StoryEditorOCM
4 kantuna14 LAKIH KOMADA

Mala inventura predizborne kampanje: Ričard, Vučetić, Trogrlić, Longin, Bunja... Izađite u nedjelju na izbore jer nakon glasanja - nema kajanja!

Piše Ivica Nevešćanin
13. svibnja 2021. - 19:48

U nedjelju građani biraju nove predstavnike lokalnih vlasti, a mi podvlačimo crtu pod prvi krug i izdvajamo 14 stvari po kojima ćemo pamtiti kampanju:

1) Ričard #iđemodadaa

Quod licet iovi, non licet bovi! U zadarskoj varijanti: što je dopušteno Ričardu, nije drugima. A drugi, volovi, su svi koji na ove izbore nisu izašli pod maskama. Ne onima zbog korone, nego maskama zbog političkog maskenbala. Da su Dukić ili Vučetić došli predati svoje kandidacijske liste na motoru, bez kacige, da su dijelili ribu bez protuepidemijskih mjera, da su sazivali karaoke koncert bez suglasnosti policije, sigurno bi bili u središtu „afera” i dvojilo bi se o njihovim postupcima. Ali kad Ričard nastupa - raja se zabavlja, a društvene mreže eksplodiraju. Ričard je uistinu uspio nadglasati Enia Meštrovića, predizborne ankete daju mu najmanje dva zastupnika u Gradskom vijeću, a moguće i više. Eniov alter ego istovremeno je najobožavaniji i najomraženiji kandidat na društvenim mrežama gdje je postao meta hejterskih napada navodnih simpatizera (ili botova?) Akcije mladih, dijela koalicije „Srcem za Zadar”. Vidjet ćemo vrlo brzo koliko je Ričard nezavisan kao Enio, jesmo li svjedočili (samo) zabavi ili (još jednoj) prevari birača, i hoće li u tom slučaju Ričard preživjeti? Jedno je ipak sigurno: što je Enio pod većim pritiskom, Ričard je luđi!

image
Enio Meštrović alias Ričard
Luka Gerlanc/Cropix

2) Filozof Vučetić

Može li filozof biti gradonačelnik? Može svugdje na svijetu samo ne u Zadru, smatra HDZ. Massimo Cacciari, jedan od najznačajnijih suvremenih talijanskih filozofa, bio je dugogodišnji gradonačelnik Venecije, grada s kojim se Zadar tako rado voli uspoređivati. U svojim tekstovima, ali još više u vođenju Serenissime, Cacciari je pokazao da je teoriju moguće pretočiti u praksu. Zašto to ne bi mogao i Vučetić? Očito smo sredina u kojoj se lakše oprašta lopovluk, nepotizam, korupcija i kriminal, nego obrazovanost, kritičnost, pamet i drukčija vizija Zadra. Što bi rekli politolozi: kakvi građani, takva i vlast.

image
Marko Vučetić
 
Luka Gerlanc/Cropix

3) Jerko Trogrlić

Mogu ga mrziti koliko hoće cijela opozicija i dio novinara, ali glavni Dukićev PR-ovac, Jerko Trogrlić, dobro radi svoj posao za kandidata HDZ-a za gradonačelnika. Trogrlić je u Zadar došao zbog Dukića prije četiri godine, ostao je na honoraru do ovih izbora i sada mu je odradio novu kampanju, paralelno i za kandidate u Trogiru (SDP), Osijeku (HDZ) i Splitu (nezavisni). Nekidan je dobio strukovnu nagradu za ideju o dolasku digitalnih nomada u Hrvatsku, na kojima bi Vučetić tako rado gradio „drukčiji Zadar”. Ipak, Trogrlić je napravio jedan gaf. Serija video skečeva o 'filozofiranju' plasirana u ime zadarskog HDZ-a, propala je odmah nakon starta. Spominjanje ulice Hrvoja Ćustića u ironičnom kontekstu naišlo je na snažnu reakciju Zadrana, a podrugivanje filozofu da 'filozofira', u gradu koji bi bez Filozofskog fakulteta bio selendra, nije bio baš najmudriji način obračuna s pametnijim od sebe. Cinična demonstracija nadmoći nad političkim protivnicima, u sredini gdje su opoziciji najmanje dva puta na oči ukradeni izbori, a onda taj politički kriminal pretvorili u mitsku pobjedu, nikako ne može biti dobra politička promidžba...

image
Jerko Trogrlić
 
Damir Krajac/Cropix

4) Linearni akcelerator

„HDZ, koji je još uvijek na vlasti u našoj županiji, dobar dio svoje kampanje bazirao je na kupnji potrebnog linearnog akceleratora za zadarsku bolnicu, da bi se kasnije građane pozvalo da sredstva prikupljaju pozivom na broj telefona preko kojeg se skupljaju sredstva za taj isti linearni akcelerator” izvalio je Zlatko Marasović, kandidat za župana koalicije "Srcem za Zadar", i ostao živ. Marasović je na ovim izborima uspio što malo kome jest pošlo za rukom: ostati potpuno neprimjetan kao kandidat za najvažniju političku funkciju u županiji. Kad je već bio toliko nezainteresiran za kampanju, mogao je barem provjeriti osnovne činjenice prije nego što ih je počeo zloupotrebljavati po svom nahođenju. Kao pokretači medijske kampanje „Zraka za život”, nećemo se libiti preuzeti zasluge, jer smo to napravili bez Dukića, prije HDZ-a i Plenkovića, uz podršku članova Lige protiv raka. Ali ćemo Marasovića upitati: tko vam je branio da Vi, ili vaša stranka, prije Slobodne Dalmacije i portala Zadarski.hr, pokrenete akciju prikupljanja sredstava za linearni akcelerator?

image
Zlatko Marasović, kandidat za župana
Zadarski.hr

5) Napad na Longina

Kad se protivnika ne može slomiti u županijskoj skupštini, možda se može u zadarskoj sudnici. Akcija mladih, isfrustrirana žilavošću Božidara Longina koju je preživio sve njihove napade zadnje četiri godine, izvukla je iz arhiva 30 godina stare optužbe da je Longin ratni zločinac. Dokazi: iskazi dvojice pripadnika gradskog bataljuna koje su pripadnici vojne policije pretukli prilikom privođenja, a među kojima je bio i sam Longin. Ako je u pitanju neki zločin, ratni sigurno nije. Gdje su dosad bili ti dokumenti, druga je priča o kojoj se manje govori. A u njoj se spominju Longinovi arhineprijatelji, neki bivši šefovi zadarske obavještajne zajednice i bivši visoki politički dužnosnici. Epilog kaznene prijave znat ćemo za koji tjedan, mjesec ili godinu, a koliko je sve to naštetilo Longinu, već u nedjelju.

image
Božidar Longin
Luka Gerlanc/Cropix

6) Bunjina Renata Peroš

„To što sam napisao nema seksualnu konotaciju, radi se o etici i časti. U Zadru imamo političku korupciju i jedna zadarska žena je postala mjerna jedinica za korupciju. Ne širenjem nogu. To je metafora kojom želim reći da u Zadru doista postoji politička prostitucija, što je nečasno, dakle nisam mislio na žene nego na pitanje časti, tj. na političku prostituciju. Dobro, reći ću konkretno: mislio sam na Renatu Peroš koja je mjerna jedinica za političku prostituciju. Sprečavanje širenja nogu je metafora za potrebu prestanka takve vrste prostitucije”.

Ova izjava Đanija Bunje, sveučilišnog profesora i MOST-ovog kandidat za župana, ostat će upamćena kao najniža stepenica na koju se neki politički kandidat u ovoj kampanji spustio. Kao dno dna, vulgarna seksistička i ženomrzačka izjava, kakvih bi se pristojni ljudi trebali sramiti, a ne ih još kao sveučilišni pedagozi promovirati. Bunjin pokušaj da to upakira u bushido, samurajski kodeks časti, nemušt je pokušaj da odgodi politički seppuku, koji ga po svemu sudeći čeka nakon nedjeljnih izbora...

image
Đani Bunja
Luka Gerlanc/Cropix

7) Doktor Bruketa

Među njegovih 100 prijedloga za bolji Zadar stvarno ima zanimljivih - prvi je predložio besplatnu vodu za građane, ma koliko god to bilo nemoguće, i bizarnih mjesta - kanonizacija petog zadarskog nebeskog zaštitnika, svetog Donata. Dr. Denis Bruketa će u svom drugom pokušaju ulaska u politiku ostati zapamćen kao kandidat za gradonačelnika koji je kandidate za gradsko vijeće tražio preko društvenih mreža. Na kraju je uspio sakupiti 27 dobrovoljaca, ali ne i dovoljno valjanih potpisa za gradonačelnika. Kakav peh...

image
Denis Bruketa.
 
Jure Miskovic/Cropix

8) Eliminacija Kristijana Kapovića

Njega su eliminirali prije izbora, usvajanjem zakona o zabrani kandidature svima koji su pravomoćno osuđeni za bilo koje kazneno djelo. Novi zakon je dugovječnog načelnika Vira automatski izbacio iz igre, ali ne i njegove političke pristaše. Kapovićevi momci natječu se za župana i skupštinu, za zadarskog gradonačelnika i vijeće, a najjače upiru za zadržavanje vlasti na Viru. Imaju eksplozivnu konkurenciju: Franu Vučetića kojeg instruira MOST-ov operativac Branko Katić, a kojeg ni vlastita punica ne podržava nego mu je protukandidat na listi HDZ-a!

image
Kristijan Kapović
 
Jure Miskovic/Cropix

9) USKOK na izborima

Ni ovi izbori neće proći bez uloge USKOK-a. Najprije je izbacio Natašu Turbić (HDZ), načelnicu Gračaca, koju je političke karijere koštala suradnja s Josipom Rimac u aferi vjetroelektrane, a potom smo dobili i prvog dvostrukog USKOK-ovog osumnjičenika kao kandidat za načelnika, Nediljka Bubnjara (HDZ) u Škabrnji. Prošli put Bubnjaru su život spasili birači iz Prkosa jer je u samoj Škabrnji izgubio. Četiri godine stariji i dvije optužnice za pronevjeru općinskog novca teži, Bubnjar ulazi u novu nemoguću misiju...

image
Nediljko Bubnjar
 
Luka Gerlanc

10) Senatori: Poličnik, Novigrad, Pakoštane

Hoće li oboriti vlastite rekorde? U to nitko ne sumnja. Milivoj Kurtov, Joso Klapan i Davor Lončar žele osmi mandata za redom i tako 32 godine provesti na čelu Pakoštana, Novigrada i Poličnika. Tri senatora HDZ-a nemaju pravih protukandidata, njima politika očito još nije dosadila...

image
Davor Lončar, Miljenko Kurtov, Joso Klapan
Arhiva

11) Odlazak veterana – Stankovci

Zato se politike zasitio Željko Baradić. Nakon šest punih mandata, praktički od osnutka općine, odlučio se povući u 56. godini života, i fokus prebaciti na svoj OPG s dvije tisuće maslina. „Kada sam s 32 godine postao načelnik, proračun je bio 860 tisuća kuna. Danas je preko 10 milijuna. Ali gotovo je, dosta je... Ja sam svoje odradio”, kaže nam Baradić čija je kćerka na prošlim parlamentarnim izborima ušla u Sabor, nakon što se Kalmeta povukao.

- Kako vam se ono kćerka zove?

- Nikolina, još je Baradić. Bolje da se ona udala, nego da sam ja dobio još jedan mandat, ha, ha, ha...

- Ha, ha, ha!

- Ali nemoj to napisati! Ubit će me...

image
Željko Baradić
Luka Gerlanc/Cropix

12) Jedan kandidat, jedna stranka

U nedjelju birači neće imati težak zadatak u Ninu, Zemuniku Donjem i Sv. Filipu i Jakovu. Tamo su pobjednici poznati i prije izbora, jer imaju samo jednog kandidat – naravno iz HDZ-a - za načelnika. I to onog starog, od prošle godine... Možda bude nešto drame na listama za vijeća, ali šanse za promjene su jednake snijegu na Veliku Gospu. Emila Ćurka, Ivicu Šarića i Zorana Pelicarića gledat ćemo i naredne četiri godine.

image
Emil Ćurko, Ivica Šarić, Zoran Pelicarić
Zadarski.hr

13) Protivnici ili neprijatelji?

Subota, Narodni trg. Ispod Gradske straže HDZ i partneri, ispod Gradske lože SDP i partneri. U sredini MOST, koji baš i ne spaja. Ispod Straže državni tajnici, saborski zastupnici, gradski i županijski pročelnici, direktori i ravnatelji gradskih i županijskih tvrtki i ustanova, kandidati, stranački vojnici, aktivisti i simpatizeri. Ispod Lože kandidati, simpatizeri, mladi, alternativci, volonteri i pokoji stariji građanin. Ispod Straže nema glazbe, ispod Lože dreči govor Sanadera o borbi protiv korupcije. Ispod Straže ”za budućnost s osmijehom”, ispred Lože „Zadar zadarski, a ne stranački”. Međusobna komunikacija: nula bodova. Dva tabora, jedan MOST i brdo podjela. Nisu to više politički protivnici, nego politički neprijatelji. Koji kao da postoje sami zbog sebe...

image
Stranačka promocija na Trgu
Jure Miskovic/Cropix

14) Obećanje, ludom radovanje

E pa ovako: riva će se obnoviti, ali je i dalje bez sadržaja; studentski domovi se grade, ali 95 posto studenata je i dalje bez sigurnog smještaja; došli su nam digitalni nomadi, ali za duži boravak nemaju gdje boraviti; svi se kunu u IT industriju i digitalizaciju, ali od gradske uprave do zadarske bolnice liste čekanja su sve duže, a dokumentacija sve opsežnija; parkirališta će se graditi na Ravnicama i kod bolnice, ali parkirnih mjesta u svim kvartovima kronično nedostaje; Aglomeracija će obnoviti i asfaltirati na stotine ulica, ali ne i cestu Put Dikla, nogostup na Plovaniji, zakrpati rupe na glavnim prometnicama, izvaditi upale šahte...; pauk trenira strogoću na Poluotoku, a slijep je za parkiranje na cesti i nogostupu u Stjepana Radića, Bana Josipa Jelačića i Put Petrića; rade se sunčališta uz cestu na Diklu, a auta i dalje slijeću u more na Obali kneza Trpimira; gradi se Centar za mlade, a mladi nemaju gdje izaći; Kino Zona prikazuje filmove, ali nema kino dvorane, ni na Kapetanskom ljetne pozornice; prošlo je oho-ho od natječaja za gradsku tržnicu, ali nove tržnice nema na vidiku; završava se obnova Providurove palače, ali se Renata Peroš nije promijenila; stotine ljudi čeka za smještaj u domove za starije, a nitko nove domove ne gradi; uredit će se park Vruljica, a zelenilo po kvartovima se betonira ili ne planira (slučaj Plovanija); sadit će se drveće od Jazina do Gaženice, a svaku malo, kao nekidan na Diklu, posijeku šumu stoljetnih borova; svi govore da Poluotok odumire, ali ništa se ne poduzima da se to zaustavi...

Izađite u nedjelju na izbore, nakon glasanja nema kajanja.

image
Branko Dukić
Jure Miskovic/Cropix
23. travanj 2024 23:56