StoryEditorOCM
4 kantuna‘ŠKOLSKI KRIMINAL‘

Malverzacije s učeničkim školarinama u bivšoj zadarskoj privatnoj gimnaziji: ravnateljica i šefica financija ‘zamračile‘ 1,5 milijuna kuna!

Piše Božana Sviličić
19. veljače 2021. - 08:51

Zbog malverzacija sa školarinama u zadarskoj privatnoj gimnaziji, čime su profesori i državni proračun zakinuti za gotovo 1,5 milijuna kuna, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podignulo je optužnice protiv odgovornih osoba, četiri godine nakon što je ta škola zbog dugova otišla u stečaj.

Bivša ravnateljica škole Ž. K. (57), te šefica financija D. M. (54) optužene su za više kaznenih djela protiv radnih odnosa i socijalnog osiguranja neisplatom plaća, kaznenih djela protiv gospodarstva povredom obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i kaznenog djela pogodovanja vjerovnika.

Prema sadržaju optužnice, bivša ravnateljica se tereti da četrnaestorici zaposlenika od 13. kolovoza 2013. do 18. svibnja 2017. nije isplatila plaće s dodacima, niti im je u roku do kraja mjeseca dostavila obračune neisplaćene plaće, u ukupnom iznosu od 216.420 kuna. To je učinila iako je škola, prema optužnici, ostvarivala prihode uplatama roditelja za članarine učenika u gotovini koje se nisu unosile u blagajnu, te znajući da ustanova ima sklopljene ugovore o radu s profesorima.

Drugookrivljena šefica financija, prema sadržaju optužnice, od 13. kolovoza 2013. do 18. svibnja 2017. u Zadru propustila je voditi i čuvati potpunu i vjerodostojnu knjigovodstvenu dokumentaciju, posebno evidenciju o naplati školarina u gotovini i pratećih uplatnica u korist blagajne, evidenciju obračuna i isplata neto plaća u gotovini i pratećih isplatnica iz blagajne. Pri tome nije sačuvala dokaze o svrsi trošenja druge neevidentirane zaprimljene gotovine.

Kaznenim prijavama protiv bivše ravnateljice i šefice financija, ova će prosvjetna priča, koju su još 1999. godine, uz suvlasništvo, u srcu grada pokrenuli tadašnji supružnici Anka Marić (74) i Nikica Simić (68), dobiti i sudski epilog.

Škola je 2017. godine otišla u stečaj nakon što je račun zbog duga od 1,034.404 kune bio u blokadi duže od 120 dana.

Supružnici su u međuvremenu u Zadru osnovali i privatnu osnovnu školu, čija je ravnateljica bila Anka Marić. Nagomilana dugovanja dovela su do sukoba supružnika, te kaznenih prijava. Simić je istupio u javnost nakon što je 2010., shvatio da se u gimnaziji događa nešto mimo njegova znanja. Profesorima su plaće počele sve više kasniti.

– Još 2005. napravljena je prva transakcija kojom je gimnazija dala osnovnoj školi kredit od 500 tisuća kuna. Isti je postupak ponovljen 2010., s istim iznosom. Dakle, zajedno milijun kuna. Novac je počeo nestajati iz gimnazije, a profesori ne dobivati plaću – rekao je tada Simić. Sumnjao je da kćer njegove supruge koja je bila šefica financija u Privatnoj gimnaziji "izvlači" novac iz te škole, te ga prenosi u privatnu osnovnu školu.

20. travanj 2024 10:59