StoryEditorOCM
4 kantunaNOVE PRITUŽBE

Nakon što je priča izašla u javnost, Crkva hitno poslala osječkog nadbiskupa Đuru Hranića u Sali da smiri problematičnog župnika Tomislava Vlahovića

Piše Ana Vučetić Škrbić
24. kolovoza 2020. - 22:06

Zbog incidentnog ponašanja Tomislava Vlahovića, župnika u tri mjesta na Dugom otoku, koje je nedavno kulminiralo čak i fizičkim nasiljem, u nedjelju je u Sali hitno poslan đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić.

On je, kako bi smirio problematičnu situaciju koja traje od početka epidemije, razgovarao s don Tomislavom i mještanima Luke, Žmana i Sali, koji se već mjesecima žale na problematično ponašanje i stavove mladog župnika.
Don Tomislav je tamo na službu stigao prije godinu i pol dana, nakon velikog skandala koji je kao policijski kapelan priredio Zadarskoj nadbiskupiji. Naime, njega su mještani Benkovca tada prijavili kako ih zaustavlja u prometu u svom osobnom automobilu, ali s policijskom palicom, lažno se predstavljajući kao policajac Policijske uprave šibensko-kninske. Navodno je i prijetio batinama te privođenjem ako se ne budu ponašali u skladu s njegovim naredbama.

Ta je priča završila podizanjem optužnice i dekretom biskupa Vojnog ordinarija da se Vlahović, kao tadašnji župnik u Perušiću kod Benkovca, razriješi službe u Ministarstvu unutarnjih poslova. Novu službu ubrzo je dobio na Dugom otoku, međutim, i tamo su brzo počeli problemi koji su eskalirali u vrijeme karantene zbog koronavirusa.

Iako su i Hrvatska biskupska konferencija i Zadarska nadbiskupa svim župama još krajem ožujka poslale obvezne naputke za poštovanje strogih epidemioloških mjera kako bi se zaustavilo širenje virusa, don Tomislav je od početka odbijao po njima postupati. I u vrijeme najgore krize nije želio zatvoriti crkvu, već je držao mise, s oltara otvoreno propovijedajući kako je cijela priča o pandemiji velika urota i prijevara.

Nakon incidenta u mjestu Luka početkom kolovoza, don Vlahović je prvi put službeno prijavljen Zadarskoj nadbiskupiji. Njegovi vjernici u župi svetog Stjepana optužili su ga kako "šerifuje" mjestom i kako je u vrijeme korone bez pitanja u svećeničku zgradu doveo 40 mladih ljudi iz Slavonije. Navodno je, kako stoji u dopisu koji su poslali zadarskom nadbiskupu Želimiru Puljiću, odgurnuo 73-godišnju domaćicu župe u Luci jer jednom od njih nije htjela dati ključeve crkve. Zbog svega, pastva mu se u crkvi svela na samo nekoliko vjernika.

Ubrzo nakon te prijave iz Luke, u petak je stigla nova, i to iz susjednih Sali, odakle također traže hitnu reakciju Nadbiskupije zbog “nepridržavanja epidemioloških mjera na liturgijskim slavljima”. Don Tomislav, upozoravaju iz Sali, hostije i dalje daje na usta umjesto na ruke, poziva vjernike da pružaju ruke jedni drugima u znak mira, nije uklonio blagoslovljenu vodu iz škropionica, a vjernicima nije osigurao prozračno mjesto za ispovijed.

Uz to, cijelo vrijeme s oltara iznosi svoja osobna shvaćanja epidemiološke situacije i čak proziva one koji se, za razliku od njega, mjera pridržavaju. Ukratko, sve ono što se ne smije i što bi, čak i službenim crvenih preporukama, trebalo izbjegavati.
– Molimo vas da utječete na župnika jer je zbog turističke sezone na izmaku epidemiološka situacija zabrinjavajuća – stoji iz dopisu iz Sali, na koji je Zadarska nadbiskupija reagirala hitnim slanjem nadbiskupa Hranića.

HOS-ovu zastavu na župnu kuću

Osim osobnih stavova o epidemiološkim temama, mladi se svećenik ne libi javno iznositi ni one o političkim temama, što također nije naišlo na dobar prijem među njegovim vjernicima.
Tako je ovogodišnji Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza proslavio isticanjem HOS-ove zastave na župnu kuću.

18. travanj 2024 21:11