StoryEditorOCM
4 kantunaNIJE NEGO

Nediljko Bubnjar reagira na izjave novog načelnika Škabrnje: Ivane, nisu tebe dočekali moji kosturi iz ormara! Dosta sam ja toga iza sebe ostavio...

Piše Ivica Nevešćanin
7. lipnja 2021. - 20:45

- Za kosture iz ormara, koje mi pripisuje načelnik Ivan Škara, ja nisam ni kriv ni odgovoran - odmah u glavu dočekao nas je Nediljko Bubnjar, bivši načelnik Škabrnje, nakon što smo objavili reportažu s njegovim nasljednikom, mladim ekonomistom s nezavisne liste, koji je zatečeno stanje u općini, nakon osam godina Bubnjara na vlasti, nazvao lošim i teškim, a kao glavni kostur predstavio je ovrhu tešku 1,5 milijuna kuna koja prijeti općinskom proračunu. Novi načelnik Škara doduše nije rekao da je Bubnjar izravno odgovoran za ovrhu, ali se svakako pojavila u njegovom mandatu.

- Zbog toga sam vas i zvao, da bih objasnio te stvari, jer se ovako kako je rečeno i napisano stječe dojam da sam ja kriv za tih 1,5 milijuna kuna. Nemam veze s tim, niti sam bio u prilici ugovarati taj posao, niti sam bio u situaciji smanjiti dug. Samo sam postupao po sudskoj presudi – kaže Bubnjar i objašnjava o čemu je zapravo riječ.

- Te 1998. općina je krenula u izgradnju vodovoda, a za posao je bila zainteresirana grupa lokalnih građevinskih obrtnika. Dogovorili su dati zajedničku ponudu ispod tržišne cijene, toliko da odrade posao, bez ikakvog profita, za dobrobit općine. Međutim, kad je raspisan natječaj, jedan od obrtnika iz te grupe, Neven Ivković, izdvojio se poslavši svoju ponudu, značajno nižu od ponude koju su zajednički dogovarali. Kako je po zakonu posao išao najpovoljnijoj ponudi, on je na koncu dobio posao, za oko 600 tisuća kuna. Međutim, kad je posao napravio, općini je isporučio račun za 50 posto veći, preko 900 tisuća kuna, navodno zbog dodatnih radova. Tadašnji načelnik nije htio te naknadne troškove priznati i pokrenut je sudski spor. Godine 2011. Općinski sud donosi presudu njemu u korist, općina se žali i Županijski sud 2012. godine presuđuje u korist općine. Obrtniku je nakon toga plaćen osnovni iznos radova, od dodatnih radova priznato mu je 30 tisuća kuna. I to sam ja isplatio, nakon što sam 2013. postao načelnik – priča Bubnjar.

Na cijeli se slučaj debelo zaboravilo sve do prije nekoliko mjeseci, kada se situacija naglo mijenja na štetu općine.

- Nisam ni znao da je taj obrtnik zatražio reviziju pravomoćne presude na Vrhovnom sudu. Njegov žalba je prihvaćena i postupak je opet vraćen na početak, Općinskom sudu u Zadru. U prvom stupnju sad općina gubi, a tu odluku potvrđuje i Županijski sud. I općina dobiva ovrhu, a račun se blokira. Ali nakon dva mjeseca preko FINA-e dobivamo sudsku mjeru. Kako je iznos od 300 tisuća kuna već bio ovršen, ostatak od 1,2 milijuna kuna treba se otplatiti obročno, mjesečno po 30 tisuća kuna, sve dok se ne isplati. Naime, po zakonu se ne može u potpunosti blokirati općinu. Kad smo dobili novu pravomoćnu presudu, pokrenuli smo Ustavnu tužbu, tražimo da se još jednom provede revizija cijelog slučaja – tvrdi Bubnjar.

Nije samo tih 1,2 milijuna kuna duga pristiglog na naplatu zažuljalo bivšeg načelnik Škabrnje. Smeta ga što njegovi mladi nasljednici kažu da je „općina u rasulu”.

image
Novi načelnik Škabrnje Ivan Škara
Jure Miskovic/Cropix

- Za obnovu zemljišnih i katastarskih knjiga oni nisu ni prstom mrdnuli. Sve ih je to dočekalo na gotovo. Prije dva mjeseca počeo je javni uvid i po toj osnovi općina od vlasnika i korisnika potražuje oko milijun kuna. Nadalje, nedovršena nova općinska zgrada je prije dva mjeseca dobila izvođača radova koji je za oko 700 tisuća kuna treba dovršiti. Financiranje je dogovoreno preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU koje će sad u lipnju ići u rebalans. U dogovoru s njima mi smo i raspisali natječaj za izvođača.

- Nadalje – nabraja Bubnjar – kad sam 2013. godine preuzeo prvi mandat dočekalo me 5 milijuna kuna dugova, ali nisam se nikome žalio nego sama ih sam počeo rješavati. Osim toga, u općini je u tijeku projekt zapošljavanja žena za pomoć starijim osobama vrijedan dva milijuna kuna; raspisan je natječaj za izvođača radova na izgradnji mreže širokopojasnog interneta kroz zajednički projekt s općinama Sukošan, Galovac i Sv. Filip i Jakov. Samo na našem području vrijednost radova je oko 5 milijuna kuna, a sve plaćaju EU fondovi. S Hrvatskim cestama dogovorena je rekonstrukcija i osigurana su sredstva za raskrižja Ambar i Marinovac, ukupna vrijednost posla je oko 4 milijuna kuna, a uskoro ide natječaj za izvođača radova. Zemljište za mlade obitelji također je odrađeno, nakon dvije godine mukotrpnog rada, uskoro se očekuje potpisivanje darovnice za oko 5 hektara koje država prepušta općini. Na novoj vlasti je samo da raspišu javni natječaj za prodaju parcela po povoljnim cijenama temeljem programa kojeg je donijelo prošlo općinsko vijeće, sa svim povlasticama...

Dobro - prekinemo ga - ali 300.000 kuna za NK Škabrnju, a neki kažu i puno više, nije li to previše za siromašnu općinu s realnim proračunom od 2,5 milijuna kuna?

- Proračun je tu da se troši, a na što će biti potrošen odlučuje općinsko vijeće i načelnik. Mislim da to nije puno novaca, jer drugi županijski prvoligaši imaju proračune od 400 do 600 tisuća kuna. Istina, neki imaju i manje, ali naš nogometni klub ima sedam uzrasta i okuplja oko 130 članova, a razvili smo i suradnju sa Školom nogometa Zadra nova koja okuplja oko 150 djece. Mislim da je to jedna dobra baza za zdrav život mladih ljudi. Ja to nikad nisam gledao kao trošak nego kao ulaganje u mlade ljude i njihovo zdravlje - zaključuje Bubnjar.

17. travanj 2024 23:12