StoryEditorOCM
4 kantunaSTRAŠAN ZLOČIN

Nakon 30 godina žena iz Medviđe smogla snage prijaviti silovanje! Sada je podignuta optužnica protiv dvojice pripadnika vojske SAO Krajine

Piše Marko Didić
11. veljače 2023. - 18:38

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv 64-godišnjeg Duška Škorića i 56-godišnjeg Bogdana Milanka za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjeno silovanjem.

Optuženi su da su 3. veljače 1993. kao pripadnici vojske SAO Krajine u tada okupiranom mjestu Medviđa silovali svoju mještanku. Kada su oko 17.30 primijetili ženu kako u rukama nosi pripremljen kruh koji je željela ispeći pod pekom, prethodno su isključili struju na trafostanici, a onda su je zaskočili kada je počela pripremati vatru.

Najprije su naoružani ušli za njom u prostor vatrenice te na nju urlali: “Gdje ti je muž, gdje skriva oružje?” da bi je potom naguravali između sebe i udarali. Dva vojnika su ostavili na ulazu da paze da nitko ne dođe kako bi izvršili monstruozan zločin.

Prije silovanja ženu su plašili da će je ispeći umjesto kruha i zbog toga donosili izvana veće količine drva. Jedan udarac u desnu stranu lica je ženi izbio dva gornja zuba i ona je pala na pod te su joj u njenom polusvjesnom stanju potrgali odjeću, čupali je za kosu i naizmjence silovali, nakon čega su se udaljili s mjesta događaja.

Obojica se nalaze u bijegu, a optuženi su i za ubojstva civila na tom području za vrijeme okupacije, a naročito je u ubojstvima prednjačio Milanko koji se po našim informacijama sada nalazi u Srbiji i nedostupan je hrvatskom pravosuđu. Njegov prijatelj Škorić se, kako doznajemo, nalazi u SAD-u.

Njihova zlodjela su obuhvaćena dvjema optužnicama iz 2014. i 2018. godine, a kada i ova treća optužnica za silovanje bude potvrđena najlogičnije je da se sva njihova nedjela objedine u jedan sudski postupak.

Silovana žena je, doznajemo, punih trideset godina šutjela o svemu ovome, ali je ipak smogla snage prijaviti dva silovatelja čime je dala poučan i ohrabrujući primjer drugim ženama koje su prošle ovakve traume kroz ratna zbivanja da učine isto. •

18. travanj 2024 04:32