StoryEditorOCM
Zadar plusPUT DO INDONEZIJE

Marcela Škrokov iz Neviđana dobila je krsno ime Kaldarina i postala član obitelji Boga mora Neptuna!

Piše Lada Burčul
6. kolovoza 2020. - 21:41

Brodska strojarica Marcela Škrokov, prva žena na brodu Tankerske plovidbe, prošla je 4. kolovoza ekvator i za to dobila – krštenicu.

- Nekad se za prvi prolazak kroz tu zamišljenu liniju koja zemlju dijeli na sjevernu i južnu polutku „dobivao“ sić mora kojim bi se osobu zalilo. Postao si time 'morski čovjek', pod vlašću boga Neptuna. Za ovaj „papirnati“ običaj nisam znao i fantastičan je – komentirao je Svetko Perković, ravnatelj zadarske Pomorske škole.

Marcela Škrokov je prva brodostrojarka koja je maturirala u Pomorskoj školi Zadar, i to od osnivanja škole 1957. godine. Maturirala je prije tri godine, kao tehničarka za brodostrojarstvo.

- Zaposlena je u Tankerskoj plovidbi, na brodu „Privlaka“. To pokazuje da 'Tankerska' vodi računa o ravnopravnosti spolova. Krštenica za prolazak ekvatora je lijep običaj, koji svjedoči da se i kod nas poštuje pomorska tradicija – kazao je Jere Bilan, dipl. ing. strojarstva, profesor u Pomorskoj školi u Zadru.

S pečatom i potpisom zapovjedništva motornog broda 'Privlaka', „Krštenicom se potvrđuje da je Marcela Škrokov dana 04.08.2020. na putovanju Caofeidian (Kina) – Gandaganda (Sulawesi, Indonezija) prešavši ekvator sa sjeverne na južnu polutku na poziciji 124-32E postala član obitelji Boga mora Neptuna. Prilikom krštenja dodijeljeno joj je krsno ime Kaldarina koje neka s ponosom nosi svim morima svijeta.“

Tako je 21-godišnja Marcela iz Neviđana na otoku Pašmanu u utorak postala Kaldarina, na dalekim morima između Kine i Indonezije.

27. travanj 2024 00:09