StoryEditorOCM
4 kantunaLISTE ČEKANJA REKORDNE, ZADRANI PUTUJU U GOSPIĆ I ŠIBENIK

Na snimanje magnetskom rezonancom u Zadru se čeka više od 500 dana!

Piše Ana Vučetić Škrbić
31. svibnja 2017. - 00:02
ZD160407KRBOLOVANJE

Čekanje na pretragu magnetskom rezonancijom u zadarskoj bolnici probilo je sve rekorde.

Oni koji su se na snimanje upisali prošlog mjeseca, svoj red moraju čekati do kraja rujna 2018. godine što je nevjerojatnih 500 dana odnosno 18 mjeseci. Ova informacija, koju nam je rekao jedan pacijent s uputnicom za snimanje koljena, može se provjeriti i na javno dostupnoj listi čekanja na mrežnim stranicama zadarske bolnice.

Pacijenti koji su na MR pretragu upisivani tijekom ožujka, svoj termin dobili su u rujnu dogodine, pa je tako Zadranin sa bolesnim koljenom 31.ožujka upisan za snimanje 28.rujna 2018.

- Znao sam da se dugo čeka, ali i mene je ovo šokiralo. To je za godinu i pol dana, a ja više ne mogu na nogu stati. Nakon sportske ozljede koju sam imao, doktor preporučuje operaciju, ali ne može biti siguran bez te snimke koljena. Kako da čekam do rujna dogodine kad i sada jedva hodam, a novca za otići u neku privatnu polikliniku nemam jer je to trećina moje plaće - kaže nam ovaj 31-godišnjak.

Da se u Zadru dugo čeka na ovu pretragu, poznato je već godinama, a razlog za redove na magnetsku rezonanciju uvijek je isti - aparat se često kvari, njegovi popravci sve su skuplji, a periodi kad je izvan funkcije sve duži.
Zadarska bolnica ima jednu magnetsku rezonanciju koju je dobila prije deset godina i to donacijom lokalnih gospodarstvenika koji su zajednički sakupili deset i pol milijuna kuna i najvećoj zdravstvenoj ustanovi na ovom području poklonili tada moderan i vrijedan aparat.

Međutim, godine su učinile svoje, "magnet" je dotrajao i počeo se kvariti sve češće, a neki su popravci bolnički propračun stajali i preko nekoliko stotina tisuća kuna.
Najgora je situacija bila prošle godine kada je aparat više bio izvan funkcije nego na usluzi pacijentima, zbog čega je situacija s listama čekanja sada doslovno alarmantna, a sve više pacijenata koristi svoje pravo da tu pretragu obave u drugom gradu.

Do sada je najviše Zadrana odlazilo u bolnicu u Gospić, gdje se na "magnet" čeka maksimalno tri mjeseca, što je puno prihvatljivije od 18 mjeseci, a u zadnje vrijeme, otkad je HZZO sklopio ugovor sa privatnom poliklinikom Vita u Šibeniku, pregled preko uputnice može se obaviti i tamo. Dobra je vijest da se čeka čak i kraće nego u Gospiću i da se na red za snimanje dođe za mjesec dana. Ukoliko platite privatno, na red u "Viti" možete doći već sutradan.

Zadraninu Luki Gerlancu prije nekoliko mjeseci trebalo je hitno snimanje vratne kralježnice. Kako je magnetska u Zadru bila izvan funkcije, kao najbliže opcije preporučene su mu upravo gospićka bolnica i šibenska poliklinika.

- Kontaktirao sam obje ustanove i povratno dobio informaciju kako u Gospiću mogu doći na red za tri mjeseca, a u Šibeniku za svega mjesec dana, što je, s obzirom na sve, bilo jako brzo. Otkazao sam termin u Gospiću, obavio pregled u "Viti" preko uputnice i dobio svoje nalaze. HZZO mi je, pri tome, pokrio još i putne troškove do Šibenika - kaže Luka o iskustvu koje ovih dana prolaze i brojni drugi pacijenti s istim problemom.

Dok pacijenti rješenje traže po drugim bolnicama, mi u zadarskoj jučer nismo uspjeli dobiti odgovor je li nabavka nove magnetske rezonacije u planu i kada bi aparat mogao stići u bolnicu. Kao ni tko će ga platiti jer bolnica sama, kao ni njezin vlasnik, Zadarska županija, za takav zahvat novca nemaju.

18. travanj 2024 08:10