StoryEditorOCM
4 kantunaOKRUGLI STOL

Na zadarskom sudu predstavljen nacionalni projekt „Lily“ usmjeren na prevenciju nasilja nad ženama

Piše Božana Sviličić
21. veljače 2020. - 15:14

Povodom obilježavanja Europskog dana žrtava kaznenih djela, u petak je na Županijskom sudu u Zadru održan Okrugli stol "Međusektorska suradnja na temu zaštite i podrške žrtvama kaznenih djela i prekršaja".

Izlaganje je održano u organizaciji Odjela za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Zadru s ciljem unaprijeđenja pružanja podrške i stručne pomoći žrtvama kaznenih djela i prekršaja u skladu sa Nacionalnom strategijom razvoja sustava podrške žrtvama i svjedocima u RH i Direktivom UN-a.

Posebna pozornost posvećena je ostvarivanju zajedničke i koordinirane suradnje svih nadležnih tijela i ustanova radi provedbe osiguranja prava žrtava sukladno Zakonu o kaznenom postupku, te potrebi umrežavanja nadležnih tijela, ustanova i organizacija civilnog društva kroz provedbu zajedničkih sastanaka i stručnih edukacija.

Razgovaralo se o provedbi pojedinačne procjene žrtve od strane tijela prethodnog i kaznenog postupka, o postupanju državnog odvjetništva kod ispitivanja žrtava kaznenih djela, o pravu oštećenika na postavljanje imovinsko - pravnog zahtjeva i mogućnosti ostvarivanja u kaznenom postupku, te o pravu žrtve na novčanu naknadu sukladno Zakonu o novčanim naknadama žrtvama kaznenih djela.

Djelatnice Centra za socijalnu skrb Zadar (CZSS) govorile su o djelokrugu rada Odjela za odrasle osobe, djelokrugu rada Odjela za djecu, mladež i obitelj, te o radu Obiteljskog centra CZSS s žrtvama kaznenih djela s elementima nasilja.

Prisutni su upoznati i sa radom Županijskog tima Zadarske županije za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Svoj doprinos u pogledu pomoći žrtvama kaznenih i prekršajnih djela s obilježjima nasilja objasnila je i predstavnica Obiteljskog savjetovališta Caritasa Zadarske nadbiskupije.

Na okruglom stolu predstavljen je i novi nacionalni projekt „Lily“, kojeg je nositelj MUP, Ravnateljstvo policije sa partnerima. Projekt je usmjeren na prevenciju nasilja nad ženama.
Nakon održanih izlaganja i rasprave, koi su bili zatvoreniza javnost, razmijenjena su iskustva i primjeri iz prakse važna za daljnji rad u ovom području, kako bi se u skladu sa zakonskim odredbama osigurala pravovremena i odgovarajuća pomoć i podrška žrtvama kaznenih djela i prekršaja.

 

Uvodni govor na okruglom stolu održao je sudac ovlašten za obavljanje poslova sudske uprave, Županijski sud u Zadru mr. sc. Marijan Bitanga. O postupanju ŽDO-a prema žrtvama kaznenih djela govorio je Zamjenik Županijskog državnog odvjetnika Slobodan Denona.

Voditeljica grupe za maloljetničku delinkvenciju Odjela općeg kriminaliteta Službe kriminalističke policije PU zadarske Ljiljana Gašperov-Dujmović izlagala je o pojedinačnoj procjeni potreba žrtve za posebnim mjerama zaštite 

O žrtvama prometnih nesreća govorio je načelnik Postaje prometne policije Zadar Dražen Malčić, a sutkinja Kaznenog odjela Općinskog suda u Zadru Maja Ivković o ostvarivanju imovinskopravnog zahtjeva u kaznenim postupcima.

Zakon o novčanoj naknadi žrtvama kaznenih djela predstavio je Nebojša Kovačević, Viši upravni savjetnik, Uprava za kazneno pravo MP, dok je o osnivanju Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji izlagala Martina Čuljak Jovančević, ravnateljica CZSS Zadar. Djelokrug rada Odjela za djecu, mladež i obitelj, Martina Buljat, mag.soc.rada i Ivana Šare, dipl.soc.radnice Odjela za djecu, mladež i obitelj, CZSS Zadar;

Djelokrug rada Odjela za odrasle osobe CZSS Zadar predstavile su Katarina Bašić, dipl.soc.radnice i Ivana Hromin, dipl.soc.radnica

O radu s počiniteljima kaznenih djela nasilja govorila je voditeljica Ureda za probaciju Josipa Jermen. Kakav je doprinos Obiteljskog savjetovališta Caritasa Zadarske nadbiskupije u zaštiti žrtava kaznenih i prekršajnih djela s obilježjima nasilja pojasnile su prof. psihol. Ana Uranija. „Nacionalni preventivni projekt „Lily“ usmjeren na prevenciju nasilja nad ženama predstavili su službenici za prevenciju Ureda načelnika PU zadarske Marina Magaš, Ivana Marić i Vedran Meštrović

 

20. travanj 2024 10:29