StoryEditorOCM
4 kantunaNAJPLJAČKANIJA BUTIGA U ZADRU

Opet navečer orobljena trgovina u Molatskoj, vlasnik Bakmaz: uvest ćemo samo prvu smjenu da zaštitimo prodavačice i kupce!

Piše M. Kalajžić
28. studenog 2019. - 23:12
pljacka_trgovina2-090708

Sinoć oko 19.40 sati u Molatskoj ulici u Zadru, nepoznata maskirana muška osoba je ušla u trgovinu u vlasništvu trgovačkog društva te uz prijetnju nožem otuđila novac. Materijalna šteta iznosi nekoliko tisuća kuna. Tako izgleda informacija iz policijskog biltena, u stvarnosti, ona je puno strašnija i stresnija.

Večer 20 sati. Ispred male trgovine lanca Bakmaz u Molatskoj ulici br. 14 dva policajca razgovaraju s trgovkinjom.

- Bio je maskiran, zaprijetio je nožem, brzo se udaljio... - objašnjava uznemirena prodavačica policajcima u polumračnoj, pustoj ulici ispred dućana koji je omiljena meta pljačkaša. U zadnjih pet godina ta je mala trgovina opljačkana najmanje petnaestak puta, skoro uvijek prema istom obrascu. Kad se smrači, a u zimskim danima to je već u rano poslijepodne, te kad uličica opusti, a to je u pravilu uvijek netom prije zatvaranja dućana, pljačkaš (pomognut možda i s više njih) na brzinu uleti maskiran u trgovinu, zaprijeti uplašenoj trgovkinji, zgrabi utržak koji u pravilu ima nekoliko tisuća kuna i – pobjegne u mrak te se izgubi u okolnim uličicama. Jednom kad se prodavačica usprotivila pljačkašu, čak je zarezao nožem, srećom ozljede nisu bile opasne po život, ali je nesretna žena završila na podu u lokvi krvi...

Iako u dućanu postoji video nadzor, pitanje je koliko može pomoći kad je pljačkaš maskiran. Utržak je doduše osiguran u slučaju krađe, ali što može nadoknaditi nadnicu za strah koji nesretne žene pretrpe svaki put kad im u noći u dućan bane maskirana osoba i zaprijeti nožem, skalpelom, pištoljem?

Mala trgovina Bakmaza br. 071 u Molatskoj 14. najpljačkaniji je dućan u Zadru, a posao trgovkinja u drugoj smjeni u toj ulici sigurno je najstresnije zanimanje koje postoji u gradu, ali o tome nitko ne govori. Zamislite da svaku večer čekate hoće li vam netko banuti u trgovinu i nervoznim glasom, s isukanom oštricom, zaprijetiti: daj novac... Ili da se dijete ili žena zatekne u dućanu kad uđe pljačkaš? Policija je nekoliko puta uhitila počinitelja, ali u dosta slučajeva i nije, pogotovo u zadnje vrijeme. Moguće je da se radi i o nekome iz kvarta, netko tko dobro poznaje "satnicu" trgovine i kretanja ljudi.

Prodavačice u trgovini ne mogu razgovarati o tome što proživljavaju jer su vezane ugovorm o radu, ali smo zato pitali vlasnika trgovačkog lanca Bakmaz, Josipa Bakmaza, što misli poduzeti da bolje zaštiti trgovkinje, ali i kupce u trgovini, od svakodnevnih strahova.

- Postavit ćemo kamere – kazao je Bakmaz.

- Ali tamo već postoje nadzorne kamere, problem je što pljačkaš uđe maskiran. Jeste li razmislili o još nekom rješenju? - pitamo ga.

- Vidjet ću, proučit ću.

- Da li bi bilo dobro ograničiti radno vrijeme jer se napadi u pravilu događaju u večernjim satima, prije zatvaranja? Ili da postavite prodaju preko pulta kroz otvor na vratima, bez ulaska u trgovinu u večernjim satima?

- Razmislit ću – kazao nam je Josip Bakmaz, koji je potvrdio da je utržak osiguran protiv krađa. Trgovkinje međutim nitko ne štiti, razgovarao je i s policijom koja radi svoj posao, ali pljačke se događaju svakoga dana...

- Možda ćemo ograničiti radno vrijeme te trgovine da rade samo prvu smjenu, imamo mi i takvih dućana. Utržak je osiguran i mi nemamo nekakav gubitak u materijalnom smislu, ali točno je da trgovkinjama teško pada rad na takvim opasnim mjestima - potvrdio nam je Bakmaz.

On nam je okrio i zastrašujuć podatak: ove je godine, što pljački, što provala bilo ukupno 40 u trgovinama u njegovom trgovačkom lancu! S obzirom da Bakmaz ima 139 trgovina, to znači da je skoro svaki treći dućan orobljen ove godine, što je podatak koji zabrinjava jer pokazuje zapravo u kakvom društvu svakodnevno živimo. Izloženi su pri tome skoro svi dućani u lancu Bakmaz, česte su i provale u noći, pa čak i preopadi usred dana, kaže Josip Bakmaz. Nekada su pljačke u trgovinama bile nezamislive, sad su postale dio svakodnevnog življenja...

- Imamo redovne pozive na sud kad policija nekog provalnika uhiti za pljačke. Policija i sud rade svoj posao, ali pljački je puno, pljačkaša i kriminalaca ima svakakvih. Pokušat ćemo zaštiti trgovkinje na opasnim mjestima da ne rade drugu smjenu, a o ostalim mjerama moramo razmisliti – rekao je na kraju Josip Bakmaz.

 

Prodaja "preko pulta" bez ulaska u butigu
Rad "preko pulta" kroz otvor na vratima, možda bi bilo idealno rješenje za večernje sate u trgovinama koje su izložene učestalim napadima. Takva vrata s nepropusnim staklom, opremljena su malim pultom preko kojega kupac naruči namirnice direktno od trgovca u trgovini koji potom donosi artikle, naplaćuje ih i predaje na pultu. Kupac ne ulazi u prostor trgovine, čime je trgovkinja u untrašnjosti zaštićena od prepada. Na takav se način prodaja u noćnim satima obavlja u trgovinama u Splitu, Zagrebu i drugim gradovima, što se pokazalo učinkovito protiv noćnih "kokošara"...
19. travanj 2024 11:24