StoryEditorOCM
4 kantunaAKCIJA MLADIH

"Očekivati da podržimo rebalans HDZ-a je politička glupost, spin doktora Trogrlića! Pozivamo Dukića da podnese ostavku i raspusti Gradsko vijeće!"

Piše Iva Ivanac
28. listopada 2021. - 15:15

Gradski vijećnici akcije mladih, Marko Pupić Bakrač, Ante Rubeša i Marjana Botić, održali su u četvrtak ispred zgrade Gradske uprave medijsku konferenciju zbog jučerašnjeg pada rebalansa proračuna na vijeću.

- Bez komunikacije s kakvom takvom većinom u Gradskom vijeću, HDZ nema većinu i to im je jako teško shvatiti, jer nakon 30 godina vladavine sad moraju započeti dijalog i s drugim strankama koje formiraju vijeće. Mnogo nam se puta spočitavalo da proizvodimo kaos, ali iz tog navodnog kaosa i revolucije mi zapravo samo želimo demokraciju. Prvi smo spremni razgovarati i želimo razgovarati, a sve s ciljem napretka grada i poboljšanja života građana, kazao je Rubeša dodajući kako je ponašanje gradonačelnika Branka Dukića u najmanju ruku bezobrazno ponašanje.

- Postavljati teze koje je on sinoć rekao je neodgovorno jer je on taj koji je formirao osnovni proračun, a ako je sada potrebno nekim ustanovama dati još za manifestacije koje se organiziraju, znači da u startu nije dobro planirao svoj proračun. Ali to je opet njihov način funkcioniranja i politiziranje pogotovo na primjeru Kluba jer su svjesni da je potrebno osam milijuna kuna ali u osnovnom proračunu ne želi izaći s tom cifrom. Želimo da se u startu planiraju ukupni troškovi i da se zna točno kome koliko novaca treba a ne da se samostalno donose takve odluke koje su na štetu svih građana, komentirao je Rubeša dodajući kako od gradonačelnika očekuju da sve političke aktere gradskog vijeća, preko medija, pozove da zajedno sjednemo za stol.

- Mi smo spremni sjesti za stol i pred očima javnosti i da mediji budu uključeni te da svatko izvadi svoje karte na stol i pokušamo zajedno dijalogom doći do rješenja kako ćemo svi skupa upravljati gradom iduće četiri godine, zaključio je Rubeša.

Botić je uputila umirujuću poruku korisnicima proračuna koji su, kako navodi, inaćenjem gradonačelnika Dukića u opasnosti da ostanu bez prihoda.

- Imamo sreće da je većina u Gradskom vijeću odgovorna i obrazovana, a želim istaknuti kako ćemo u našim amandmanima obuhvatiti sve potrebe korisnika koji su u opasnosti od financiranje dodatnih skupina produženog boravka , do plaća odgojiteljicama u vrtiću, subvencioniranja vrtića obitelji s četvero i više djece do potpora za podmirenje troškova energije i komunalnih usluga socijalno ugroženim građanima. Ako se Dukić nastavi inatiti, mi ćemo sve obuhvatiti amandmanima i donijeti rebalans u takvom obliku tako da ljudi neće ostati bez plaća pred Božić i djeca neće ostati bez vrtića niti socijalno ugroženi bez grijanja, kazala je Botić dodajući ako se gradonačelnik Dukić prestane inatiti, uspostavit će se dijalog.

- Prozivanje gradonačelnika da smo mi krivi da neće biti isplate plaća je neistina. Samo je on kriv ukoliko nema ruku za rebalans. Što bi se trebalo dogoditi da taj rebalans i proračun prođu ako nema većine u gradskom vijeću? Gradonačelnik je taj koji treba sazvati sve aktere i mi u taj proračun želimo uključiti naše projekte koji se odnose na sport, socijalu i školstvo. Naši amandmani će biti uključeni u proračun ili mi za to nećemo dignuti ruku. To što gradonačelnik priča da smo mi krivi je suludo! Pa ne mogu ja biti kriv, nisam ja HDZ niti njihov koalicijski partner da dižem ruku na rebalans koji je izgrađen u radionici HDZ. To je politička glupost i spin doktora Jerka Trogrlića koji je na plaći gradonačelnika. Poručujem mu da neće još dugo biti na plaći gradonačelnika jer ćemo Uredu gradonačelnika skresati sredstva za pola, pa ćemo ih nastavljati kresati sve dok se ne otpusti Trogrlić koji ovakve laži pušta u javnost.

Predlažemo ukoliko gradonačelnik nije u stanju donijeti rebalans da podnese ostavku, a mi ćemo mu onda dati podršku za raspuštanje vijeća. Mi se izbora ne bojimo, nismo za blokadu KK Zadar, grada Zadra, teta u vrtiću, ali neka se naše stvari uvrste u proračun ili naših ruku neće biti. Kazao je Pupić-Bakrač dodajući kako je Branimir Longin dao sramotne izjave.

- Nismo mi nacistički ratni zločinci da nam Bog treba suditi. Misle li Longin i Željko Žilavec da KK Zadar postoji zbog njih ili su oni tamo zbog KK Zadar?! I nisam za to da Žilavec ode jer je on, u financijskom smislu zajedno s pročelnikom Ivanom Mijolovićem, napravio korak dalje.

25. travanj 2024 14:47