StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON ZATAŠKAVANJA PREBRZE VOŽNJE BIVŠEG ZAMJENIKA RAVNATELJA POLICIJE I NAČELNIKA PU KRAPINSKO-ZAGORSKE

Ministar Božinović traži novog šefa zadarske Prometne policije!

31. siječnja 2020. - 20:00

Tri mjeseca od afere “Brzina” tijekom koje je otkriveno da su zadarski policajci sudjelovali u “zataškavanju” prebrze vožnje tadašnjeg zamjenika ravnatelja policije Josipa Ćelića i načelnika PU Krapinsko-zagorske Darka Cara, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović raspisao je interni oglas za novog šefa Prometne policije u Zadru.

To je mjesto ostalo upražnjeno nakon što je izvanrednim nadzorom u zadarskoj policiji u listopadu prošle godine utvrđeno da su dvojica policijskih službenika PU zadarske koji su postupali, te Luzarijo Kulaš, raniji, i Ivica Rumora, tada aktualni načelnik zadarske prometne policije počinili tešku povredu službene dužnosti. Na to je mjesto nakon njihove smjene privremeno postavljen Dražen Malčić, inače pomoćnik načelnika za kriminalističku obradu i očevide cestovnih prometnih nezgoda.

Kulaš je na mjesto načelnika prometne policije imenovan je u srpnju prošle godine, dok je nekoliko mjeseci ranije, kada su Čelić i Car uhvaćeni u prebrzoj vožnji na zadarskom području šef Prometne policije u PU zadarskoj bio Ivica Rumora.

Čelića je u ožujku policijski presretač uhvatio kako vozi automobil brzinom od 166 km/h u Briševu gdje je brzina ograničena na 50 km/h. Prošli tjedan je priznao da je vozio prebrzo zbog čega je podnio ostavku. Tijekom izvanrednog nadzora utvrđen je 9. ožujka nije procesuirana prevrza vožnja i načelnika Policijske uprave krapinsko-zagorske.

On se cestom u Sabunikama pak kretao brzinom od 122,5 km/h, a koja je, nakon umanjenja za 10 posto sigurnosne razlike, bila 50,3 km/h veća od dopuštene. O navedenom prekršaju policijski su službenici pismena sastavili naknadno, a procesuiranje pokrenuli također nakon medijskih objava.

Iako se navodilo da je Čelić od načelnika zadarske policije Antona Dražine tražio da se prekršaj koji je počinio ne procesuira, odnosno da se snimka utvrđenog prekršaja ukloni, nadzorom to nije potvrđeno. Utvrđeno je da je snimka prekršaja pohranjena u službenim prostorijama policijske postaje u Zadru, baš kao i svi ostali takvi videozapisi, pod rednim brojem nastanka, te da u nijednom trenutku nije bila izgubljena niti otuđena.

Ćelić, koji je na dužnosti zamjenika glavnog ravnatelja policije bio od srpnja 2019. godine, podnio je glavnom ravnatelju policije zahtjev da ga se premjesti na drugo radno mjesto zbog osobnih razloga. Isto je učinio i načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske Darko Car, koji je od ožujka 2011. do listopada 2012. bio i načelnik zadarske policije.

Upravo zbog ovog slučaja Čeliću je na Općinskom sudu u Zadru u siječnju održano suđenje u kojem je bivši ravnatelj policije pravomoćno oslobođen. Sa suđenja je, međutim, isključena javnost nakon što se Čelićeva Obrana pozvala na Zakon o policijskim poslovima i ovlastima. Policajac PU zadarske, Dragan Števanja koji je dostavio snimku vožnji neovlaštenoj osobi pod suspenzijom je zbog odavanja službene tajne. Policajac Števanja osumnjičen je da je novinarima dostavio snimku prebrze vožnje zamjenika ravnatelja policije Josipa Ćelića koji je nakon objave na RTL televiziji, pod pritiskom javnosti, morao podnijeti ostavku na tu visoku policijsku dužnost.

Osim za novog šefa Prometne policije, ministar unutrašnjih poslova raspisao je natječaj i za novog šefa policije u Obrovcu koju privremeno vodi Andrija Milovac. Milovac je na to mjesto postavljen nakon što je Luzarijo Kulaš smijenjen.

19. travanj 2024 07:00