StoryEditorOCM
4 kantunaOBILJEŽEN 185. ROĐENDAN ARHEOLOŠKOG MUZEJA

Otvorena izložba "Renesansa na Papinoj Poljani"

Piše Zadarski.hr
1. prosinca 2017. - 13:50
IMG_0481.JPG

Povodom obilježavanja 185. rođendana Arheološkog muzeja Zadar, u četvrtak navečer svečano je otvorena izložba "Renesansa na Papinoj Poljani". Izložbu je u ime ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek otvorio pročelnik Konzervatorskog odjela u Zadru Igor Miletić. Svečanost otvorenja izložbe uveličala je i a capepella grupa A.K.A. Crescendo.

Izložba "Renesansa na Papinoj Poljani" donosi rezultate zaštitnih arheoloških istraživanja koje je Arheološki muzej Zadar proveo na Poljani pape Ivana Pavla II. 2006. i 2007. godine. Arheološka istraživanja Poljane pape Ivana Pavla II. započela su početkom šezdesetih godina 20. stoljeća, kada je istražen jugoistočni dio toga prostora, a nastavljena su 2003. godine.

Konačno su privedena kraju u arheološkim kampanjama 2006.-2007. Kasnosrednjovjekovni i novovjekovni keramički nalazi pronađeni tijekom zaštitnih arheoloških istraživanja na Poljani pape Ivana Pavla II. pripadaju najzastupljenijoj skupini nalaza s toga lokaliteta.

Riječ je većinom o importiranome glaziranom posuđu i, u manjoj količini, grubom posuđu lokalne proizvodnje. Pronađeno je i više primjeraka keramičkih lula za duhan. Stakleni materijal pronađen na Poljani pape Ivana Pavla II. prilično je fragmentiran i za većinu ulomaka nije moguće odrediti kakvim su predmetima pripadali.

Najvjerojatnije je da popriličan dio tih ulomaka potječe od raznovrsnoga staklenog posuđa koje je korišteno tijekom kasnoga srednjeg i novoga vijeka. Osim staklenih i keramičkih nalaza, s Poljane pape Ivana Pavla II. potječu i nalazi za svakodnevnu upotrebu. Riječ je o metalnim nalazima željezne konjske potkove i brončanome naprsku za šivanje.

16. travanj 2024 19:55