StoryEditorOCM
4 kantunaMASOVNO USMRĆIVANJE

Nastavlja se horor u zadarskom zaleđu: netko u Radovinu masovno truje životinje, tornjak od 100 kilograma uginuo za 5 minuta, nije mu bilo pomoći...

Piše Mišel Kalajžić
12. ožujka 2021. - 21:32

Na zadarskom području opet novi slučaj usmrćivanja životinja i to masovnim trovanjem.

U mjestu Radovin, u zadarskom zaleđu, već nekoliko dana vlasnici kućnih ljubimaca traže pomoć, ali im nitko ne izlazi u susret niti ih podržava. Radi se o masovnom trovanju životinja. U zadnjih nekoliko dana više je životinja otrovano. Tri psa vlasnici su uspjeli spasiti, a uz životinje s priloženih fotografija, otrovana su još 2 psa i par mačaka – javljanju nam čitatelji iz Radovina (podaci poznati redakciji).

- Već neko vrijeme pratimo peticiju protiv držanja životinja na lancu, skoro svi su podržali to. Živimo na selu gdje su životinje slobodne, umiljate, ne rade štetu. Sve su otrovane ispred vrata od svog dvorišta. Sve fotografije su iz zaseoka sela Radovina (Marasovići), svega 15-tak kuća, ne želim ni pomišljati kakva je situacija u ostatku sela. Zvali smo Udrugu za zaštitu životinja u Zagrebu, udrugu u našoj županiji, azil, veterinara koji nas je uputio na policiju, ona nas je uputila na komunalne redare. Oni su rekli da nam ne mogu pomoći i da zovemo policiju. Samo nas vrte u krug. Bez neke konkretne pomoći! - kaže nam čitateljica.

- Situacija je stravična. Tornjak od 100 kilograma uginuo je za 5 minuta, povratio je otrov i veterinar je stigao kasnije, ali mu svejedno nije bilo pomoći. To znači da se radi o velikoj i jakoj količini otrova. Ne želim ni pomišljati koliko su se životinje patile. Imamo dosta domaćih životinja koje također mogu uzeti taj otrov, najveći problem je što ima dosta male djeca koja se igraju vani. Što bi bilo da djeca dodirnu tako jak otrov? Uz sve naše molbe i riječi, nitko nam nije izašao u susret. Zato vas molimo da objavite ovo, ne bili se našla osoba koja bi nam pomogla jer ovo prelazi sve granice ljudskosti i normale – javila nam je čitateljica iz Radovina koja je željela ostati anonimna.

- To već duže vrijeme traje, prije nekoliko mjeseci također nam nitko nije želio pomoći. Zadnjih nekoliko dana situacija je eskalirala, ima dosta pasa i mačaka koje su otrovane. Nitko neće da nam dođe, svatko svoje ljubimce zakopa, dosta ih je uginulo. U svakoj je kući krepala mačka ili pas – kazala nam je čitateljica u telefonskom razgovoru koja je apelirala da mediji pomognu kad već nikoga nije briga.

- Prije se radilo o pužomoru, tzv. plavom otrovu, a sad je u pitanju neki jaki otrov, čim pas povrati odmah ugine, što znači da je nešto jače u pitanju. Ima njih nekoliko u selu koji ne vole životinje, ali bez dokaza ne možemo nikoga okriviti tako da ne znamo o kome se radi. A ne znamo više niti tko bi nam mogao pomoći, zvali smo udruge, azil... nema gdje nismo pisali, ali nas samo vrte u krug. Kažu nam, pošaljite otrovanog psa u Zagreb na analizu. Ali tko će psa od 100 kg poslati u Zagreb i kad bi to došlo? - pita se čitateljica.

Ona ne zna niti o kakvom se otrovu radi, odnosno u kojem obliku.

- Prije bi znali naći komadić slanine ili kobasice, ali sad kad povrate samo krv povraćaju... Samo smo tri psa uspjeli spasiti jer su vjerojatno manje otrova pojeli, ovim ostalima spasa nije bilo. Prije pet godina je pet mačaka otrovao, bila je slična situacija. Nitko nam ne želi pomoći, iz udruga i azila su nam rekli da nam ne mogu pomoći jer nemaju nikakve ovlasti za to. Prije godinu dana bila je slična situacija, ali sad je to zahvatilo čitavo selo: imamo dvije mačke koje su uginule kod mene, još je nekoliko mačaka pronađeno uz cestu, uginuo je i tornjak, još dva psa, spasili smo tri psa... Ima mačaka koje i ne viđamo, tko zna gdje su i kako skončale. Uglavnom, ova situacija ne prestaje, već četiri dana ovo traje, svakog dana nađemo par komadama mrtvo – kazala je čitateljica.

Poslali smo upit i Veterinarskoj inspekciji, njihov ćemo odgovor objaviti čim ga dobijemo.

25. travanj 2024 09:38