prostori, koje građani rado koriste, do sada su bili pomalo izvan fokusa, pa tako i ozbiljnih investicija u njihovo uređenje.
- Zadnjih godina ozbiljno radimo na tome da te prostore privedemo njihovoj svrsi i da građanima omogućimo njihovo korištenje. Svi ti projketi uređenja zahtjevaju puno novca, ali uređivat ćemo ih po fazama, u nadi da ćemo dio troškova moći uklopiti u programe sufinanciranja iz raznih resora- kazao je zadarski gradonačelnik Branko Dukić koji je jučer, u utorak, s pročelnicima gradskih odjela predstavio projekte uređenja obalnog pojasa na području grada Zadra: Puntu Bajlo, plažu Jadran, obalni dio Puntamika, prvu fazu projekta Kolovare, Diklo te idejni projekt kilometar duge obalne linije na potezu Kolovare čiji je autor arhitekt Pero Marušić. U ovoj je godini za te projekte osigurano milijun kuna.

PUNTA BAJLO
Početkom prošle godine pokrenut je prvi projekt uređenja obalnog pojasa u Zadru, a riječ je o samom rtu Punte Bajlo čije uređenje potpisuje arhitektonski biro “Rene”. Na potezu dugom 160 metara, ukupnog obuhvata 1628 metara kvadratnih, šetnica je odvojena od prostora plaže i kupališta, uređen je prostor za sunčanje, postavljena LED rasvjeta i oplemenjeno zelenilo, a nadopunjena je i postojeća komunalna oprema. Ukupna vijednost investicije bila je 600 tisuća kuna, a radovi su završeni pred početak lanjske ljetne sezone.

KUPALIŠTE JADRAN
Ovih dana krenuli su radovi na legendarnu kupalištu generacija Zadrana, Jadranu, koji će do svibnja dobiti novo lice vrijedno oko 400 tisuća kuna. Na tom obalom potezu dugom 140 metara, čija je ukupna površina 1708 metara kvadratnih uredit će se sunčalište nasuto oblutkom i platformama obliženim drvenim daskama, igralište na djecu na tri platoa te popločano parkiralište. Stiže i nova komunalna oprema, uključujući tuševe, klupe, kabine i rasvjete, ali i oprema za dječje igralište.

OBALNI DIO PUNTAMIKA
Uskoro bi trebali biti završeni radovi na popločavanju šetnice u dužini od 250 metara koji su počeli kraje prošle godine. Osim toga, na obalnom pojasu čiji je obuhvat oko 3850 metara kvadratnih, izradit će se betonski gravitacijski zid sa stepeništem, urediti zeleni pojas, dohraniti plaža te nadopuniti komunalna oprema koja nedostaje, poput tuševa, kabina i klupa. Ukupna vrijednost ove investicije je 330 tisuća kuna, a rok za završetak radova mjesec travanj.

KOLOVARE ZAPAD, 1. FAZA
Nakon što je lani potpisan ugovor s Ministarstvom turizma koje će iz svog fonda za razvoj turizma sa pola milijuna kuna sufinancirati uređenje najveće i najpopularnije zadarske plaže Kolovare, ove godine počet će radovi na prvoj i drugoj fazi tog projekta. Prva faza obuhvaća uređenje poteza od nekadašnje zgrade Poliklinike do bivšeg kluba Hitch gdje će se sanirati obalni dio, popločati kupalište i šetnica, te izvesti sunčalište. Uredit će i javna rasvjeta u kompletnom potezu dugom 360 metara. Radovi teški 1,9 milijuna kuna trebaju biti gotovi do ljeta 2020. Hoće li izvođač biti “Mini gradnja” ili zadarski “Stipčević”, dvije tvrtke koje su poslale svoje punude na natječaj, bit će poznato najkasnije kroz mjesec dana. Povoljniju ponudu dala je Minigradnja vodičkog poduzetnika Antonija Perice, inače izvođač na Bedemima, koja je ponudila 2,2 milijuna kuna plus PDV dok zadarski poduzetnik Stipčević za isti posao traži oko 2,6 milijuna kuna, odnosno oko 3,2 milijuna kuna s PDV-om.

DIKLO
Za tri mjeseca, u travnju, trebali bi biti dovršeni radovi na uređenju 220 metara dugog obalnog poteza u Diklu koji po projketu Bogdana Marova iz arhitektonskog studija “Rene” izvodi zadarska tvrtka “Sub Mission”. Na atraktivnoj Krešimirovoj obali, koja je godinama vapila za obnovom, predviđena je izgradnja drvenog sunčališta, a s obzirom da se radi o pomorskom dobru, arhitekt Marov prilagodio je dizajn šetnice, dislocirao ga od obalne crte i izdignuo metar iznad razine mora, kako ne bi ugrozio prirodni krajobraz. Ovo rješenje počinje od mula ispred hotela "Delfin", a završava zapadno, kod malog parka sa spomenikom dr. Franji Tuđmanu. Trenutno je u tijeku kopanje temelja, a ukupna vijednost radova je oko tri milijuna kuna.


Novo lice cijelog poteza Kolovara
Osim projekata na kojima se već radi, jučer je predstavljen i projekt za budućnost, kako je gradonačelnik Dukić nazvao idejno rješenje arhitektonskog uređenja poteza Kolovare koji obuhvaća kilometar obalne linije, odnosno 30 tisuća kvadrata površine jednog od najatraktivnijih poteza u gradu. Projekt je predstavio njegov autor, zadarski arhitekt Pero Marušić. Najvažnije promjene odnose se nasipanje postojećih zona koje će biti pretvorene u dvije pješčane plaže.
- Sada na tom mjestu imamo nasutu građevinsku šutu koja je nastala čišćenjem grada nakon 2. svjetskog rata, ali to je teško nazvati plažom. Ovaj projekt previđa i dvije podvodne školjere koje će spriječavati gubljenje pijeska, a iako je im je potreba funkcionalna, na površini mora izgledat će kao atraktivni otočići- kaže Marušić.
Ugostiteljski objekti, poput prostora gdje se nalazio Hitch, bit će gatovi na dvije etaže po uzoru na talijanska kupališta. Fontana, koja će se obnoviti u dogovoru s konzervatorima, ostaje netaknuta, a velika je mogućnost da će ovaj kompletni dio postati pješačka zona jer se promet i prilaz postojećim zgradama planira rješiti gornjim ulicama. Kolni pristup ostavljen je za stanare u punoj dužini kao sada. Koliko bi ovo uređenje koštalo i kada bi se s njim moglo početi, ovisi o financijskim mogućnostima i potencijalnim modelima financiranja.
 

Svađa Marjane Botić i Dubravka Milina Kviska

Konferencija za novinare na kojoj su projekti predstavljeni završila je povišenim tonovima između županijske vijećnice Akcije mladih Marjane Botić i Dubravka Milina Kviska iz MO Diklo. Naime, Botić je došla na konferenciju, predstavivši se kao javnost i počela postavljati pitanja o navodnoj devastaciji obalnog pojasa u Diklu gdje su upravo počeli radovi na uređenju. Iako joj je pročelnik Darko Kasap odgovorio kako nije riječ o devastaciji već o privremenoj intervenciji koja služi samo kao podloga za rad bagera i koje će biti vraćeno u prvobitno stanje, Botić tim odgovorom nije bila zadovoljna već je insistirala na tome da je riječ o devastaciji. Na to se u raspravu uključio Milin.
- Mi Dikljanci već više od 20 godina čekamo, borimo se i krvarimo da pokrenemo uređenje tog obalnog pojasa. I sad, kad konačno krenu radovi, Botićka dolazi sa svojim prigovorima. Što vi znate o ovome, kakva je uopće vaša veza s Diklom? Vaša jedina poveznica s Diklom jer to što bacate smeće na našu otetu zemlju- rekao joj je Milin.
- Meni je mobitel zatrpan pozivima ljudi zbog devastacije obale od Petrčana do Sukošana, ja ću reagirati jer more nije vaše- rekla je Botić.
- Ali je Diklo naše -odgovorio joj je Milin, na što je i gradonačelnik Dukić kazao kako je “Botić i sama glasala za ovaj projekt i kako ni na kome od njih, koji nisu stručni, nije da preispituje kako se projekt izvodi”.

16. travanj 2024 17:20