StoryEditorOCM
4 kantunaAFERA LEDANA

Mladen Malta: Neshvatljivo mi je da su Grad Zadar i svi odgovorni godinama znali što se događa u Ledani i nisu ništa poduzeli. A ona nije jedina...

Piše Ivica Nevešćanin
13. kolovoza 2022. - 20:17

- Moram priznati da osjećam malu satisfakciju što je priča o Ledani konačno dobila svoje zasluženo mjesto u javnosti. Prije pet godina kada sam o tome govorio kao gradski vijećnik više sam nailazio na osude nego na podršku, no danas su stvari ipak nešto drukčije. Tada su me politički protivnici napadali, a danas šute, jer ne znaju što više reći, kad je sve rečeno – kaže Mladen Malta, bivši predsjednik udruženja obrtnika Zadar i gradski vijećnik koji je 2017. za političkom govornicom prvi otvorio temu poslovanja Ledane u Perivoju kraljice Jelene Madijevke.

Malta je tada nekoliko mjeseci pokušavao od gradonačelnika Dukića, nadležnih gradskih pročelnika i direktora Nasada Lenka Ugrinića dobiti odgovore zašto Ledana koristi gotovo sedam puta veću površinu nego što plaća, ali djelomični odgovori koje je od početka dobivao samo su mu ukazivali na činjenicu da je na djelu aktivna politika pranja ruku od svake odgovornosti koja je i danas jednako aktualna.

Malta je na koncu podnio kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru s detaljnom dokumentacijom koja potvrđuje da je Ledana nezakonito poslovala, o čemu je Zadarski.hr nedavno detaljno pisao, no pet godina od njegove prijave istražitelji još uvijek ”provode izvide”... 

image

Ledana u Perivoju kraljice Jelene Madijevke

Luka Gerlanc/Cropix

- Meni je to neshvatljivo. Kao građaninu, kao čovjeku koji cijeli život plaća obveze i doprinose za sebe, svoje zaposlene i svoj obrt. Ne mogu shvatiti da Grad Zadar može tako nemarno upravljati svojom imovinom, jednom zaštićenom zelenom javnom površinom u centru grada. Da Nasadi kao gradska tvrtka mogu tako nemarno godinama održavati poslovne odnose s privatnim poduzetnicima koji su, kako tvrdi policija, od početka svog rada zagazili u kriminal.

Grad Zadar bi trebao javnim dobrima upravljati u maniri dobrog gospodara, a u slučaju Ledane je na djelu politika pogodovanja, privilegiranog poslovanja te stvaranja nelojalne konkurencije u odnosu na brojne druge ugostitelje kojima se ne tolerira ni milimetar onoga što se Ledani godinama dopušta, kaže bivši gradski vijećnik s liste Mosta i dodaje:

- Ne znam zašto oni misle da ljudi to ne znaju, mali smo grad i svi dobro znaju kako je Ledana godinama poslovala. Sve nadležne službe, od gradskih do inspekcijskih, odavna su o svemu bile obaviještene, ali se namjerno ništa nije poduzimalo. To je loša praksa koju treba jednom zauvijek prekinuti. Nažalost, bojim se da Ledana nije usamljen slučaj i da takvih ”ledana” u Zadru još ima – komentira Malta koji s velikim zanimanjem prati objave o aferi Ledana na portalu Zadarski.hr.

- Da vi niste nastavili pisati o tome nakon što je poginuo mladić iz Irske, bojim se da bi sve opet brzo palo u zaborav kao i do sada. Na površinu je isplivalo toliko stvari da se čovjek stvarno zapita kako je sve to bilo moguće. A i dalje je moguće jer Ledana i dalje radi, a kako vidimo, ništa se drugo ne događa. Bit će zanimljivo vidjeti što će poduzeti i nadležni istražni organi kada bude zatvorena istraga o padu s bedema. U svakom slučaju, šutnja odgovornih je vrlo znakovita – ističe Mladen Malta. 

20. travanj 2024 02:50