StoryEditorOCM
4 kantunaDOBRI DUH MURVICE

"Napravit ćemo sve da se lik i djelo Mira Suraća nikad ne zaboravi, a novi će sportski centar nositi njegovo ime!" Danas, nakon sahrane, upalit će 26 baklji...

Piše Matea Magaš
24. siječnja 2023. - 12:27

- Bio je dobri duh ovog sela, spona koja nas je sve povezivala – rekao je s velikom tugom u glasu Ante Dokoza, predsjednik Nogometnog kluba Abeceda iz Murvice o svom prerano preminulom kolegi, poslovnom partneru, kumu i prije svega velikom prijatelju, Miru Suraću.

Danas, u 15 sati, njegov je posljednji ispraćaj i kako nam je rekao Dokoza, po broju ljudi vidjet će se koliko su ga voljeli i cijenili. Otkrio nam je da će nakon sahrane upaliti 26 baklji, za 26 godina koliko je imao ovaj ambiciozni mladić, kako bi se simbolično oprostili od njega.

Podsjetimo, nesretni se Miro u subotu srušio na terenu tijekom utakmice. Pokušali su sve da ga ožive, no nije mu bilo spasa.

- Ovim putem zaista moram zahvaliti tim ljudima koji su dali sve od sebe. Sat ipo vremena su pokušavali i zaista ih moram pohvaliti i istaknuti jer vjerjem da im nije bilo lako, osobito kad je ishod bio takav... - ističe Dokoza. 

Miro je imao srčanu manu s kojom se cijelog života borio, no ljubav prema nogometu ipak je bila jača od svega. Nije bilo te sile na svijetu koja bi ga spriječila da bude dio sporta koji je najviše volio, kojemu je cijelog sebe davao. Kad bi bio uz loptu, Miro je zaboravljao na sve probleme, dijelio je sreću sa svojim kolegama, klupskim suigračima, jednakim zaljubljenicima u ‘balun‘.

No, osim te ljubavi imao je on još jednu veću – svoju Murvicu. 

- Živio je za to naše selo, a ne samo za ovaj klub. Zapravo, mi smo samo imali sreće da je odabrao nas za svoj klub. Miro je meni najmanje bio klupski tajnik: bio sam mu poput drugog oca, jer je njegov prerano preminuo, bio sam mu i krizmani kum, a postali smo i poslovni partneri. Jako smo bili vezani, a planova nam nije nedostajalo... - govori nam Dokoza te dodaje kako su baš posljednji razgovor vodili upravo o njegovoj najvećoj neostvarenoj želji.

- Od kada je NK Abeceda počeo s radom, 2015. godine, u njemu se rodila ideja o izgradnji novog igrališta. Od tada su sve njegove misli bile su usmjerene ka tom cilju. Cijelog sebe je dao u projekt koji je ovih dana dobio i svoj nastavak u vidu izgradnje sportskog nogometnog centra u Murvici. Večer prije nego nas je napustio rekao je da je smislio ime za centar, no nije mi ga tad otkrio. Rekao je ”Sutra.” No, koje je god on ime smislio, mi smo u klubu već odlučili: taj će sportski centar nositi upravo njegovo ime, jer jednom je i sam Miro rekao kako će utakmice gledati iz prvog reda – prepričava nam Dokoza koji je rekao kako će, dok je god on živ, napraviti sve da se lik i djelo Mira Suraća nikad ne zaboravi. 

- On je ostavio dubok trag u ovom mjestu, u svakom klubu u kojem je radio, u svakom čovjeku kojeg je upoznao... - naglašava s tugom njegov veliki prijatelj Dokoza te dodaje: 

- Dugo nam je trebalo da riješimo papirologiju vezanu uz igralište i centar, i to je Mira jako boljelo. Zaista smo stalno nailazili na nevjerojatne prepreke, na podmetanje nogu, na razne zavrzlame koje ni sami nismo mogli objasniti. Borili smo se dugo... No, možete li vjerovati da su upravo danas, kad je Miru sahrana, trebali bageri početi raditi na izgradnji novog igrališta. Ako bude sve u redu, do ljeta bi trebali dobiti građevinsku dozvolu, a nadamo se da ćemo na novom terenu zaigrati u rujnu ove godine – zaključio je Dokoza. 

"Završio je tamo gdje ga je i počeo kao dječak sanjar, u hramu nogometa."

Miro Surać rođen je 17.1.1997. godine. Od malih je nogu razvio ljubav prema sportu te je njegov istinski zaljubljenik, kao i u sva sportska zbivanja.

Usko je bio vezan uz veliki nogomet i futsal te je kao djelatnik obavljao delegatske i sudačke poslove. Bio je tajnik u nekoliko županijskih klubova. Djelovao je ili bio vezan na neki način u gotovo svim klubovima na području općine Poličnik, počevši od Nogometnog kluba Murvica iz svoje rodne Murvice, potom u Malonogometnom klubu Murvica, Nogometnom klubu Dragovoljac iz Poličnika, Futsal Murvici, Dasiaddu, Deportivo la Murvici, Super Ciksu, a posljednja funkcija koju je obavljao bila je mjesto tajnika u Nogometnom klubu Abeceda Zara dental centar. Uspješno je i organizirao središnji sportski događaj u svom mjestu, svima znanu Murvicošijadu.

- Nogometni klub Abeceda obećava da će ustrajati i ostvariti njegove zamisli i snove, jer i u počecima djelovanja kluba i nogometne škole, istaknuto je debelim slovima da sanjamo iste snove. Mi ćemo ih i dalje sanjati uz njegov blagoslov s nekog ljepšeg mjesta, sve do ostvarenja konačnog cilja. Njegov put završio je prerano. Završio je tamo gdje ga je i počeo kao dječak sanjar, u hramu nogometa. Sudbina je tako htjela, Bog je trebao još jednog anđela kojeg je pozvao sebi da mu bude od pomoći na nebu. Nama je ostavio skamenjena srca i praznu dušu, ali i jedan tinjajući plamen u dubini naših duša. Plamen je to koji će uvijek gorjeti, dok je nas, dok živimo i radimo, lik i djelo Mira Suraća zauvijek će biti među nama – stoji u objavi koju je na svojim Facebook stranicama objavila NK Abeceda. 

18. travanj 2024 23:29