StoryEditorOCM
4 kantunaPOVEĆANJE KONKURENCIJE I RADOVI NA JAZINAMA RAZLOG SU NAŠEG ISTRAŽIVANJA:

Nekoliko dana testirali smo usluge raznih taksija u Zadru, evo koji je najpovoljniji!

1. veljače 2019. - 13:10
can loweryour blood pressure_

Naručite prijevoz preko aplikacije, prikaže vam se ponuđena cijena, prihvatite svog vozača i započnete vožnju. Na koncu ga ocjenjujete ocjenom od jedan do pet. Ovaj princip naručivanja vožnji preko aplikacija u Zadru više ne nudi samo Uber, od ljeta 2018. godine je tu i Taxi Cammeo, a prije otprilike mjesec dana s radom je krenuo i kolokvijalno zvani „zadarski Uber“, točnije aplikacija naziva Smartlift. Prilikom vožnje Uberom, ovih dana u nekoliko navrata od vozača smo dobili karticu s promo kodom za ovu novu aplikaciju, koja, prema njihovoj preporuci, nudi jeftinije vožnje. Na promo kartici Smartlifta nije naveden vlasnik tvrtke/aplikacije.

Zbog ovog očitog povećanja taksi konkurencije odlučili smo tijekom nekoliko dana isprobati vožnje s prethodno navedenim prijevoznicima, ali i Taxi Denisom, koji ne nudi narudžbu preko aplikacije, ali ima standardnu „nisku zimsku cijenu“ od 30 kuna za pet kilometara. Razlog više za testiranje su i radovi u gradu na području Jazina, zbog kojih nas je u ovom malom testu zanimalo hoće li cijene vožnji „skočiti“ i hoće li svaki taksi prijevoznik imati različite rute kako bi nas s Borika dovezao do centra grada. Vozili smo se, dakle, svakodnevno na relaciji Borik – centar grada (do redakcije na Narodnom trgu), otprilike pet kilometara, plaćali smo u gotovini, vožnje naručivali preko aplikacije (osim Taxi Denisa), a svi taksisti na koncu vožnje izdali su račun. Evo kako je prošlo i tko je, na kraju, ispao najjeftiniji.

1. UBER: 
Mjesto preuzimanja: Put Matije Gupca (Borik)
Destinacija: Liburnska obala („kod plana grada“)
Vrijeme naručivanja: 8.27
Vrijeme čekanja prema aplikaciji: 6 min
Stvarno vrijeme čekanja: 6 min
Obična ili povećana cijena: obična, bez povećanja
Cijena: 45,17 kuna


U utorak ujutro naručili smo vožnju preko Uber aplikacije od Puta Matije Gupca do Liburnske obale (kolokvijalno „do plana grada“) kako bismo stigli što bliže redakciji na Narodnom trgu. Na automobil smo čekali šest minuta, kao što je bilo i navedeno u aplikaciji. Vožnja od 5,92 kilometara u automobilu Peugeot 3008 trajala je 12 minuta, automobil je bio čist, vozač iznimno profesionalan, prilično pričljiv i ugodan. Vožnja je stajala 45,17 kuna, prilično mnogo, zbog radova na Jazinama. Nekoliko dana kasnije, u četvrtak, ponovno smo odlučili iskušati vožnju Uberom, ali ovoga puta do Obale kneza Branimira (do mosta) kako bismo izbjegli prometne radove, a time i povećanje cijene vožnje – tada je račun od Borika do Branimira iznosio 32,81 kune, vožnja u Škodi Oktaviji je trajala 8 minuta, a prijeđeno je 3,85 kilometara.

2. SMARTLIFT:
Mjesto preuzimanja: 
Put Matije Gupca (Borik)
Destinacija: Liburnska obala („kod plana grada“)
Vrijeme naručivanja: 8.13
Vrijeme čekanja prema aplikaciji: 15 min
Stvarno vrijeme čekanja: 15 min
Obična ili povećana cijena: obična (nikad nema povećanja)
Cijena: 39,16 kuna

Gotovo identično kao Uber koncipirana je nova aplikacija „Smartlift“, čija je usluga za sada dostupna samo u Zadru. Tijekom utorka popodne smo u nekoliko navrata pokušali naručiti vožnju, no nije bilo raspoloživih vozila. Problem se dogodio i s promo kodom (50 kuna), koji smo nekoliko dana ranije dobili od taksista – iako je kod upisan i prilikom registracije mobilne aplikacije i netom prije naručivanja vožnje, u više navrata aplikacija je javljala grešku.
U srijedu ujutro konačno smo uspjeli naručiti Smartlift vožnju, gotovo u isto vrijeme kao i Uber dan ranije. Zadali smo istu lokaciju i čekali na automobil oko 15 minuta da dođe po nas. Ova jutarnja vožnja trajala je 13 minuta. Vozač je također bio ugodan, automobil čist, bez zamjerke, a cijena u usporedbi s Uberom znatno manja, 39,16 kuna.

3. CAMMEO: 
Mjesto preuzimanja: 
Obala kneza Branimira 10
Destinacija: Put Matije Gupca (Borik)
Vrijeme naručivanja: 11.43
Vrijeme čekanja prema aplikaciji: 19 min
Stvarno vrijeme čekanja: 15 min
Obična ili povećana cijena: obična (nikad nema povećanja)
Cijena: 24 kune, odnosno 0 kuna zbog prve vožnje

Vožnja Cammeom u utorak oko 12 sati nije se odvila po planu jer smo taksi preko aplikacije naručili na Liburnskoj obali („kod plana grada“), međutim vozač je stigao na taksi stajalište na Obali kneza Branimira nakon 15 minuta čekanja i to nam telefonski dojavio. Budući da prvu naručenu vožnju do 30 kuna Cammeo nudi besplatno, znali smo da je ne trebamo platiti, no zanimalo nas je što će taksimetar pokazati. Do krajnjeg odredišta na Boriku taksimetar je pokazao 24 kune, što je ponovno svakako jeftinije od Uber vožnje u četvrtak na istoj relaciji (32,81 kn), a kako je konačan račun iznosio nula kuna, lakše smo prebrodili dugo vrijeme čekanja i krivu lokaciju gdje nas je vozač pokupio.

4. TAXI DENIS:
Mjesto preuzimanja: Put Matije Gupca (Borik)
Destinacija: Obala kneza Branimira 10
Vrijeme naručivanja: 12.13
Vrijeme čekanja: 7 min
Obična ili povećana cijena: obična 
Cijena: 30 kuna

U srijedu popodne kontaktirali smo Taxi Denis telefonom i zamolili da nas pokupi na Boriku, operateru smo kazali da idemo do centra grada. Nakon sedam minuta čekanja, taksi je stigao i vozač nas je zamolio da zbog velikih gužvi u gradu izazvanih radovima na Jazinama ne kružimo, već da nas ostavi na Branimiru. Složili smo se i na koncu platili fiksnih 30 kuna, jer nismo prešli ni pet kilometara. Samo tjedan dana prije ove vožnje (i tada su bili radovi već u tijeku) naručili smo također taxi Denis i dovezao nas je do „plana grada“ za 35 kuna, jer se za toliko iznos na taksimetru povećao, za dodatni kilometar.

Zaključak
U našem malom testiranju novih i „starih“ taksi prijevoznika, nitko nije iskoristio radove na prometnicama i vozio nas okolo-naokolo kako bi povećao cijenu. Svi do jednog upozorili su nas na radove na Jazinama, moguće gužve i povećanje cijene. Taxi Cammeo najdulje smo čekali da stigne (više od 15 minuta, a aplikacija je najavljivala čak 19 minuta), ali bismo vožnju s njima najmanje platili (24 kune). Nova aplikacija „Smartlift“ u nekoliko navrata nije imala dostupnih vozila, a ni promo kod nije funkcionirao, tako da unatoč nižoj cijeni od, primjerice, Ubera, nismo nimalo fascinirani. Svakako ima prostora za napredak aplikacije, a budući da postoji tek mjesec dana, bit će zanimljivo pratiti njezin razvoj. Uber je definitivno skinut s trona najjeftinijih, štoviše na našem se testiranju pokazao najskupljim. Taxi Denis, pak, koji za pet kilometara nudi fiksnu cijenu od 30 kuna, tijekom radova, cijenom spada negdje u zlatnu sredinu, na automobil se ne čeka dugo, ali s druge strane ne nudi opciju ocjene vozača, što sve navedene aplikacije omogućuju.

21. travanj 2024 23:38