StoryEditorOCM
4 kantunaPOTRESNO UPOZORENJE

"Otac mi ima tumor na mozgu, a zvali su nas iz OB Zadar i rekli kako ne može primiti lijek jer bolnica zbog dugova nema novca za njegovu terapiju"

Piše Iva Ivanac
3. studenog 2020. - 21:44

Bilo je pitanje trenutka kada će najtežim onkološkim bolesnicima, zbog nepodmirenih dugova bolnica prema veledrogerijama, biti obustavljena dostava lijekova nužnih za život. Dopisništvu Slobodne Dalmacije u Zadru javio se sin oboljelog pacijenta (podaci poznati redakciji) koji ima četvrti stadij tumora na mozgu i koji upravo zbog duga Opće bolnice Zadar, kako navodi, ne može dobiti prijeko potrebni lijek.

-Moj otac boluje od glioblastoma. Prošli tjedan je trebao započeti s četvrtim ciklusom terapije, ali je zbog loše krvne slike davanje terapije odgođeno za ponedjeljak (2.11.). Pola sata prije nego što je trebao otići u bolnicu po lijek, nazvali su nas s Odjela i kazali kako ne može dobiti lijek jer je bolnica u dugovima i nemaju novaca kako bi ga nabavili, kazao nam je sin čovjeka koji boluje od jednog od najtežih oblika tumora na mozgu.

Ogorčen je i tužan što ne može pomoći svom ocu i smatra kako njihova situacija mora dospjeti u javnost jer tko zna koliko je još bolesnika u Hrvatskoj koji trenutno svoj lijek ne mogu dobiti.

- Tata mi je prošao operaciju, kemoterapiju i zračenje, a sada dobiva kemoterapiju u vidu lijeka temozolomid koji se dobiva u tableti pet dana za redom po nekoliko ciklusa. Iz bolnice nam nisu mogli odgovoriti možemo li mi sami na neki način kupiti lijek kako bi on na vrijeme dobio propisanu terapiju. Samo su rekli da se nadaju da će se problem dugova što prije riješiti, ističe sin teško oboljelog čovjeka dodajući kako je njegova terapija odgođena i kako nema naznaka da će uskoro započeti.

- Sigurno postoji još ljudi koji su u istoj situaciji kao moj otac. On treba primiti još tri ciklusa terapije, a pitanje je hoće li primiti ijedan. Država pod hitno treba riješiti ovaj problem. Mi svakog mjeseca uredno plaćamo zdravstveno osiguranje, točnije, oduzimaju nam ga svakog mjeseca od plaće i tako godinama, dokle god radite, a onda kad je u pitanju nečiji život i kada nekome treba lijek, za to se onda nema novaca, ljutit je sin oboljelog dodajući kako razumije da u ovoj situaciju nisu krivi liječnici zadarske bolnice.

Podsjetimo kako veledrogerije od Vlade traže uplatu 2,7 milijardi kuna do kraja godine i dogovor o otplatnom planu za ostali dio duga do ukupnih pet milijardi kuna.

Kada smo prošlog tjedna razgovarali s ravnateljem OB Zadar, Željkom Čulinom, kazao nam je kako ukupne obveze bolnice do kraja rujna iznose 145 milijuna kuna, od čega su 111 milijuna kuna dugovi za lijekove i potrošni medicinski materijal. Ukupan dug OB Zadar za lijekove koji je stariji od godine dana iznosi 4,9 milijuna kuna i njega je potrebno što prije otplatiti kako bi se nastavila ispostava lijekova.

Ravnatelj Čulina nam je kazao kako u ovom trenutku niti jedan onkološki bolesnik nije uskraćen za terapiju zbog obustave isporuke lijekova od strane veledrogerija.

- Terapija za bolesnika je naručena i isti će ju primiti prema predviđenom terminu. Do sada su svi onkološki bolesnici koji se liječe u Općoj bolnici Zadar primili svoju terapiju, a pacijent koji vam se javio terapiju će dobiti sljedećeg tjedna. Daljnje liječenje koje ovisi o isporuci lijekova od strane veledrogerija problem je s kojim se susreću sve zdravstvene ustanove u državi, te će dinamika isporuke biti vezana za mjere koje će donijeti Vlada Republike Hrvatske, kazao nam je ravnatelj Čulina.

Međutim, obitelj pacijenta, a ni sami pacijent nisu upoznati s tim da će bolesnik, kako navodi ravnatelj Čulina, idući tjedan primiti prijeko potrebnu terapiju. Nakon što smo ih o tome obavijestili, kazali su kako im nije jasno zbog čega su ih onda u ponedjeljak, kad je njihov otac trebao započeti s novim ciklusom terapije, zvali iz bolnice i rekli da ne dolaze jer OB Zadar zbog dugova ne može nabaviti lijek. 

19. travanj 2024 19:56