StoryEditorOCM
4 kantunaPOLITIČKI VETERANI

Ovo su najdugovječniji načelnici u Zadarskoj županiji. Vode svoje općine od početka, neki i 28 godina, a sada se bore za osmi mandat...evo što kažu

Piše Ana Vučetić Škrrbić
5. svibnja 2021. - 22:15

Davor Lončar, Milivoj Kurov i Joso Klapan najdugovječniji su načelnici u Zadarskoj županiji. Sva trojica članovi su HDZ-a i svoje općine vode pratički od samog osnutka.

Milivoj Kurtov na čelu je Općine Pakoštane od prvog dana kada je osnovana, već 28 godina. Te prve, ratne, godine, kaže, bile su ujedno i najteže koje pamti kao načelnik.

- Općina se tek formirala, proračun je bio nikakav, malo se toga moglo napraviti i uz najbolju volju. U međuvremenu se puno toga promijenilo. Postali smo ono što lokalna samouprava mora biti: servis svojoj zajednici, stvaranje uvjeta da ljudi mogu živjeti od svoga rada. Kad imate ciljeve i planove koje želite završiti, onda vam uvijek fali još koja godina. Imam dobru ekipu, kroz godine sam izgradio kvalitetan aparat koji zna svoj posao, stranačka infrastruktura je također dobro posložena, nema razloga da ne idemo po još jedna mandat- kaže 57-godišnji Kurtov.

On želi završiti Dom kulture u Pakoštanima, trg Jaz, nautičku luku u Dragama za koju se upravo potpisuje ugovor, luku u Vrgadi...Tu je i projekt stambenog zbrinjavanja mladih obitelji, turizam koji iz godine u godinu stalno bilježe porast broja noćenja i dolazaka.

- Dok je tako, dok su trendovi pozitivni, a brojevi na našoj strani, imam volje i želje za još jedan mandat. Da nije, sigurno bih mjesto prepustio nekom mlađem, s više energije. Ja taj dio sada nadomještam s iskustvom - kaže nam Kurtov, kojemu su i tragične životne okolnosti učvrstile odluku da se ponovno kandidira. Prije tri godine, naime, ostao je bez supruge pa, kaže, želi biti od koristi barem svojoj zajednici.

image
Milivoj Kurtov, načelnik Općine Pakoštane
Jure Miskovic/Cropix

- Mene još uvijek veseli svaki radni dan koji provedem na ovom mjestu. Jer većina mog posla, ako izuzmete ovaj birokratski dio, odnosi se na pomoganje mojim ljudima. Nekome oko dozvole, drugome oko nekog papira, odluke... Njima su to velike stvari i ako im mogu pomoći da riješe neki problemi koji ih muči, ja sam sretan što kao načelnik to mogu. Mislim da to i jest smisao posla jednog političara, načelnika, u lokalnoj zajednici- kaže Kurtov.

I Davor Lončar, baš kao Kurtov, upravo završava svog sedmi mandat na čelu Općine Poličnik. Međutim, za razliku od Kurtova, iako je četiri godine stariji, 61-godišnji Lončar govori nam kako se još uvijek osjeća dovoljno mlad da na tom mjestu nastavi još četiri godine.

- Nisam se umorio, dapače, imam želju raditi još više nego sam radio do sada. Imam dovoljno energije, znanja, volje i strpljenja, što nije manje važno u ovoj priči. I ljubavi za ovo misto i ljude- govori nam Lončar koje je na mjestu načelnika Poličnika ravno 26 godina.

- Najteži je bio prvi mandat, to neka bude lekcija svima koji se sada kandidiraju prvi put. Morate upoznati sustav na svim njegovim razinama, od ove općinske preko županijske do državne. U šali znam reći da prvo treba naučiti tko što radi i koga za što zvati. To je ključ svega! Prvu godinu dana mandata izgubiš dok naučiš koga ćeš zvati, drugu da upoznaš ljude, treću tek ideš u projekte, a četvrtu, ako imaš sreće, na vidljive investicije. To su temeljne i nužne stvari, u sustav morate ući. Bez toga nema ništa, vjerujte mi- govori Lončar.

image
Davor Lončar, načelnik Općine Poličnik
Luka Gerlanc/Cropix

Na pitanje što smatra svojim najvećim uspjehom u ovih sedam mandata, Lončar daje pomalo neočekivan odgovor:

- Od svih projekata, investicija, gospodarstva i poslovnih zona, a bilo je toga poprilično, meni je najdraže što sam uspio ujedniti sve moje sumještane u jednu veliku zajednicu koja složno diše. Bilo je to nekad svakakvo, a sada, najveći mi je gušt proći kroz mojih deset sela i gledati ujedinjene ljude, djecu, omladinu...To mi je, kao načelniku, najveće zadovoljstvo- poručuje Lončar.

Joso Klapan Općinu Novigrad preuzeo je 1997. godine, nakon što je prvi načelnički mandat odradio Grgo Batur. Danas 57-godišnjak, Klapan kaže kako se na tom mjestu još nije umorio, da ima dovoljno elena i želje za osmi mandat.

- Projketi su ti koji me vuku dalje. Prvih dana bilo je stvarno teško, bili smo okupirani, zagađeni minama, sve spaljeno i srušeno. Trebalo je prvo takve, egzistencijalne, stvari riješiti da bi uopće krenuli u izgradnju infrastrukture, cesta, struje, vode...Danas kada to imamo, volio bih da napravimo iskorak u gospodarskom smislu- kaže nam Klapan dodajući kako je razmišljao o tome da mu ovaj osmi, ukoliko ga osvoji, bude i zadnji mandat.

- Ali, to je odluka koja se ne donosi na brzinu, već hladne glave. Vidjet ćemo- zaključuje Klapan.

image
Joso Klapan, načelnik Općine Novigrad
23. travanj 2024 16:24