StoryEditorOCM
4 kantunaDOVEDEN U SPLIT

Optuženik za ratne zločine u Benkovcu izručen Hrvatskoj

28. studenog 2018. - 18:50
Uhićenje policija

Bivši pripadnik tzv. "Martićeve milicije", 53-godišnji Branko Bogunović, kojeg zadarsko tužiteljstvo optužnicom iz 2003. tereti za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na benkovačkom području u petak je iz Češke, gdje je bio u ekstradicijskom pritvoru, izručen Hrvatskoj. Bugunović je doveden u Split gdje mu je određen istražni zatvor, potvrdio nam je glasnogovornik Županijskog suda u Splitu Damir Romac.

- Najprije će se odlučivati o žalbi na rješenje o pritvoru nakon čega će se zakazati ročište u postupku kojeg će na Županijskom sudu u Splitu voditi sutkinja Ivona Rupić - rekao je Romac.

Češke vlasti izručile su Bogunovića Hrvatskoj nakon što je u rujnu uhićen na aerodromu u Pragu temeljem Europskog uhidbenog naloga u trenutku kad je doputovao iz Kanade, gdje živi i radi zadnjih 18 godina. u posjet sinu koji studira u Češkoj.

Protiv Bogunovića, inače rodom iz okolice Benkovca, i još 22 pripadnika tzv. Martićeve milicije 26. prosinca 2003. tužiteljstvo u Zadru podiglo je optužnicu kojom ih tereti da su 2. rujna 1991. u mjestu Kakma kod Polače sudjelovali u zarobljavanju i zlostavljanju Radoslava i Zorana Bobanovića, koji su sprovedeni i ispitivani u policijskim postajama u Stabnju i Benkovcu.

Oni su potom odvezeni u kninski zatvor, a nakon 40-ak dana otišli su u razmjenu zarobljenika.
- Ja sam samo jedna žrtva u velikom broju hrvatskih žrtava. Vjerujem kako će u postupku biti prikazane sve valjane činjenice, potom da će presuda biti onakva kakvu žrtve očekuju-, izjavio je Radoslav Bobanović, bivši načelnik općine Polača, ravnatelj Financijske policije u Zadru i predsjednik podružnice Hrvatskog društva logoraša za Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju koji je u zatvoru bio 1991. godine.

Rješenjem suda u Zadru od 29. lipnja 2009. postupak je obustavljen protiv 14 optuženih, ali su pod optužbom, osim Bogunovića, ostali Nikola Tintor, Jovo Novaković, Slavko Veselinović, Neven Tepša, Gojko Žeželj, Dušan Tintor, Dmitar Prlić i Svemir Crnobrnja.

Bogunović do ljeta 1991. bio zaposlen u Zadru kao policajac, nakon čega je s obitelji izbjegao u Srbiju, gdje je boravio nekoliko mjeseci, pa tako i u inkriminirano vrijeme, a tek potom se vratio u Benkovac, gdje je došao da radi, takođe, kao milicioner".
U vrijeme akcije "Oluja" Bogunović je ponovno izbjegao u Srbiju, odakle se poslije NATO-ove kampanje bombardiranja tadašnje SR Jugoslavije iselio u Kanadu.

20. travanj 2024 04:24