StoryEditorOCM
4 kantunaPREMIJER U ZEMUNIKU

Plenković: „Evo ih opet, lete naši heroji“, to je poruka koju dobivam iz Hrvatske i iz drugih zemalja. Čestitam vam na tome!

Piše Lada Burčul
19. kolovoza 2021. - 16:41

„Evo ih opet, lete naši heroji“, to je poruka koju dobivam iz Hrvatske i iz drugih zemalja. Čestitam vam na tome – rekao je u četvrtak u obilasku protupožarne eskadrile u Zemuniku premijer Andrej Plenković, obraćajući se hrvatskim pilotima, kopilotima i tehničarima.

- Predano radite i šaljete veliku poruku o sigurnosti, solidarnosti i zaštiti. Došli smo iskazati poštovanje prema vašoj profesionalnosti i požrtvovnosti, entuzijazmu, znanju i radnoj energiji koju ulažete svakoga dana u svojim zadaćama – rekao je Plenković, dodajući da sve sastavnice u Hrvatskoj funkcioniraju jako dobro.

- To se odnosi na hrvtasku vojsku, policiju i civilnu zaštitu, vatrogasce, Gorsku službu spašavanja, Crveni križ, na županije, gradove i općine. Tu koordinaciju uspjeli smo dovesti do visokog nivoa – ustvrdio je Plenković.

- Vlada će i dalje ulagati u Hrvatsku vojsku i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo: donijeli smo ove godine stratešku odluku o nabavi višenamjenskih borbenih aviona četvrte generacije, avioni Rafale, jedni od najsuvremenijih i najkvalitetnijih zrakoplova, bit će u Hrvatskoj kroz tri godine. Time se naša participacija u međunarodnim misijama svih karaktera diže na razinu kakvu do sada nismo imali – zaključio je Plenković.

S njim su u četvrtak u obilasku protupožarne eskadrile u Zemuniku bili i ministar obrane Mario Banožić te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

-Turistička smo zemlja, visoke su temperature i sve ono što se događa oko nas je ugroza za stanovništvo i cijelu državu. Vi ste kao protupožarna eskadrila ostvarili 215 zadaća u ovoj godini, a svjedočili smo i vašim uspješnim misijama u Grčkoj, Turskoj i BiH. Pokazali ste se kao najhrabriji i precizni, naši saveznici vas vrlo cijene. Naši materijalni resursi su puno skromniji od zemalja u kojima ste bili ove godine, međutim, stvar je u vašoj volji, znanju i hrabrosti. Posebno ističem i rad tehničara i zaposlenika ZTC-a: svaku noć održavate i pripremate kanadere i air tractore za sutrašnje zadaće – rekao je ministar Banožić.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković potvrdio je da je dio požara podmetnut.

- Ukupno, imali smo ove godine osam posto manje požara nego lani, ali u sušnom periodu, od lipnja do sredine kolovoza je opožarena površina čak 380 posto veća. Požar na 1643 hektara koji je bio na području Trogira imao je obim 24,3 kilometra – kazao je Tucaković.

Tomislav Vacenovski, načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika 93. krila, rekao je da se pazi na resurs zrakoplova, ali i ljudi.

- Odmor je propisan. Dnevno je maksimum gašenja sedam sati ili 100 bacanja vode; u tri dana smijemo napraviti 21 sat, a u sedam dana 42 sata. Nakon toga je slobodan dan. Na taj ritam smo navikli, ne traje on cijelu godinu – rekao je Vacenovski, koji je dodao da je posljednje tri godine tijekom ljeta angažman bio ispodprosječni, a da 2021. sve više sliči na prosječnu godinu gdje eskadrila napravi između 800 i 1000 sati letenja na gašenju požara.

25. travanj 2024 09:14