StoryEditorOCM
4 kantunaSUDAC ŽUPANIJSKOG SUDA U ZADRU MARIJAN BITANGA OSLOBODIO JOSIPA LERGU

Nakon 12 godina suđenja koje su mi uništile život slijedi odštetni zahtjev od 5 milijuna eura?

12. kolovoza 2018. - 15:17
josip_lerga-310718

Gonili su me dvanaest godina i teretili me za nešto za što nisam kriv, uništili su mi mladost i karijeru, likvidirali firmu i narušili mi zdravlje, ali sam početkom travnja dočekao oslobađajuću presudu i dokazao da nisam kriv. Izborio sam se za pravdu jer znam da je put do nje dugačak, ali je pravda dostižna, kaže 37-godišnji Josip Lerga kojega je Županijski sud u Zadru 2011. godine osudio na osam mjeseci zatvora zbog zloporabe položaja i ovlasti. U drugom suđenju, Lerga je sada nepravomoćno oslobođen optužbe, a presudu je potpisao Marijan Bitanga, isti sudac koji je vodio i prvo suđenje.

Kao vlasnik tvrtke "Mauricijus" iz Slivnice, Lerga je od Croatia banke 2006. godine podigao dva kredita, jedan od 350.000 eura i drugi od milijun kuna radi kupnje i dogradnje vile u Poreču na koju je banka upisala založno pravo do povrata kredita. Međutim, nekadašnji direktor zadarske podružnice Croatia banke Ivan Perić izdao je Lergi, mimo internih pravila banke, brisovna očitovanja prije povrata cijelih kredita, zbog čega je Perić u prvom suđenju osuđen za nesavjesno obavljanje posla na uvjetnu kaznu od šest mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine. Na tu se presudu Perić nije žalio, ali je Lerga nastavio pravnu bitku i izborio novo suđenje u kojemu je sada nepravomoćno oslobođen.

-Banka je skinula založno pravo s tri stana jer je procijenjeno da vrijednost preostalih pet stanova znatno prelazi iznos kredita koje sam trebao vratiti. Ta tri stana sam prodao u roch bau stanju i dobiveni novac investirao u dovršetak preostalih stanova, a sada sam to i dokazao čime je postalo jasno da nisam oštetio vlastito poduzeće, za što me se teretilo, te da sam postupkom Croatia banke jako oštećen, kaže Lerga.

Sudac Bitanga u presudi navodi da je Lerga svojom obranom doveo u pitanje tvrdnju optužbe da je sredstva za tri prodana stana uzeo "na ruke" ne uplaćujući ih na račun vlastite tvrtke čime je pribavio protupravnu imovinsku korist od 110.000 eura. Sud je prihvatio Lerginu obranu, poduprtu izjavama nekih svjedoka, da je ta sredstva ulagao u završetak zgrade u Poreču koja je zaista i završena, što je na kraju uvjerilo sud da obilježja kaznenog djela o Lerginoj "nepripadnoj imovinskoj koristi" nisu dokazana.

Međutim, Lerga skreće pažnju na kronologiju cijele priče koja očigledno može dobiti pravosudni nastavak:

-Nakon što je banka pokrenula ovrhu, blokirali su mi račun stabilne i likvidne firme iznosom cijelog kredita koji je s kamatama narastao na dva milijuna eura! Ta ista banka niti nije sudjelovala na licitaciji kojom je prodano pet preostalih stanova, a meni su prethodno onemogućili prodaju tih istih stanova. Svih pet stanova prodano je istoj osobi i to po cijeni od 400 eura za kvadrat, a ja sam samo zemljište plaćao 500 eura po kvadratu!? A riječ je o luksuznim stanovima s bazenima na elitnoj, top lokaciji u Poreču gdje je tržišna cijena oko 3.000 eura! Po procjeni arhitekta za dovršetak zgrade bilo je potrebno 823.000 eura uz prethodnih 200.000 eura plaćenih za zemljište. Ako mi je banka dala ukupno 485.000 eura kredita, pa tko je onda "dodao" preostalih 538.000 eura?! Zanimljivo je da je procjenitelj roch bau stanove procijenio na 1.850 eura, a prodani su za oko 400 eura. Naravno, u cijeli je taj posao uložen obiteljski kapital, a ja nikome nisam bio dužan ni jedne kune, svi porezi su plaćeni, državi sam platio sve obveze. Otkrili su da sam u cijelom životu imao samo kaznu za brzu vožnju, ali su me nepravedno gonili čime su me sve ove godine onemogućavali u poslu i nanijeli mi ogromnu financijsku štetu, kaže Lerga tvrdeći da je "postupkom Croatia banke od prije 12 godina oštećen za milijun eura samo u ovom poslu".

Mada je sudac Marijan Bitanga donio oslobađajuću presudu, ona još uvijek nije pravomoćna jer se Državno odvjetništvo žalilo Vrhovnom sudu koji je zaprimio i odgovor na žalbu Lerginog odvjetnika.

 

 

Slijedi odštetni zahtjev od 5 milijuna eura?


 

-Zbog nekorektnog postupka Croatia banke i onemogućenja prodaje preostalih stanova, blokiran sam za iznos od dva milijuna eura, a sada je oslobađajuća presuda pokazala da to nije bilo ni realno ni potrebno, te da je krivnja bila na strani banke. Onemogućili su mi poslovanje i spriječili me u ostvarivanju planirane dobiti, ne samo u ovom konkretnom poslu. U kontaktima sam s dva hrvatska odvjetnika, ali i jednim odvjetnikom iz Njemačke, gdje s obitelji živim, kako bismo vidjeli kako nakon oslobađajuće presude skinuti tu blokadu i pokrenuti sudski postupak za naknadu materijalne štete. Ne mogu zanemariti svu patnju kroz koju smo prošli ja i moja obitelj i kolika nam je nematerijalna šteta počinjena, ali mi je teško sada reći kolika mi je materijalna šteta nanesena. Iznos te štete utvrdit će nadležne institucije i za to osoposobljeni stručnjaci, a ja procjenjujem da se radi o iznosu od oko pet milijuna eura, ovisno o načinu skidanja blokade, kaže Josip Lerga.

17. travanj 2024 20:06