StoryEditorOCM
4 kantunaPUTNIČKI PROMET

Luka Gaženica u srpnju je imala čak 82% od ljanjskog prometa, dok je najveći pad zabilježen na liniji Zadar-Ancona: od 10 tisuća putnika spali na 250!

Piše M. Gugić
25. kolovoza 2020. - 15:17

Već i vrapci na grani znaju da je pandemija korona virusa u potpunosti ugasila, da ne kažemo uništila, kompletnu cruisersku industriju koja broji milijunske gubitke. Po tom pitanju ni grad Zadar ni luka Gaženica nisu bili pošteđeni te se tek sa sjetom prisjećaju odličnih prošlogodišnjih brojki i s mukom računaju kako je baš ova, kobna 2020. godina, trebala biti rekordna sa 157 dolazaka i s više od 200 tisuća putnika u cruiserskom prometu. 

No, Gaženica nije tu samo zbog plovećih grdosija, već je prije svega putnička luka u kojoj se promet, nakon lock-downa, nastavio nesmetano odvijati. 

Nas je zanimalo kako izgleda statistika prometa za 2020. godinu u odnosu na lanjsku koja je rušila rekorde. 
Kontaktirali smo Lučku upravu i ravnatelja Roberta Škifića koji nam je priznao kako je, s obzirom na situaciju uzrokovanu pandemijom, s brojkama u domaćem putničkom prometu donekle zadovoljan.

- Iako se situacija mijenja iz dana u dan, a do kraja kolovoza je ostalo svega par dana, mislim da se dosadašnji rezultat neće drastično promijeniti. Svima je jasno da će pad broja putnika, pogotovo u međunarodnom prometu, uzrokovat će veliki pad prihoda LUZ-a u 2020. godini – istaknuo je Škifić.

Kako nam je rekao, domaći promet putnika u lipnju bio je na 72  posto, dok su vozila bila na 82 posto. Broj putnika u srpnju bio je na 75 posto ukupnog prošlogodišnjeg, dok su vozila samo 9 do 10 posto ispod prošlogodišnjih brojki.

image
Statistika prometa u Prutničkoj luci Gaženica za lipanj
Luz


- Gledajući u brojkama, prošle smo godine na vrhuncu sezone, u srpnju, imali skoro 380 tisuća putnika, dok ih je ove godine bilo 283 tisuće. Broj vozila manji je za nekih sedam tisuća u odnosu na lani, kad ih je bilo preko 77 tisuća. S obzirom na pokazatelje u ožujku i travnju, gdje se dogodio pad prijevoza putnika na 57 posto za ožujak i 18 posto za travanj, nadamo se da bi promet u srpnju i kolovozu mogao popraviti loš rezultat u ovoj 2020. godini – rekao je Škifić.

Što se tiče najfrekventnije linije, Zadar-Preko, promet putnika u lipnju je iznosio 74 posto, a vozila 86 posto od prošlogodišnjeg.

U srpnju su rezultati nešto bolji, pa je tako broj putnika bio 75 posto, a vozila čak 91 posto u odnosu na lani. 

image
Statistika prometa u Prutničkoj luci Gaženica za srpanj
Luz


- Najgore je prošla međunarodna linja Zadar-Ancona gdje se dogodio drastičan pad broja putnika i vozila, posebice u srpnju 2020. u odnosu na prošlu 2019. Rezultat je naravno pandemija, ali i ukidanja trajektne linije od strane Jadrolinije u srpnju što se vidi iz prometa putnika i vozila u odnosu na lipanj 2020. - pojasnio je Škifić, dodavši kako je prošle godine u srpnju broj putnika iznosio preko 10 tisuća, da bi ove godine tom linijom putovao tek 251 putnik. Zaključio se kako u domaćem putničkom prometu očekuje povratak na brojke iz 2019. godine, ali sve je to upitno jer je vezano za rješavanje cjepiva i normalizaciju putovanja u čitavim svijetu.

Međunarodni promet putnika na cruiserima koji je povezan s ograničenjima u plovidbi uzrokovanih pandemijom u ovoj će godini u Luci Gaženica biti na nuli.

- Cruisere s putnicima možemo očekivati tek u sljedećoj godini i to pod uvjetom da se pronađe cjepivo i da se normaliziraju avionske linije u svijetu. Prema najavama dolazaka cruisera za sljedeću godinu 2021. Trenutno imamo 174 dolaska (od toga 54 na poluotoku) što bi značilo oko 280.000 putnika ako bi brodovi dolazili punog kapaciteta što je vrlo optimistično. Realno je 30 posto od toga – zaključio je Škifić.  

20. travanj 2024 01:21