StoryEditorOCM
4 kantunaČEKAJU ANALIZU

Obrovac želi uvesti dio zadarskog otpada za 200 kuna po toni, ali gradonačelnik Branko Dukić i "Čistoća" još ne znaju koliko će to koštati građane

Piše Predrag Opačić
24. ožujka 2021. - 20:51

Odluka Gradskog vijeća Obrovca od utorka popodne, odjeknula je sve do Zadra gdje se konačno potvrdilo da gradonačelnik Branko Dukić i gradska vlast namjeravaju dio komunalnog otpada preusmjeriti s deponija kod Dikla prema obrovačkom deponiju u Bilišanima. Da bi to bilo moguće, najprije su se s time trebali suglasiti Obrovčani – oni su to i odobrili i odredili cijenu od 200 kuna po toni svim gradovima i općinama koji svoj komunalni otpad žele deponirati na deponij Kljakovača. Problem se otvorio zbog gotovo dvogodišnjeg kašnjenja dovršetka Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim i želje za konačnim zatvaranjem deponija kod Dikla, ali je svima jasno da Kljakovača ni približno ne može "zamijeniti Diklo" jer za to nije kapacitirana budući bi svega nekoliko mjeseci bilo dovoljno da se obrovački deponij napuni.

Uslijedile su očekivano žestoke reakcije iz kojih je vidljivo da će „uvoz otpada” postati jedna od glavnih predizbornih tema u Obrovcu.

- Ovom odlukom gradonačelnik Ante Župan i vladajuća većina HDZ-SDSS, dali su konačan dokaz da Obrovac zaista postaje odlagalište županijskog smeća. CGO Biljane bi trebao biti gotov za dvije godine, a ako uzmemo u obzir postojeći otpad koji treba iz rudokopa premjestiti u napravljenu kazetu jer su sredstva isključivo namijenjena samo za takvu sanaciju, te novi otpad s područja grada Obrovca i materijal kojim će se taj otpad zasuti, kapacitet Kljakovače bi taman trebao biti otprilike popunjen prije zatvaranja. Dakle, isključivo otpadom s područja Obrovca, kaže Ivan Matić, županijski vijećnik Mosta koji već dugo upozorava da bi takav rasplet mogao dovesti u pitanje održanje osjetljivo ekološkog sustava i Zrmanje koja je u blizini odlagališta Kljakovača.

- Diklo prima oko 60.000 kubika otpada godišnje, a Obrovac će biti zamjena, pa se postavlja pitanje gdje će se taj otpad iskrcavati. Ako će u novu kazetu, onda "obrovački" ostaje u rudokopu, zar ne? A svrha sanacije Kljakovače je sanacija obrovačkog otpada. Što ugovorno tijelo kaže na takvu rabotu? Radi li se ovdje o kršenju ugovora i tko će platiti eventualne sankcije? Gdje će se u Obrovcu zbrinuti oko 120.000 m3 zadarskog i županijskog otpada u dvije godine do otvorenja CGO Biljane, a kapacitet Kljakovače je praktički već sad popunjen. Hoće li će se graditi nova ploha i tko će je i na koji način financirati? Ali, kako god bilo, svakako nam nije potreban još i imidž županijskog odlagališta otpada koji će ubiti i ono malo pozitivne percepcije našega kraja koju nam je majka priroda osigurala, zaključuje Matić.

„Ugovorno tijelo” koje Matić spominje je Fond za zaštitu okoliša čijim sredstvima se ide u sanaciju obrovačkog deponija.

U Zadru je nekoliko sati prije odluke iz Obrovca, gradonačelniku Branku Dukiću postavljeno pitanje o odvozu otpada u Bilišane. Ali, Dukić nije znao, ili barem to nije rekao, koliko će dodatni troškovi podići cijene odvoza i opteretiti građane.

- Korona je velikim dijelom napravila svoje po pitanju izvođenja radova pa tako i kada je u pitanju otpad. Nedavno smo posjetili gradilište CGO-a Biljane Donje. Diklo ide ka sanaciji i raspravljamo o modelima ako se nešto dogodi pa tako i to. Ako Obrovac izglasa, vjerojatno ćemo i mi biti dio toga. Ali, vidjet ćemo kako će oni izglasati. Cilj je zatvoriti Diklo i krenuti s odvozom u CGO. Smeće će vjerojatno poskupjeti, ali ne znam koliko, odgovorio je Dukić.

Trenutno, ne znaju to ni u „Čistoći”.

- U prvom trenutku se cijena ne bi mijenjala, ali tek treba obaviti detaljne financijske analize. Na deponij kod Dikla komunalni će se otpad odlagati dok ne proradi Centar za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim, kaže direktor John Krstičević i pojašnjava da bi se, ako i kada dođe do odvoza „zadarskog otpada” na obrovački deponij, radilo samo o otpadu s područja Jasenica i Posedarja, eventualno Novigrada i Ražanca.

„A vi i dalje držite glave zakopane duboko u pijesku”

- Ono na što odavno upozoravamo, a zbog čega su nas pojedinci prozivali da neutemeljeno optužujemo, eto se po tko zna koji put obistinilo. Zadarsko, a izgleda i županijsko smeće stiže nam u dvorište, kilometar od vodocrpilišta i rijeke Zrmanje kojom se toliko ponosimo i koju navodno toliko volimo. Dragi sugrađani, ovo su ljudi koji su na inicijativu gradonačelnika Ante Župana digli ruke za ovu odluku i koji vam zbog vlastitih interesa desetljećima g...o predstavljaju kao najfiniju karamelu. Zahvalite im kad vas budu zvali, a zvat će, ako već nisu. Ipak je vrijeme javljanja, objavio je na svom Facebook profilu Igor Jurjević, obrovački društveni aktivist.

Potom je naveo imena vijećnika koji su digli ruku: Marin Klanac, Katarina Mišković, Mile Anić Minja, Đurdja Roupec, Zoran Župan, Marko Župan, Milan Zelić, Dušan Ljubičić, Branislav Švonja i Bogdan Kalinić.

- A vi i dalje držite glave zakopane duboko u pijesku, poručio je Obrovčanima Igor Jurjević koji je svojedobno upozoravao da je deponija Kljakovača udaljena 1.88km od vodocrpilišta Dolac – Muškovci, odnosno 2,87km od vodocrpilišta Berberov buk odakle se vodom napaja Zadarska županija. Pritom,  već odavno postoje službeni dokumenti iz kojih proizlazi da bi Kljakovaču trebalo što prije zatvoriti jer postoji mogućnost da procjedne vode stignu do Zrmanje i vodocrpilišta Dolac Muškovci.

19. travanj 2024 09:37