StoryEditorOCM
4 kantunaPOBUNA U ŠKOLI

Peticiju za povrat ‘Preradovića‘ na jednosmjenski rad potpisala 393 roditelja, a ravnatelj tvrdi: ‘Ovo nije inat. Meni je žao, ali to je nemoguće‘

Piše Božana Sviličić
14. rujna 2021. - 22:18

- Ovo nije inat roditeljima. Meni je jako žao, ali nama je cilj nastava u školi, a ne ona online što je za djecu štetno u svakom smislu. Želimo da djeca idu u školu, a ne možemo se oglušiti na naputke resornog Ministarstva i Stožera – rekao je Ante Barać, ravnatelj zadarske osnovne škole Petar Preradović dan nakon što su roditelji učenika pokrenuli peticiju za uvođenje jednosmjenskog rada u školskoj godini 2021./2022.

Peticiju je do utorka potpisalo 393 roditelja navodeći kako će neodržavanjem nastave u jednoj smjeni mnogi biti prisiljeni upisati djecu u bliže škole. Uvjereni su da je moguće i dalje održavati nastavu u jednoj smjeni s obzirom na to da je škola kapacitirana za veliki broj učenika, a pohađa je samo petstotinjak.

- Organizacijom nastave u jednoj smjeni olakšalo bi se roditeljima, s obzirom da većina radi prijepodne. Dok ovo pišemo, imamo na umu i činjenicu da je ova škola samo dijelom sastavljena od učenika s Poluotoka, te da su se u ovu školu upisala mnoga djeca iz ostalih dijelova grada kako bi pohađala nastavu u jednoj smjeni- navode roditelji u peticiji koju su pokrenuli nakon neuspjelog dogovora s upravom ove škole na zadarskom Polutoku gdje je nastava u ovoj školskoj godini organizira u dvije smjene za sve razrede, osim prvih i drugih, koji će uvijek biti u jutarnjoj smjeni.
Jednosmjenska nastava uvedena je u školu 2016. godine nakon traženja roditelja, te je tako održavanasve do izbijanja pandemije koronavirusa nakon čega je vraćena u dvosmjenski režim.

- Mi smo se prvi i jedini u Zadru potrudili uvesti jednosmjenski rad i dvije godine smo radili na taj način. Sada, nažalost, u ovom trenutku to nije moguće, mada mi to sve i dalje razmatramo. Meni je strašno žao što u ovom trenutku ne možemo organizirati jednosmjenski rad, ali to ne može niti jedna osnovna škola u Zadru. Jedno vrijeme smo uspijevali, ali tada nije bilo korona virusa. Škola je jedan organizam o kojem svi trebamo razmišljati. Ponavljam, cilj nam je održavanje nastave. Već imamo nekoliko zaraženih učenika i djelatnika, tako da bi s te strane sve to 'eksplodiralo'. S druge strane u školi imamo 520 učenika, 82 zaposlenika, područne škole... Teško je sve to uskladiti bi, a cilj nam je nastava u školi – kaže ravnatelj zadarske osnovne škole te navodi kako je škola dužna pridržavati se dokumenta resornog Ministarstva „Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s bolesti COVID-19 u školskoj godini 2021./22.“.

21. travanj 2024 07:15