StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKA RIVA

Lučka uprava Zadra koordinira najveću obnovu "kamene pjesme grada" još od vremena cara Franje Josipa, lavovski dio sufinancira Europska unija!

Piše Mišel Kalajžić/promo
20. prosinca 2021. - 22:43

Zadarska riva ima posebnu vrijednost u društvenom životu Zadrana, a važna je i zbog kulturno-povijesnog značenja koju je imala u povijesnim mijenama grada. Smatra se da je današnja riva nastala još daleke 1868. godine i to ukazom cara Franje Josipa I. kojim će Zadar prestati biti grad-utvrda. Šest godina kasnije ruše se gradske zidine na tom području i grad se s novom rivom počinje „otvarati” - prema moru.

Bombardiranje u Drugom svjetskom ratu oštetilo je većinu građevina na Rivi, čak je i mul zadobio oštećenja te je nakon rata obnovljen, ali u manjim dimenzijama. U novije doba izgradnja instalacija Morske orgulje i Pozdrav suncu uspješno su udahnuli rivi novi život, privlačeći i Zadrane i brojne turiste.

image
Obnova zadarske rive
Lučka Uprava Zadar

Ipak, zadarska riva pod utjecajem morskih valova i vremenskih nepogoda gubi na stoljetnoj „vitalnosti“, pa se pokreće složan projekt sanacije i rekonstrukcije obalnog pojasa. Vlada je na svojoj sjednici 2020. godine donijela Odluku o izmjeni Odluke o osnivanju Lučke uprave Zadar kojom je proširen obuhvat bazena Gradske luke, čime je otvoren prostor prijavi projekta za europska sredstva. Projekt obuhvaća rekonstrukciju obalnog zida Obale kralja Petra Krešimira IV., kao i rekonstrukciju i dogradnju u dužini od 15 metara postojećeg gata, čime će imati dimenzije kakve je imao kada je izgrađen prije stotinjak godina kao brodsko pristanište. Projektom je predviđena i rekonstrukcija zaobalnog dijela Liburnske obale. Sve će se to odvijati u tri faze, a rok za dovršetak svih radova je 27 mjeseci, od 3.7.2020. do 31.12.2023. godine. Cilj projekta je rekonstrukcija i dogradnja Obale kralja Petra Krešimira IV., gata i Liburnske obale, na području luke Zadar – Poluotok s ciljem osiguravanja uvjeta za redovito i sigurno održavanje obalnog linijskog pomorskog prometa između Zadra i okolnih otoka, čime će se poboljšati uvjeti za povećanje kvalitete života otočana.

image
Obnova rive iz zraka
Lučka Uprava Zadar

- Radovi na povijesnom projektu Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok napreduju sukladno predviđenom planu. Od početka radova 29.7.2021. do 30.11.2021. godine izvršeno je ukupno 18 posto predviđenih radova. Ukupna vrijednost projekta “Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok” je 67.489.388,11 kuna, od čega 56.616.917,39 kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, dok nacionalni doprinos iznosi 9.991.220,72 kuna – ističe dipl. ing. Robert Škifić, ravnatelj Lučke uprave Zadar.

Čitav je složeni postupak počeo u svibnju 2020. godine kad je Vlada RH je na svojoj sjednici donijela Odluku o izmjeni Odluke o osnivanju Lučke uprave Zadar kojom je proširen obuhvat bazena Gradske luke, čime je otvoren prostor prijavi projekta za europska sredstva. Već u srpnju, 2020. godine potpisan je ugovor za projekt obnove zadarske rive, a potom u siječnju 2021. ugovor za usluge vanjske provedbe projekta s tvrtkom Moneo Savjetovanje d.o.o. U veljači, 2021. godine sklopljen je ugovor za usluge promidžbe i vidljivosti u provedbi projekta s tvrtkom Ross d.o.o,

A u travnju 2021. godine ugovor za usluge voditelja projekta gradnje za provedbu projekta sa zajednicom ponuditelja AD CON d.o.o. i Exstructa d.o.o. U lipnju 2021. godine ugovoren je stručni nadzor građenja i Koordinator II na projektu Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok sa Zajednicom ponuditelja Aniva-Inženjering d.o.o. Zadar; Idassacommerce d.o.o. Zadar; Ured ovlaštenog inženjera građevinarstva Draženko Bovan.

U lipnju 2021. godine potpisan je ugovor za izvođenje građevinskih radova na projektu Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok sa Zajednicom ponuditelja Adriaing d.o.o. sa sjedištem u Kopru, Republika Slovenija i Adriaing d.o.o. Buje.

Razmjeri svih radova najbolje se vide impresivnim pogledom na zahvat radova iz zraka, pri čemu dolazi do punine izražaja sva kompleksnost onog što se izvodi u moru i na obali. Nakon pothvata iz razdoblja cara Franje Josipa, Zadrani će opet dobiti novu i obnovljenu rivu. Jedan od najvećih svjetskih filmskih redatelja Alfred Hitchcock koji je tijekom svog posjeta Zadru u svibnju 1964. godine promatrajući zalazak sunca s prozora sobe broj 204 tadašnjeg Hotela Zagreb kazao kako je zalazak Sunca u Zadru najljepši na svijetu i neusporedivo ljepši od onog u Key Westu na Floridi, sigurno bi bio oduševljen obnovom zadarske ljepotice. Ili kako bi to opjevao pok. Zadarski trubadur Duško Nonković Bućo, „opet će biti divna riva mojega grada, blistavo bijela i tako mlada, taj divni kutak moga života, kamena pjesma mojega grada“…

23. travanj 2024 13:29