StoryEditorOCM
4 kantunaVODOVOD JE IMAO PREKO 200 INTERVENCIJA

Najveći su problem vikendice i kuće u kojima nitko ne živi, evo gdje su najčešće pucale cijevi i vodomjeri!

9. siječnja 2017. - 22:00
led

Bilo je dijelova nekih naselja koji su neko kraće vrijeme bili bez vode, ali, kada vidimo što se događalo u susjednim županijama, čini mi se da možemo zaključiti da smo dobro prošli, kaže direktor zadarskog Vodovoda Tomo Matek analizirajući posljedice vala hladnoće. Matek ne želeći podvući crtu pod "sezonu zaleđivanja", tvrdi da će puknuća cijevi i vodomjera biti još.

-Imali smo stalno tri-četiri ekipe ljudi na terenu, a često smo radili i iza 19 sati. Niske temperature su zaleđivale vodu u cijevima, bilo je i puknuća cijevi, imali smo oko 200 različitih intervencija, ali najčešće smo morali reagirati zbog puknuća vodomjera koje su vlasnici ostavili nezaštićene, kaže Matek.

Dakako, niske su temperature izazvale probleme po cijeloj Zadarskoj županiji, ali je najpogođeniji bio njen zapadni dio uključujući Nin, Privlaku, Vrsi i Zaton. Razlozi tomu su dvojaki: s jedne se strane radi o starijim i nekvalitetnijim cjevovodima, a s druge strane tamo je i veliki broj vikendica i kuća u kojima nitko ne živi.

-Upravo vikendice i kuće u kojima nitko ne stanuje su nam najveći problem jer nema nam tko dojaviti za puknuće cijevi ili vodomjera, pa dugo prođe dok ne registriramo problem. Sada smo u Jurišićevoj ulici u Zadru imali takav slučaj, pa je voda iscurila i zaledila 50 metara ulice. Da bismo intervenirali moramo zvati policiju i nadležnu gradsku komunalnu službu jer ne smijemo sami i bez vlasnika ulaziti u te objekte, navodi Matek.

Mada je zadovoljan i tvrdi da će Vodovod i dalje "držati stvari pod kontrolom", Matek još jednom poziva građane da zaštite vodomjere jer će ovaj val hladnoće još potrajati, a meteorolozi najavljuju da uskoro slijedi i novi.

P.Opačić

18. travanj 2024 11:21