StoryEditorOCM
4 kantunaODBIO GA USTAVNI SUD

Pet mjeseci od privođenja Zadranin D.Š. (58) tražio puštanje iz zatvora zbog zdravstvenih problema. Dilao je kokain zbog duga, ništa nije zaradio...

Piše B.S.
18. kolovoza 2021. - 14:52

Jedan od dvojice Zadrana optuženih za preprodaju kokaina, drugooptuženi D.Š. (58), žalio se Ustavnom sudu RH da su mu povrijeđena ustavna prava jer se u istražnom zatvoru nalazi od 18. ožujka, no sud mu je odbio žalbu ocijenivši kako je produljenje mjere istražnog zatvora opravdano.

Zadranin je u žalbi naveo da je njegovo zdravstveno stanje nespojivo s mjerom istražnog zatvora, te da u zatvorskim uvjetima ne može dobiti adekvatnu zdravstvenu njegu. Istaknuo je da mu u zatvoru nije pružena primjerena zdravstvena zaštita. Tražio je da mu se zatvor zamijeni mjerama opreza, no sud mu je odbio žalbu.

Prvostupanjskim rješenjem od 8. lipnja protiv obojice Zadrana je, naime, produljen istražni zatvor zbog postojanja opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Iako je istina kako 58-godišnjak nije osuđivana osoba, produljenje pritvora obrazložili su navodima kako kod njega ipak treba respektirati činjenicu da je počinio 35 radnji kaznenog djela u razdoblju od svega dva mjeseca.

Zadranin je u žalbi potvrdio da je počinio inkriminiranu radnju, no s objašnjenjem da je to radio kao uslugu prvookrivljenom M.B.(37) kojemu duguje novac.

Negirao je da je pakirao i vagao drogu, iako su droga i vaga pronađeni kod njega, a u odnosu na pronađeni novac tvrdio je da je riječ o njegovom novcu od plaće i majčinoj ušteđevini. Naveo je da od prodaje droge nije ništa zaradio, nego da je postupao na traženje prvookrivljenika koji mu je rekao kome od njegovih prijatelja treba dati drogu, te su naručitelji droge njega zvali kada im se prvookrivljenik ne bi javljao na telefon.

Mlađi muškarac je optužen da je u najmanje 66 navrata izvršio preprodaju najmanje 79 grama kokaina, čime je ostvario protupravnu imovinsku dobit od najmanje 39.500 kuna, dok se 58-godišnjaka sumnjiči da je u najmanje 35 navrata, izvršio preprodaju najmanje 36 grama droge kokain, čime je ostvario protupravnu imovinsku dobit od najmanje 18.000 kuna.

Nadalje, 32-godišnjaka se sumnjiči da je 17. veljače ove godine posredovao u kupoprodaji droge kokain između 37-godišnjaka i krajnjeg kupca, dok se 24-godišnjak sumnjiči da je u veljači u dva navrata posredovao u kupoprodaji droge kokain, između 37-godišnjaka i krajnjih kupaca.

Iz izvješća o provođenju posebnih dokaznih radnji proizlazi da su djelatnici policije detektirali telefonske kontakte između 58-godišnjaka i kupaca droge u kojima se koriste šifrirane riječi u pravcu kupnje droge kokain, dok je pretragom doma podnositelja pronađen kokain i digitalna vaga s ostacima droge. Osim navedenog, podnositelj je u svom iskazu potvrdio da je počinio inkriminiranu radnju s objašnjenjem da je to radio kao uslugu prvookrivljeniku te da nije ostvario zaradu prodajom droge.

20. travanj 2024 02:45