StoryEditorOCM
4 kantunaZADROM ZAVLADALE FAST FOOD ZALOGAJNICE 

Otvore objekte za 10 jednostavnih jela pa onda "glume restorane"

Piše M. Kalajžić
17. listopada 2017. - 10:41
turisti_pizza-180711

Pojedini zadarski ugostitelji našli su način kako zaobići plaćanje visokog PDV-a od 25 posto – stalnim (pre)registriranjem novih "jednostavnih društava s ograničenom odgovornošću". Na to je prije nekoliko dana u Slobodnoj Dalmaciji upozorio i Stipe Knežević, ugostitelj i predsjednik Obrtničke komore Zadra, koji nam je kazao kako se na taj način ugrožava - osim punjenja državnog proračuna - i rad ugostitelja koji jesu PDV obveznici i rade čitave godine. Osim toga problem je - a u dobrom dijelu i uzrok takvih pojava - u previsokom PDV-u koji predstavlja ogroman teret normalnom poslovanju stalnih ugostitelja.

Smanjite PDV

- Hrvatski kongres ugostitelja prema Vladi RH odaslat će uskoro i zahtjev za smanjenje PDV-a na barem 20 posto. Nama je sad teško opstati, radi se o pukom opstanku nas ugostitelja koji radimo tijekom cijele godine, znači i izvan turističke sezone, jer podmirujemo kroz sve to vrijeme i sve obveze. Ne može se raditi ovako! Od onoga što sam ostavio za funkcioniranje do idućeg ljeta već sam morao dati veliki iznos za PDV. Ne znam kako ću izdržati do tada – požalio se Knežević.

Rekao je da ne zna točno koliko ima slučajeva preregistriranja jednostavnih društava s ograničenom odgovornošću u Zadru, jer se u takav registar ne može ući.

- Država je to ograničila tako da čak i inspektorat teško ulazi u neke stvari da bi mogao ići u nadzor. Činjenica je da "vrhnje" u sezoni pokupe upravo oni koji otvore takva jednostavna društva s ograničenom odgovornošću, a ne plaćaju obveze poput stalnih ugostitelja. Oni pokupe "vrhnje", ne plate velike obveze, rade velike promete, a nisu u sustavu PDV-a sve do 230 tisuća kuna. Kad se približe tom iznosu zatvore društvo, pa ga opet dogodine otvore na drugoga, a ja iz godine u godinu moram plaćati državi PDV od 25 posto. To je svim pravim ugostiteljima nelojalna konkurencija! Slično je i na tržnici, gdje su štandovi koji imaju otvorene obrte, ali pored njega i štandovi koji imaju OPG. Štand s obrtom plaća sve, za razliku od OPG-a koji ne plaća ništa i kako će sad on imati istu cijenu, kad se OPG nemilo protežira u državi, daju mu se subvencije, ne plaćaju porez prema državi niti prema lokalnoj zajednici? - pita se Knežević, žaleći se kako ništa nije učinjeno niti protiv rada na crno, s obzirom na to da niti jedan takav objekt nije zatvoren.

On je predočio zbog čega se, pogotovo u Zadru, u turističkoj sezoni događa "eksplozija rasta" tzv. fast food zalogajnica koje "glume" prave restorane i nude sve i svašta, zapravo bez ikakvih uvjeta za takvu ponudu.

Bez ventilacije

- Trebalo bi regulirati tu sivu zonu u jednostavnim društvima s ograničenom odgovornošću, jer oni ne bi smjeli pripremati jela za koja nisu stručni. Oni su ugostiteljski objekti za pripremu jednostavnih jela, a to su slane srdele, inćuni, kobasice, jaja utvrdo, sendvič, pršut, sir... za koja nema nekih posebnih uvjeta. Oni otvore objekt gdje ne treba niti ventilacija niti išta drugo, a pripremaju sve kao i ozbiljni restorani i onda ljudima koji stanuju iznad njih zagorčavaju život. To je pogotovo u starim gradskim jezgrama strahovito velik problem. Za to je krivo Ministarstvo turizma, jer smo mi ugostitelji, znači struka, tražili da se u zakonu za otvaranje takvih ugostiteljskih objekata navede točno deset jela koji spadaju u tzv. jednostavna jela. Da bi potom oni u Ministarstvu na tih deset dodali - jedanaestu točku "i ostalo". A to "i ostalo" znači - sve! I tako je nastao ugostiteljski "El Dorado". To je i za kontrolu i inspekcije koje ulaze u takve objekte - koje je netko prijavio primjerice zbog nedostajuće ventilacije - ograničenje, jer "pod ostalo" ulaze i sva ostala jela za koje je potrebna složena priprema uz potrebne uvjete. Neka točno, kako im je struka tražila, bude tih deset točaka što mogu ugostiteljski objekti za pripremu jednostavnih jela nuditi, jer sadašnje stanje nema smisla. Uništava prave ugostitelje i srozava kvalitetu ponude u našem turizmu – zaključuje Knežević.

 

S 230 NA 300.000 kuna
Sadašnji iznos od 230 tisuća kuna, koji je prag ulaska u sustav PDV-a, od siječnja 2018. godine podiže se na 300 tisuća kuna prihoda, pa će moći još bolje zaraditi bez plaćanja poreza. R.M.

 

Izvan sustava PDV-a
Ugostiteljski objekt koji ostvaruje milijunski promet račune izdaje kao poduzetnik početnik u tek registriranom društvu s ograničenom odgovornošću koje ima pravo imati promet do 230 tisuća kuna, a da ne uđe u sustav PDV-a. Budući da se takav promet u velikim ugostiteljskim objektima ostvari relativno brzo, nakon čega slijedi ulazak u sustav PDV-a od 25 posto, ugostitelji su otkrili da im zakon dopušta registriranje novog društva na tuđe ime i kretanje ispočetka do dopuštenih 230 tisuća kuna.
R.M.

 

19. travanj 2024 00:22