StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: SLUŠKINJE PROSVJEDOVALE PROTIV PROMOCIJE KNJIGE O POBAČAJU NA SVEUČILIŠTU

Matulić: Ovo je knjiga o ljubavi majke prema nerođenom djetetu čije smo pravo na život svi mi dužni zaštititi!

Piše I. Nevešćanin
9. listopada 2019. - 23:40
pobacaj6-091019

- Oštro osuđujemo klerikalizaciju javnih obrazovnih ustanova i zlouporabu sveučilišnih prostorija za kršenje ženskih prava. Nakon upućene prosvjedne note i peticije građanki i građana, rektorica Dijana Vican iskorištava poziciju nadmoći i dalje ne vidi problem u tome da se na Sveučilištu raspravlja o dokinuću ženskog prava s dogmatske neznanstvene pozicije. Rektorica smatra da je predstavljanje knjige na Sveučilištu legitiman izraz pluralizma mišljenja. Temeljna ljudska prava ne mogu biti tema rasprava suprotstavljenih mišljenja, temeljne vrijednosti na kojima sekularna demokratska društva počivaju ne mogu se dovoditi pod upitnik, a pogotovo ne na visokoobrazovnim ustanovama – kazala je "glavna Sluškinja" u sklopu performansa "Sluškinje ustaju" kojeg su devet pripadnica Platforme za reproduktivna prava žena izvele ispred zgrade Sveučilišta u Zadru, neposredno prije promocije knjige prof. dr. sc. Tončija Matulića, "Pobačaj – drama savjesti".

Riječ je o drugom dopunjenom izdanju knjige ovog uglednog doktora moralne teologije prvi put objavljene 1996. godine. Odmah nakon najava predstavljanja knjige u Svečanoj dvorani Sveučilišta prije nekoliko dana, otvorenim pismom javnosti obratila se skupina anonimnih predstavnika sveučilišnih nastavnika koji se usprotivili takvoj namjeri, a nakon toga je i pokrenuta internetska peticija protiv predstavljanja knjige na Sveučilištu. Protestni val kulminirao je u noći s utorka na srijedu kada su anonimne feministkinje na nekoliko gradskih lokacija ispisale grafite protiv zabrane pobačaja izravno prozivajući rektoricu Vican i profesora Matulića da ugrožavaju temeljna prava građana u demokratskim društvima.

- Ovime je Sveučilište u Zadru otvoreno podržalo političku kampanju fundamentalističkih vjerskih pokreta koji promoviraju retrogradne stavove i žele dokinuti civilizacijske dosege na području ženskih prava. Ovo je direktna diskriminacija žena i nametanje crkvenih dogmi svim građankama i građanima u sekularnoj državi, a Sveučilište je jasno pokazalo da ih ne zanimaju ni Statut ni Kodeks Sveučilišta. Međunarodna konvencija o ukidanju svih oblika diskriminacije prema ženama je ovime povrijeđena, a također i Ustav Republike Hrvatske – kazala je na kraju svog obraćanja medijima jedna od zadarskih Sluškinja s karakterističnim grimiznim pelerinama i bijelim pokrivalima za glavu i lice, baš kao u popularnoj televizijskoj seriji "Sluškinjina priča" nastaloj prema romanu Margaret Atwood.

Performans, peticija, grafiti i anonimni proglasi nisu međutim ničim poremetili predstavljanje knjige o kojoj su najprije govorili moralni teolog dr. Ante Bekavac, psihijatar dr. Denis Sabljar te moralni teolog Damir Šehić istaknuvši važnost trenutka objave novog izdanja knjige, a to je vrijeme kada zakonodavac u Hrvatskoj treba donijeti novi zakon o pobačaju, odnosno kada se prokatoličke i prolife inicijative bore za zabranu pobačaja. Na koncu je nekoliko riječi kazao i sam autor Tonči Matulić ističući kako je knjiga prilog raspravi pro et contra o pobačaju, a ne nekakvo nametanje mišljenja onima koji se s njim ne slažu.

- Zdravorazumski, racionalni, teološki i filozofski argumenti govore samo jedno – pobačaj je svjesno ubojstvo ljudskog bića. To je istina, koju mi svi znamo, ali se ne smije jasno reći, jer nije politički korektna, iako je ontološki i zdravorazumski točna. Knjiga je pisana na temelju najsuvremenijih znanstvenih spoznaja i činjenica, iz različitih kuteva i disciplina koje sagledavaju pitanje pobačaja i njegove posljedice na ženu, porodicu i društvo. To je knjiga o ljubavi, ljubavi majke, žene, koja u svojoj utrobi nosi začeto dijete. Mi štitimo i podržavamo ljubav prema nerođenom životu koji ne može govoriti, koji ne može vikati, koji se ne može braniti. Ono je pravo ljudsko biće i pripadnik zajednice, a mi smo pozvani dignuti glas za njega jer on to sam ne može. A nema ništa ljepše nego zauzeti se sa slabijeg i nemoćnijeg, za malene. To je udarna igla svakog slobodarskog djelovanja, štititi slabije, štititi manjinu. To je dokaz demokratske zrelosti većine – kazao je profesor Matulić dodajući da je o ljubavi majke prema (nerođenom) djetetu učio čitajući u knjigama i gledajući svoju majku koja ga je donijela na svijet kao deseto dijete.

Odgovarajući na pitanja iz publike, je li kampanja za zabranu pobačaja u Hrvatskoj zapravo borba protiv vjetrenjača, s obzirom na to da je Ustavni sud donio odluku kako se zabrana pobačaja ne može uvesti, a i takva je praksa u svim članicama Europske unije, Matulić je rekao da se radi o svojevrsnoj borbi protiv vjetrenjača ali koja ne traje od 2019. nego od čovjekovog pada.

- Mi živimo sudbonosnu pomiješanost dobra i zla, i mi smo u stalnoj službi toga raspoznavanja. Ova je knjiga doprinos rasvjetljavanju istine o pobačaju, a ne namjera da se ikome nešto nametne, već izazove zdrava konfrontacija dijaloga i mišljenja. Nažalost, nalazimo se često u situaciji da se o temi pobačaja ne može drukčije govoriti nego što to nameće rječnik političke korektnosti, zbog čega ostajemo nedorečeni za istinu o pobačaju. Zbog toga je potrebno od najranije dobi, kroz školu i obitelj, odgajati, odgajaju kritičke i odgovorne građane – kazao je Matulić koji se na kraju zahvalio domaćinima promocije, zadarskom nadbiskupu Želimiru Puljiću i Teološko-katehetskom odjelu Sveučilišta, ali ne i rektorici Dijani Vican koja nije bila na promociji knjige. Aludirajući na aktualne zadarske proteste, posebno se zahvalio trojici promotora na "izloženosti za koju treba stanovita hrabrost".

20. travanj 2024 02:50